Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

AYREON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ayreon

Periode

1994 - heden

Genre

hardrock, symfonische rock

Online

Officiële website

Ayreon

Project waarmee multi-instrumentalist Arjen Lucassen uit Den Haag zich op klassiek-getinte symfonische rock richt. Hij laat de rockopera herleven met bombastische albums waaraan veel muzikanten meewerken.
Volledige biografie...

Bezetting

Arjen Lucassen   gitaar, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1990   Ton Scherpenzeel
1992   Oscar Holleman
1995   Vengeance
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ayreon

Project waarmee multi-instrumentalist Arjen Lucassen uit Den Haag zich op klassiek-getinte symfonische rock richt. Hij laat de rockopera herleven met bombastische albums waaraan veel muzikanten meewerken.

1994

Gitarist Arjen Lucassen heeft al een hele carrière achter de rug als hij halverwege de jaren negentig Ayreon opzet. In de vijftien jaar daarvoor is hij actief in en voor groepen als Mover, Pythagoras, Bodine en Vengeance. Kort voordat hij zich op Ayreon richt brengt Lucassen onder de naam Anthony een solo-cd uit. Ayreon moet een conceptmatige rockopera worden.

Bodine Mover Pythagoras Vengeance

1995

Ayreon Arjen Lucassen heeft aanvankelijk moeite om Ayreon's eerste werkstuk (The Final Experiment) bij een platenmaatschappij onder te brengen. Transmission, (een sublabel van de reïssue-independent Pseudonym uit Maassluis) blijkt wel oren naar de rockopera te hebben. Met name in Japan verkoopt Ayreon's debuut enkele tienduizenden exemplaren. Dit is mede te danken aan de medewerking van muzikanten als Lenny Wolf (Kingdom Come), Edward Reekers (Kayak), Jan-Chris de Koeijer (Gorefest) en Barry Hay (Golden Earring).

Barry Hay Edward Reekers Jan-Chris De Koeijer

1996

Lucassen zet de samenwerking met Transmission, voort. In 1996 verschijnt daarop de tweede Ayreonplaat. Het album kent een kleinere bezetting, maar met Reekers, Robert Soeterboek en Okkie Huysdens evengoed bekende namen uit de Nederlandse popgeschiedenis. De cd krijgt de titel Actual Fantasy mee. In hetzelfde jaar verschijnt via Transmission, de cd Strange Hobby onder de artiestennaam '?'. De naam van de muzikant die achter dit coveralbum zit wordt niet bekendgemaakt, maar al gauw blijkt dat dit Arjen Lucassen is. Strange Hobby bevat nummers van Pink Floyd, The Beatles, T-Rex, Donovan en The Kinks.

? Edward Reekers Okkie Huysdens Robert Soeterboek

1997

Gedurende 1997 werkt Arjen Lucassen mee aan de comebackplaat van het heropgerichte Vengeance. Hij maakt geen deel uit van de podiumbezetting van de band. In plaats daarvan werkt Lucassen aan de derde Ayreon-cd. Hij zoekt hiervoor contact met muzikanten over de hele wereld en dat kost nogal wat tijd.

Vengeance

1998

In januari betrekt Ayreon de studio. Net als voor de eerste cd wordt voor Into The Electric Castle (het derde album) een groot aantal muzikanten ingeschakeld. Reekers is opnieuw van de partij. Daarnaast bevat de cd vocale bijdragen van onder meer Anneke Giersbergen (The Gathering), Sharon den Adel (Within Temptation), Robert Westerholt (Within Temptation), George Oosthoek (Orphanage), Fish, Jay van Feggelen (Bodine), Damian Wilson (Threshold, Landmarq) en Edwin Balogh (Tamas, Omega). Om de complexe symfonische rock te vertolken worden onder andere Ed Warby (drums, ex-Gorefest), Thijs van Leer (fluit, Focus), Ton Scherpenzeel (Kayak, Camel), Rene Merkelbach, Jack Pisters (sitar), Erno Olah (viool, Metropole Orkest), Robby Valentine en Roland Bakker (Hammond-orgel).

Bodine Gorefest Jack Pisters Orphanage René Merkelbach Robert Kempe Sharon den Adel The Gathering Thijs van Leer Ton Scherpenzeel Within Temptation

1999

Lucassen is, nadat Into The Electric Castle succesvol is ontvangen, bezig aan een nieuwe rockopera. Gedurende het jaar zoekt hij een groot aantal mensen bijelkaar voor zijn toekomstige projecten. Vanaf maart werkt Arjen Lucassen aan nieuwe nummers.

2000

Ayreon Er verschijnen tegelijkertijd twee albums onder de naam Universal Migrator part 1 en part 2. Het eerste deel The Dream Sequencer is melodieus en rustig. Het tweede deel Flight Of The Migrator is progressief en heavy. Opnieuw weet Lucassen een interessante verzameling zangers en zangeressen te strikken voor zijn project. Zo neemt zangeres Jacqueline Govaert van Krezip de single Temple Of The Cat voor haar rekening en zingen Edward Reekers (Kayak) en Ian Parry een nummer. Ook zijn er internationale sterren zoals Bruce Dickinson van Iron Maiden en Neal Morse van Spock's Beard van de partij. Beide albums staan tegelijkertijd de Album Top 100 in Nederland en halen ook de Duitse Album Top 100. Het album Ayreonauts Only bevat ondermeer een verzameling demo's en niet eerder verschenen versies van Ayereonmateriaal.

Ian Parry Jacqueline Govaert

2001

Onder de naam Ambeon (een combinatie van de woorden ambient en Ayreon) maakt Lucassen instrumentale ambient gebaseerd op composities van Ayreon. Hij wijzigt de arrangementen als hij tijdens de opnamen de veertienjarige zangeres Astrid van der Veen ontmoet. De resultaten van hun samenwerking zijn te horen op het album Fate Of A Dreamer.

Ambeon Astrid van der Veen

2002

In april gebruikt Lucassen opnieuw een andere naam voor zijn muzikale activiteiten. Het Duitse label Inside Out Music verschijnt een album onder de naam Star One. Het geluid is zwaarder dan Ayreon. Onder de naam Star One featuring Ayreon gaat Arjen Lucassen in september en oktober op tournee door Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. In zijn band zitten zangeres Irene Jansen (Karma), drummer Ed Warby (Gorefest), bassist Peter Vink (Q65), toetsenist Joost van den Broek (Sun Caged) en de vocalisten Russell Allen (Symphony X), Damian Wilson (Threshold), Robert Soeterboek (Wicked Sensation) en Floor Jansen (After Forever).

After Forever Gorefest Q65 Star One Sun Caged

2003

Arjen Lucassen mixt het nieuwe album van Sun Caged. Lucassen is een goeie bekende Sun Caged-toetsenist Joost van den Broek, die tijdens de Star One tournee meedeed. Het is de eerste keer dat hij een plaat voor een andere groep mixt. Van Star One verschijnt in het voorjaar de dubbelcd Live On Earth, een plaat vol bombastische symfonische metal met bijdragen van onder meer Floor Jansen (After Forever), Ed Warby (Gorefest) en Peter Vink (Q65).

After Forever Gorefest Q65 Star One Sun Caged

2004

Ayreon Op 24 mei verschijnt het dubbelalbum The Human Equation. De plaat bevat gastbijdragen van ondermeer Ed Warby (Gorefest), Joost van den Broek (Sun Caged), Martin Orford (IQ, Jadis), Ken Hensley (ex-Uriah Heep) en Jeroen Goossens (Pater Moeskroen) en vocale bijdragen van Devon Graves, Devin Townsend, Eric Clayton, Heather Findlay, Irene Jansen (de zus van Floor Jansen van After Forever) en James LaBrie (Dream Theater). De plaat verschijnt ook in een speciale editie met dvd. De plaat vertelt het verhaal van een zakenman die na een auto-ongeluk in coma raakt. Gadegeslagen aan het ziekenhuisbed door zijn vrouw en zijn beste vriend komen bij de man de emoties tot leven als hij de keuzen overziet die hij in zijn leven heeft gemaakt en wordt hij zich bewust van de gebeurtenissen die aan het ongeluk vooraf gingen.

Gorefest Pater Moeskroen Sun Caged

2005

Met onder meer twee leden van de Mexicaanse band Elfonía en de Zweedse gitarist Lori Linstruth brengt Lucassen met de band Stream Of Passion in september het album Embrace The Storm uit. Zangeres Astrid van der Veen van Ambeon brengt in eigen beheer haar album Seamless Borderline uit. Ze maakt sinds 2003 ook deel uit van theEndorphins.

Stream Of Passion theEndorphins

2006

Van de hardrockband Vengeance verschijnt in april het album Back In The Ring. Lucassen speelt op de plaat mee als speciale gast en staat in juni ook met de band op het podium tijdens het Bang Your Head Festival in het Duitse Balingen.

Vengeance

2007

Lukassen verlaat Stream of Passion om zich volledig te richten op het volgende album van Ayreon: 01011001 Hij is op 23 maart onderdeel van het evenement Classics In Rock in Ahoy'. Hij staat op het podium met o.a. Jon Anderson (Yes), John Waite (The Babys), Glenn Hughes (Deep Purple), Floor Jansen en Joost van den Broek (After Forever).

After Forever

2008

Het conceptalbum 01011001 borduurt thematisch voort op Into The Electric Castle uit 1998 en handelt over de evolutie van de mens dankzij een ingreep van de planeet Y. De plaat wordt opgenomen na een mindere periode in het leven van Lukassen die na een verbroken relatie iets te vaak het nachtleven induikt. Hij raakt zijn smaak- en reukvermogen kwijt (anosmie) en belandt tijdelijk in een depressie. 01011001 (de binaire code voor de letter Y) bevat gastbijdragen van o.a. Anneke van Giersbergen (Agua de Annique), Simone Simons (Epica), Floor Jansen (After Forever), Ed Warby, Jeroen Goossens (Flairck), Derek Sherinian (ex-Dream Theatre) en Thomas Bodin (The Flower Kings). Timeline (november) is een box met drie cd's en een dvd met een compilatie uit dertien jaar Ayreon. De box bevat tracks van The Final Experiment uit 1995 tot en met 01011001, aangevuld met het nieuwe Epilogue: The Memory Remains dat wordt gezongen door Jasper Steverlinck. Op de dvd staan videoclips, beelden achter de schermen, 5.1 mixes en registraties van optredens.

After Forever Agua de Annique Epica Flairck

2009

Arjen Lucassen levert gastbijdragen op Pure Air, het solodebuut van zangeres Anneke van Giersbergen (Agua de Annique). Van Lucassens project Guilt Machine verschijnt het eerste album. On This Perfect Day (augustus) klinkt ingetogener dan Ayreon en is eenvoudiger van opzet. Lucassen speelt vrijwel alle muziek zelf in en verzorgt ook de achtergrondvocalen. Zijn partner en manager Lori Linstruth speelt de gitaarsolo's en is verantwoordelijk voor de songteksten. De leadvocalen worden ingezongen door Jasper Steverlinck van de Belgische band Arid en Chris Maitland (ex-Porcupine Tree) speelt drums.

2012

Het dubbelalbum Lost In The New Real (april), dat verschijnt onder de naam Arjen Anthony Lucassen, bevat onder meer bijdragen van acteur Rutger Hauer in de rol van verteller.

2013

Voor zijn dubbelaar The Theory Of Everything weet Lucassen enkele grote namen uit de internationale symfonische rockscene te strikken, zoals gitarist Steve Hackett (Genesis), toetsenist Rick Wakeman (Yes), toetsenist Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer) en bassist/zanger John Wetton (o.a. King Crimson, UK en Asia).

2017

Het negende studioalbum 'The Source' komt binnen op nummer 1 van de Album Top 100 van Dutch Charts.

Discografie Ayreon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ayreon

Audio/Video Ayreon

Video Ayreon

The Human Equation
The Human Equation
Epilogue: The Memory Rema...
Epilogue: The Memory Remains
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Human Equation

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer