Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASHRAF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

chaabi, Marokko, raï

Ashraf

Amsterdams/Marokkaans gezelschap rond zanger Ashraf, één van de pioniers van de Noord-Afrikaanse raï in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Gert Jan Heering   klarinet, saxofoon
Joachim Bosboom   piano, toetsinstrumenten
Willem Schoenmaker   trompet
Martin (2)   percussie
Henk Jager   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ashraf

Amsterdams/Marokkaans gezelschap rond zanger Ashraf, één van de pioniers van de Noord-Afrikaanse raï in Nederland.

1984 - 1990

In 1984 komt Mustafa Loumghari, alias Ashraf, van het Noord-Marokkaanse Tétouan naar Amsterdam. Daarvoor schuimde hij als chaabi-zanger de cafés van Tétouan af en vermaakte hij toeristen in nachtclubs als zanger van een reggae-raï-rockband. In 1984 richt hij in Amsterdam de groep Noujoum Amsterdam op, 'de sterren van Amsterdam', één van de eerste raï-groepen in Nederland.

Noujoum Amsterdam

1991 - 1992

Vanaf '91 opereert Loumghari onder de naam Mustafa Ashraf. In 1992 is hij met drie nummers - Yenes (mensen), El Ghorba (het buitenland) en Mellit - vertegenwoordigd op de compilatie-CD Arabisch Oranje van Stichting Popmuziek Nederland (SPN). Andere acts op de CD zijn Raïland, El Amal en Weshm.

1997

Met Le Mediteranien levert Ashraf zijn debuut af op het Nederlandse wereldmuzieklabel Music & Words. Op de plaat, gezongen in het Engels, Frans en Arabisch, mengt hij Noord-Afrikaanse raï met rock, reggae en salsa. Le Mediteranien kan het eerste volwaardige 'Nederlandse' rai-album genoemd worden. Vooral onder Marokkaanse jeugd is de plaat een succes, tot aan Marokko toe. Verschillende malen reist Ashraf naar zijn moederland om er op te treden.

2000

Ashraf trekt internationaal de aandacht met de single Passport, een remake van een nummer van de Marokkaan Cheikh Younci Mohamed uit de jaren zestig. De song beschrijft het leven van een Marokkaanse migrant in Europa.

2001

Ashraf werkt aan een nieuwe plaat, samen met jazzmuzikant en producer Kees Post en de Nederlandse Marokkaan Mohamed el-Fers, componist, producer, journalist en bekend als auteur van biografieën van onder meer Brel, Marley en Oum Kalsoum.

Discografie Ashraf

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ashraf

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer