Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAM TO BAM BAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Het Nationaal Songfestival, NOS 1989 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1986 - 1990

Genre

pop

Bam To Bam Bam

Bam To Bam Bam komt voort uit de band Fritsh. De groep is in de jaren '80 actief, maar scoort geen hits. Zanger en mede-oprichter René Klijn raakt begin jaren '90, kort voor zijn overlijden aan AIDS, mede dankzij de inzet van Paul de Leeuw bekend bij het grote publiek ...
Volledige biografie...

Bezetting

René Klijn   zang
Cello Hoekstra   zang
Chris (1)   zang
Dennis (2)   zang
Rick Bolderman   zang

Overige muzikanten

Frank (2)   zang
Maurice van der Toorn   zang

Genoemd in de biografie van

1962   René Klijn
1989   Marcel Schimscheimer

Biografie Bam To Bam Bam

Bam To Bam Bam komt voort uit de band Fritsh. De groep is in de jaren '80 actief, maar scoort geen hits. Zanger en mede-oprichter René Klijn raakt begin jaren '90, kort voor zijn overlijden aan AIDS, mede dankzij de inzet van Paul de Leeuw bekend bij het grote publiek met het Yazoo-nummer Mr. Blue.

1986

In de jaren '80 werkt René Klijn als fotomodel. In 1986 doet Hans van Maanen een fotosessie met Klijn. Eén van de foto's hiervan zal in 1993 voor het hoesje van de single Mr. Blue worden gebruikt. Behalve als fotomodel is René Klijn in deze periode ook actief als zanger in de formatie Bam To Bam Bam waarin ook zanger Maurice van der Toorn is te vinden. Klijn gebruikt de artiestennaam Dorian, zichzelf vernoemend naar de hoofdpersoon in het boek The Picture Of Dorian Gray van Oscar Wilde.

1988

De Bam To Bam Bam-single Like A Locomotion wordt uitgebracht. Het nummer is geschreven door Peter Koelewijn en was in de jaren zeventig een hit voor Left Side.

Left Side Peter Koelewijn

1989

In februari staat Bam To Bam Bam met zijn single in de tipparade. Verder dan dat reikt het nummer Like A Locomotion niet. In maart doet Bam To Bam Bam mee aan het Nationale Songfestival. De groep wint niet, maar houdt er wel een fanclub aan over, een promotiebezoek in Engeland en een discothekentoer in Mallorca.

1990

Medio maart bestaat de groep naast Klijn uit, Cello Hoekstra, Chris (a.k.a. Kriz) (sinds 1989, als vervanger van Frank), Dennis en Rick. Wanneer de volgende singles floppen, geeft René Klijn de schuld aan de platenbonzen, die te weinig in de groep zouden geloven. Hij eist dat er twee ton in de groep wordt gestoken voor nieuw materiaal en het oppeppen van het imago. Anders stapt hij op. Het geld komt er niet. Op 6 oktober 1990 meldt de Hitkrant dat Bam To Bam Bam ter ziele is. In november verneemt René dat hij seropositief is.

1992

Op 28 november maakt presentator Paul de Leeuw een aflevering van zijn televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw rond René Klijn. Klijn lijdt op dat moment al aan AIDS. Met Susan en Monique Kleemann van Loïs Lane zingt hij in het programma het nummer My Best Friend. Aan het eind van de uitzending brengt Klijn samen met Paul de Leeuw het Yazoo-nummer Mr. Blue ten gehore. De ziekte bezorgt Klijn ironisch genoeg het predikaat Bekende Nederlander. Het jaar erop ontvangt Paul de Leeuw voor deze thema-aflevering de Bronzen Roos in Montreux en de Zilveren Medaille TV Programmes And Promotion Award op het New York Festival.

Loïs Lane Paul de Leeuw

1993

Naar aanleiding van de tv-special neemt Klijn met producers Cor Bakker en John van Eijk een cd-single op met de televisieversie van Mr. Blue, My Best Friend, I Need You en een studioversie van Mr. Blue. Op deze laatste is saxofoniste Candy Dulfer te horen. De single komt in maart uit en in april bereikt Mr. Blue een nummer 1-positie in de Top 40. Eind april ontvangt René Klijn een platina single. Tegen die tijd is de zanger echter al zo verzwakt dat optreden en het opnemen van nieuw materiaal niet meer aan de orde zijn. Klijn overlijdt op 5 september, waarna zijn as door Paul de Leeuw illegaal over de Hudson-rivier in New York wordt gestrooid. De single Mr. Blue verkoopt uiteindelijk 110.000 maal. De opbrengst ervan komt ten goede aan het Nederlandse AIDS-fonds.

Candy Dulfer Cor Bakker John van Eijk

Discografie Bam To Bam Bam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bam To Bam Bam

Audio/Video Bam To Bam Bam

Video Bam To Bam Bam

Bam To Bambam - Like A Lo...
Bam To Bambam - Like A Locomotion
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bam To Bambam - Like A Locomotion

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer