Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ASTRID NIJGH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Astrid Nijgh bij Op Losse groeven

Periode

1949 - heden

Genre

componist, gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Astrid Nijgh

Contra-alt en ex-echtgenote van tekstschrijver Lennaert Nijgh, die in 1973 een grote hit scoort met Ik Doe Wat Ik Doe.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1962   Cobi Schreijer
1965   Conny Vandenbos
1971   Harry Mooten
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

11-2-24, Kennemer Theater, Beverwijk

Biografie Astrid Nijgh

Contra-alt en ex-echtgenote van tekstschrijver Lennaert Nijgh, die in 1973 een grote hit scoort met Ik Doe Wat Ik Doe.

1970

De veelzijdige Astrid Nijgh (meisjesnaam: De Backer) (Amsterdam, 16 april 1949) is afkomstig uit een zeevarend geslacht en volgt een vijfjarige zangopleiding bij de vermaarde zangpedagoge Bep Ogterop. Nijgh doet in Haarlem regelmatig mee aan 'workshops folkmuziek' in het dan befaamde Waagtaveerne, waar ook Cobi Schreijer en Boudewijn de Groot komen. Via De Groot ontmoet zij Lennaert Nijgh met wie zij later trouwt. Als Boudewijn de Groot zich enigszins distantieert van het gewone liedrepertoire, spoort Lennaert Nijgh Astrid aan zijn gedichten van muziek te voorzien, waarop zij de daad bij het woord voegt. Zij schrijft onder andere de muziek voor twee musicals, die uitgevoerd worden op het Kennemer Lyceum (De Kleine Johannes en De Muizen). Artiesten als Rob de Nijs, Adèle Bloemendaal, Gerard Cox, Leen Jongewaard en Jenny Arean vertolken de liederen van de familie Nijgh. Na twee en een half jaar huwelijk gaat het echtpaar Nijgh echter uit elkaar, maar als songschrijversduo houden zij het langere tijd met elkaar uit.

Adèle Bloemendaal Boudewijn de Groot Cobi Schreijer Gerard Cox Jenny Arean Leen Jongewaard Lennaert Nijgh Rob de Nijs

1973

Nijgh blijkt zelf ook een aardig deuntje te kunnen zingen. Op aanraden van Adèle Bloemendaal brengt zij het lied Ik Doe Wat Ik Doe op single uit, dat door sommigen als controversieel wordt ervaren vanwege duidelijke verwijzingen naar de prostitutie. Het wordt een hit die de zesde plaats bereikt in de Nederlandse Top 40 en twaalf weken in de hoogste regionen verkeert. Nijghs zangcarrière raakt vanaf dat ogenblik in een stroomversnelling. Een album (Mensen Zijn Je Beste Vrienden), vele optredens en drie hitnoteringen - zij het minder succesvol dan Ik Doe Wat Ik Doe - volgen.

1976

Als Nijghs muzikale compagnon en producer Rob Touber komt te overlijden, gaat zij met Bert van Rheenen in zee (beter bekend als Chiel Montagne). Met hem maakt zij de plaat In Het Teken Van De Ram.

Bert van Rheenen Rob Touber

1978

Op de plaat De Razende Bol vertolkt Nijgh Nederlandstalige zeemansliederen (shanty), begeleid door de groep Crackerhash. Teksten zijn wederom van de hand van Lennaert Nijgh. Op deze plaat is De Zuiderzeeballade omgedoopt in Markerwaardballade om te protesteren tegen het Nederlandse milieubeleid.

Crackerhash

1980

Op haar vierde plaat Zelfportret schrijft Nijgh voor het eerst zelf haar teksten. Er staat voor het eerst ook een instrumentaal stuk op de plaat. Als het na Zelfportret nog steeds niet echt wil vlotten met de roem, doet Nijgh een stapje terug. Er komt nog wel een verzamelaar (Het Beste Van Astrid Nijgh) op de markt met een paar nieuwe nummers. Ook vervult zij een vocale bijrol in Lieve Jongens, een film naar het verhaal van Gerard Reve.

1981

Nijgh schrijft verspreid over een aantal jaren een aantal nummers voor André Hazes en voor Fred Piek van de Nederlandse folkgroep Fungus. Daarna raakt zij enigszins in de vergetelheid. Zij heeft genoeg van het optreden en teert op de opbrengsten van de composities die zij schreef.

André Hazes Fred Piek

1983

Astrid Nijgh schrijft de carnavalslied Tante Kadootje voor Ria Valk.

Ria Valk

1988

Astrid wordt moeder.

1990

Op dringend verzoek van Cobi Schreijer keert Astrid Nijgh terug in de schijnwerpers. Op zondagmiddagen treedt zij weer op in Haarlem, in de voormalige Haarlemse Jazzclub.

Cobi Schreijer

1992

Nijgh komt met een eigen theaterprogramma Nijgh Zingt Nijgh. Telstar brengt de cd Ik Doe Wat Ik Doe uit, met nieuwe, elektrische versies van bestaande Nijgh-nummers. Zij treedt ook in dienst als presentatrice van Radio Noordzee, waar zij het programma Tekst en Muziek presenteert. Dit zal zij tot 1997 doen.

1995

De cd Astrid Nijgh Zingt Zarah Leander komt uit. Het is het laatste project waarin Nijgh met haar ex-man Lennaert samenwerkt. In de tussentijd vervult zij een gastdocentschap aan de kleinkunstacademie, waar zij de studenten onder meer studiotechnieken bijbrengt.

1997

Voor de NPS presenteert Nijgh een zondagochtendprogramma.

1998

De verzamelaar Ik Doe Wat Ik Doe verschijnt met stukken die nog niet eerder op cd zijn uitgebracht.

1999

Astrid Nijgh verruilt het radio 2 programma Dag Zondag voor het programma Koffietijd Radio van Radio Monique. Ze wisselt de presentatie af met Tineke de Nooy.

2000

Astrid is te zien in het tribute theaterprogramma Lennaert Nijgh. Daarnaast schrijft ze teksten voor het duo Saskia en Serge en werkt ze samen met Arthur Umbgrove, Alberto Klein en Marco Leander. Het boek Ik Doe Wat Ik Doe van Lennaert Nijgh verschijnt met daarbij een heruitgave van De Razende Bol.

Alberto Klein Goldewijk Saskia & Serge

2002

Astrid Nijgh presenteert elke woensdag- en vrijdagmorgen programma's voor Seaport FM, het radiostation van de Velser Omroep Stichting.

2004

Samen met Harry Slinger van Drukwerk, Lucie de Lange, Alberto Klein Goldewijk, Victor Mentink en Said el Khattouti staat Astrid Nijgh van 27 maart tot en met 10 april in theater Bellevue te Amsterdam met het programma Een Schitterende Jongen, 'een cabareteske reis door de tijd in de strijd voor de homo-emancipatie' met liedjes van ondermeer Purper, Jan Rot, Benny Neyman, Paul de Leeuw en Annie M.G. Schmidt.

Drukwerk

2005

In oktober gaat de voorstelling Nachtlied in première in de Kleine Komedie. Samen met o.a. Jan Rot en Bill van Dijk zingt Astrid Nijgh vertaalde wereldhits over de nacht.

Bill van Dijk Jan Rot

2007

In oktober gaat Astrid Nijghs theaterprogramma Tegen Het Lijf in première. De verbindende teksten tussen de liedjes zijn zeer persoonlijk en staan voor een groot deel in het teken van haar ex-echtgenoot Lennaert Nijgh. De zangeres wordt begeleid door pianist Arno Francke en accordeonist Dennis Weijers. Het gelijknamige album verschijnt in december.

2009

Astrid Nijgh maakt onderdeel uit van de cast van De Palingvissers, een musical over Volendam. Na de première begin oktober in Purmerend gaat de voorstelling vanaf het najaar op tournee door Nederland.

Discografie Astrid Nijgh

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Astrid Nijgh

Audio/Video Astrid Nijgh

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer