Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AVENTURE ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Aventure Ensemble

Periode

1992 - heden

Genre

klassiek, middeleeuwen, renaissance

Online

Officiële website
Facebook

Aventure Ensemble

Het Nederlandse Aventure Ensemble, onder leiding van de blokfluitiste Ita Hijmans, voert (laat-)middeleeuwse muziek uit. Het ensemble dankt zijn naam aan het hoofse begrip voor verhaal, avontuur of belevenis, en verwijst daarmee naar de niet-schriftelijke cultuur van de middeleeuwen. Door uitgebreid bronnenonderzoek naar de aspecten van een uitvoering, als improvisatiepraktijk, ...
Volledige biografie...

Biografie Aventure Ensemble

Het Nederlandse Aventure Ensemble, onder leiding van de blokfluitiste Ita Hijmans, voert (laat-)middeleeuwse muziek uit. Het ensemble dankt zijn naam aan het hoofse begrip voor verhaal, avontuur of belevenis, en verwijst daarmee naar de niet-schriftelijke cultuur van de middeleeuwen. Door uitgebreid bronnenonderzoek naar de aspecten van een uitvoering, als improvisatiepraktijk, tekstuitspraak, muzikaal idioom en historische context, wil het ensemble een levendig klankbeeld uit een vervlogen tijd oproepen.

1992

Het Aventure Ensemble wordt opgericht. Vaste leden zijn blokfluitiste Ita Hijmans (die tevens onderzoek en de programmering voor het ensemble verricht), tenor Christopher Kale (eveneens lid van onder andere Cappella Pratensis en het Nederlands Kamerkoor), mezzosopraan Nancy Mayer (tevens lid van Sequentia uit Keulen), Marco Magalhães (tevens lid van The Royal Wind Music), zanger Philip Barkhudarov en blokfluitist en blokfluitbouwer Fumitaka Saito. Op het programma staan, naast de verhalende traditie van de eenstemmige muziek rond de Duitse componist Oswald von Wolkenstein (1376-1445), de Latijnse conductus, lai en estampie en chansons van de Franse trouvère Adam de la Halle (overleden 1288).

Cappella Pratensis Nederlands Kamerkoor The Royal Wind Music

1993 - 2006

Na een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Concours 1993 in Brugge vinden er concerten plaats op verschillende internationale podia zoals het Netwerk voor Oude Muziek, Les Académies musicales de Saintes in Frankrijk, het Varna International Music Summerfestival in Bulgarije en het Festival van Vlaanderen. Ook volgen er programma's met vroege meerstemmige muziek uit onder andere de Codex Montpellier en Codex Bamberg, en het 15de-eeuwse Handschrift Koning en het Glogauer manuscript. In deze meerstemmige muziek onderzoekt Aventure de ongeschreven rol van de instrumentalisten, in het bijzonder die van het blokfluitconsort in de laatste decennia van de 15de eeuw.

2007 - 2010

Sinds 2007 verzorgt het Aventure Ensemble een thematische serie in het Bethaniënklooster, één van de weinige 15de eeuwse gebouwen in het huidige Amsterdam.

2011

In mei verzorgt het Aventure Ensemble de opening van het Reincken Festival in Deventer. Het thema dit jaar is: Hanze en Bourgondië. Het Aventure Ensemble heeft als programmatitel 'Des himelstrone entpharbet sich' en speelt werken uit het Gruuthuse handboek en het Lochamer Liederbuch. In juli vindt de eerste Zomerschool van Aventure plaats in de Slotkapel van Egmond a/d Hoef. Deze Zomerschool geeft amateurzangers en -instrumentalisten de gelegenheid zelf de muziek uit de Basel Songbooks van Bonifacius Amerbach (1510) te spelen, onder begeleiding van docenten van Aventure.

2012

In de Slotkapel van Egmond worden in juli in het kader van de Aventure Zomerschool de liedmissen uit de 15de-eeuwse Trente codices behandeld.

2013

De derde Aventure Zomerschool, in juli op Hoeve Vernelsberg in Epen (Zuid-Limburg), behandelt muziek uit Midden Europa uit de 15de eeuw. Het officium Auleni en werken uit Codex Apel, Codex Berlijn 40021, Codex Breslau en Leopold Codex worden bestudeerd.

2014

Aventure Ensemble organiseert rondom de tentoonstelling 'Van Oostsanen', in Amsterdam Museum en Stedelijk Museum Alkmaar, het interactieve muziekprogramma '1514: in Holland klinkt muziek'. Dit programma bestaat uit concerten, workshops en zing-ins waarbij, naast internationale polyfonie van de Europese elite en muziek van de stedelingen, geestelijke gezangen uit de Occo Codex worden uitgevoerd. Hiermee laat Aventure de rijke Hollandse muziekcultuur horen waarin de schilder Jacob Corneliszoon van Oostsanen (1475-1533), een van de grote Nederlandse meesters uit de eerste helft van de 16de eeuw, en zijn overbuurman in de Kalverstraat, de bankier en mecenas Poppius Occo (1483-1537) leefden.

Discografie Aventure Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Aventure Ensemble

Audio/Video Aventure Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer