Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AXYZ ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AXYZ Ensemble

Periode

2002 - heden

Genre

hedendaags, wereldmuziek

Axyz Ensemble

Het Axyz Ensemble ontstaat in 2002 naar aanleiding van optredens tijdens concerten en festivals van het Karnatic Lab in Amsterdam. Het Karnatic Lab richt zich op Karnatische muziek, de klassieke muziek van Zuid-India. Tijdens de concerten proberen de muzikanten op westerse instrumenten niet-westerse muzikale invloeden uit, zoals microtonaliteit, alternatieve structuren ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ainhoa Miranda   basklarinet, klarinet
Anne Magda de Geus   cello
Enric Montfort   percussie
Ere Lievonen   klavecimbel, piano
Fie Schouten   basklarinet, contrabasklarinet, klarinet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2001   Jos Zwaanenburg
2006   Spinifex

Biografie Axyz Ensemble

Het Axyz Ensemble ontstaat in 2002 naar aanleiding van optredens tijdens concerten en festivals van het Karnatic Lab in Amsterdam. Het Karnatic Lab richt zich op Karnatische muziek, de klassieke muziek van Zuid-India. Tijdens de concerten proberen de muzikanten op westerse instrumenten niet-westerse muzikale invloeden uit, zoals microtonaliteit, alternatieve structuren en complexe ritmes, en passen ze die toe op het werk van componisten als Theo Loevendie en Iannis Xenakis. Jonge componisten, waaronder Louis Aguirre, Stevan Tickmayer, Jasna Velickovic, Giel Vleggaar en Jos Zwaanenburg, schrijven speciale composities voor het ensemble. Naast gebruikelijke blaas-, strijk- en percussie-instrumenten zijn in het ensemble ook minder gebruikelijke instrumenten te horen als de contrabasfluit en de contrabasclarinet.

2003

Tijdens het Karnatic Lab Festival 2003 voert het Axyz Ensemble onder leiding van dirigent Jos Zwaanenburg (Bovenkarspel, 1958) in de Badcuyp te Amsterdam drie wereldpremières uit: Tools van Ned McGowan, Bred In Captivity van Giel Vleggaar, en An African Elegy van Jos Zwaanenburg, aangevuld met Sruti And The Beast van Maarten van Norden, Plekto van Iannis Xenakis, en Espejos Rodeando A Un Minotauro van Rafael Reina. Het ensemble bestaat dan uit Fie Schouten (klarinet), Susanna Borsch (blokfluit), Ned McGowan (fluit), Ainhoa Miranda (basklarinet), Gijs Levelt (trompet), Louis Aguirre (viool), Jacob Plooij (viool), Karin Preslmayr (viola da gamba), Anne Magda de Geus (cello), Meinrad Kneer (bas), Ere Lievonen (piano, klavecimbel), Tatiana Koleva (slagwerk) en Natsuko Arai (zang). Het Axyz Ensemble speelt dit jaar ook in De IJsbreker te Amsterdam (tijdens de Gaudeamus Week in september) en Stichting Axes te Eindhoven (9 oktober).

2004

Na optredens tijdens het Festival In The Shape Of An Egg in het Bimhuis (27 februari) en in maart in Leeuwarden, Utrecht en Rotterdam, staat het ensemble op 15 mei op een nieuwe editie van het Karnatic Lab Festival. Op het programma in De IJsbreker staan drie wereldpremières: Revisited Paths van Stefan Tickmeyer, Imploro Grazia van Ana Mihajlovic en Fantasia vanJasna Velickovic. Bij de strijkers zijn Thirze van Driel (viool) en Manuel Visser (altviool) de nieuwe namen. Stefan Pliquett speelt contrabas, Pepe Garcia percussie, en zangeres is de in Zwitserland geboren Kristina Fuchs. Jos Zwaanenburg dirigeert, en gastmuzikant Theodosii Spassov levert solo's en improvisaties op kaval, een fluit die op de Balkan en op het Turkse platteland veel gebruikt wordt. Net als in 2003 maakt het ensemble in september deel uit van het programma tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Amsterdam. Op 9 oktober treedt het Axyz Ensemble op in Theater Kikker in Utrecht en op 31 oktober tijdens de 1st International Recorder Performance Festival in de Bachzaal, de uitvoeringszaal van het Conservatorium Amsterdam aan de Bachstraat.

2005 - 2006

In mei 2005 gaat het project Nandi Dasaru: Indian Masters Of Percussion van start met een optreden in Rasa te Utrecht op 1 mei, gevolgd door het Karnatic Lab Festival 2005 op 7 mei in het Muziekgebouw aan 't IJ. Op het programma staan composities van Anantha Krishna Sharm, Rafael Reinda, Hans Leeuw, Riccardo Nova en ensemblelid Ned McGowan. Op 10, 11 en 12 mei gaat het ensemble de Wisseloord Studio te Hilversum in, om onder productionele leiding van ensembleleden Ned McGowan, Gijs Levelt en Susanna Borsch cd-opnamen te maken. Kristina Fuchs verzorgt de vocalen en er zijn gastbijdragen van de Indiase percussionisten Anantha Krishna Sharma en B.C. Manjunath. Vanaf 19 oktober tot en met 6 november 2005 presenteert het ensemble het album Nandi Dasaru met optredens in Den Haag, Wageningen, Amsterdam en Eindhoven, daarbij vergezeld door Sharma en Manjunath. In 2006 werkt het ensemble onder meer met de Oostenrijkse improvisator, trombonist en componist Bertl Mütter.

2007

Na een optreden op 8 november tijdens het Carmelo Bernaola Festival in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz starten in december uitvoeringen van het muziektheaterstuk Hesse-India van componist Rafael Reina. Het stuk is een samenwerking tussen het Axyz Ensemble, acteurs van Theater Rampe en regisseuse Petra Weimer uit Stuttgart. De eerste uitvoeringen zijn op 6, 7 en 8 december Stuttgart, waarna het gezelschap naar Amsterdam verhuist voor optredens in Het Rozentheater.

2008 - 2009

April 2008 staat in het teken van het Turkse project Medcezir: Eb En Vloed, een samenwerking met Stichting Kulsan en artistiek leider-componist Selim Doğru (Istanbul, 15 augustus 1971). Bij dit project staan werken van jonge Turkse componisten centraal. Medcezir combineert het eeuwenoude Anatolische culturele erfgoed met moderne muziek, waarbij gebruik gemaakt wordt van traditionele Turkse instrumenten, instrumenten uit de westerse klassieke muziek en elektronische instrumenten. De tournee start op 9 april in het WMDC te Rotterdam en eindigt op 18 april in de Grote Kerk van Enschede. Medcezir is op 11 april ook te zien in het Belgische Gent. De cd-uitgave van Medcezir verschijnt in de zomer van 2009 als dubbelalbum bij Karnatic Lab Records. De verschillende composities vloeien op beide cd's in elkaar over, waardoor ze klinken als twee lange stukken.

Discografie Axyz Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Axyz Ensemble

Audio/Video Axyz Ensemble

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer