Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAND ZONDER BANAAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Band Zonder Banaan

Periode

1992 - heden

Genre

amusementsmuziek, folkrock, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

BZB

Band Zonder Banaan

Brabantse feestband die met Nederlandstalige flauwekulrock eind jaren negentig furore maakt in het clubcircuit en op de grote festivals. Het eigen beheer-album De Baksteen Van De Samenleving wordt op eigen kracht de albumlijsten ingestuurd. En dat alles onder de slogan Verstand op nul en dan Nadenken. Later in de carrière ...
Volledige biografie...

Bezetting

Dick van der Wijst   drums
Freddy van Dijk   zang
Willem van de Spijker   basgitaar, zang
Paul Rademaker   gitaar, zang
Bart Arts   vocalen
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Robert van Asseldonk   saxofoon

Genoemd in de biografie van

1994   Peer Rave
2000   J.B. Meijers
2003   Albert West
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Band Zonder Banaan

Brabantse feestband die met Nederlandstalige flauwekulrock eind jaren negentig furore maakt in het clubcircuit en op de grote festivals. Het eigen beheer-album De Baksteen Van De Samenleving wordt op eigen kracht de albumlijsten ingestuurd. En dat alles onder de slogan Verstand op nul en dan Nadenken. Later in de carrière wordt de bandnaam afgekort tot BZB en krijgt de muziek steeds meer verwantschap met bands als Flogging Molly en The Pogues. Op het zevende album 7 (2012) heeft het melige karakter van de muziek definitief plaatsgemaakt voor een serieuzere aanpak. Zanger Fred van Dijk noemt de term Nederfolkrock een goede weergave van waar de band voor staat.

1992

Band Zonder Banaan De Band Zonder Banaan, voortgekomen uit de metalband Zymosis, wordt opgericht als schoolband en treedt voor het eerst op tijdens de kerstviering.

Zymosis

1993 - 1996

De Brabantse lolbroeken luisteren jarenlang elk feestje in de wijde omgeving van Volkel op en brengen de inmiddels niet meer verkrijgbare demo-CD Sigarrendanz Auf Meinen Billen uit. Halverwege '95 versterkt manager Rien Somers de gelederen. Hij vindt dat ze te veel optreden, zorgt ervoor dat een pauze wordt ingelast en huurt vervolgens de Markthal in Uden af voor een groots concert. De 1500 kaarten zijn binnen een mum van tijd uitverkocht, sneller dan die voor de Golden Earring, die datzelfde weekend in Uden aantreden. Het optreden markeert de grote stap voorwaarts voor BZB, dat een half jaar later al te groot blijkt voor de kleine tent van Paaspop in Schijndel. Een enorme chaos is het gevolg.

1997

Band Zonder Banaan Het jaar van de grote doorbraak van de Band Zonder Banaan. Via een slimme truc met beperkt houdbare CD-kortingsbonnen, die worden verspreid tijdens de CD-presentatie eind september, bereikt het eigen beheer-album De Baksteen Van De Samenleving de albumlijsten. Uiteindelijk worden er meer dan 10.000 exemplaren van verkocht. De aldus gegenereerde radio-airplay zorgt ervoor dat de singles Bommetje en Koning Pintenman zelfs de hitlijsten bereiken.

1998

Na een eindeloze reeks optredens in feesttenten en tijdens festivals zet het Volkelse gezelschap eind augustus Lowlands volledig op z'n kop, waarna het gezelschap zich opmaakt voor een omvangrijke tour door het Nederlandse clubcircuit. Tevens markeert 1998 de entree van de lokale politieke partij BZB '98, nauw gelieerd aan de Band Zonder Banaan, in de gemeenteraad van Bernheze.

1999

De Band Zonder Banaan vervolgt na een performance tijdens het Noorderslag-festival in Groningen z'n tour door het clubcircuit en beleeft een voorlopig hoogtepunt met een optreden tijdens Pinkpop. Even tevoren heeft de band de single 'k Mag Niet Klagen uitgebracht, een samenwerking met de Udense hiphop-funkact U-Gene & Oh Jay. De band staat wederom op Lowlands. Dit keer niet met een muzikale show, maar met de theatrale opvoering Ome Cor's Zaterdagavond Show. Daarnaast werken de banaanlozen aan een nieuw album.

UJ

2000

Het album Eeuwig Duurt Het Langst verschijnt. Gastmuzikanten Bob Fosko, Def P en U-Gene zijn ook bij de cd-presentatie in Tivoli van de partij. In de videoclip die op dezelfde avond wordt gepresenteerd speelt Anouk een rol. Om de draak te steken met het beleid van de radiozenders is ook een aantal diskjockeys gevraagd om aan deze clip mee te werken. Henk Westbroek, Edwin Evers en Erik de Zwart verlenen hun medewerking. De Band Zonder Banaan doet het goed op festivals en speelt dan ook op het Parkpop festival in Den Haag.

Anouk Bob Fosko Def P Edwin Evers Eugene Latumeten Henk Westbroek

2001

Van het fanclubblad ¡vetja! verschijnt in februari het eerste nummer. BZB treedt in maart enkele keren op samen met Zymosis, de vroegere metalband van enkele BZB-leden. Eind april gaat BZB de studio in om, op speciaal verzoek van de fans, een unplugged cd op te nemen.

Zymosis

2002

Herrie uit Nazareth is het eerste kerstfestival dat de Band Zonder Banaan in Schijndel organiseert. De andere bands die spelen op 27 december zijn The Shavers en Peter Pan Speedrock.

Peter Pan Speedrock The Shavers

2003

In mei neemt de Band Zonder Banaan samen met Albert West de single Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini op. In juni verschijnt het vierde studioalbum De Muur. De titel is een knipoog naar The Wall van Pink Floyd, maar in werkelijkheid verwijst het naar de snackautomatiek.

Albert West

2004

De Band Zonder Banaan doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes. Op 14 juni komt de zomersingle Een Zee Van Tijd uit. De plaat bevat naast het titelnummer enkele akoestische nummers die later in het jaar ook op het tweede unplugged-album van de Band Zonder Banaan verschijnen.

Johnny Hoes

2005

Band Zonder Banaan De Band Zonder Banaan viert het 12,5 jarig jubileum met onder meer het zevende album Kroonjuweel dat eind mei gepresenteerd wordt in 013 te Tilburg. In oktober wordt het verjaardagsfeest voortgezet tijdens een jubileumweekend in thuisbasis Volkel waar ook een dvd ten doop wordt gehouden.

2007

Rond Pasen verschijnt de dubbele verzamelaar The Best Of, onderverdeeld in de cd's All Stars (Favourite Hits) en Dream Team (Greatest Gimmicks).

2009

Op het album Bart, dat in januari verschijnt, werken de bandleden hun Ierse folkinvloeden verder uit. De cd wordt gepromoot met een nieuwe liveshow en later in het jaar door het label V2 uitgebracht onder de titel Volgens Bartjens!

2010

Na 15 jaar trouwe dienst neemt saxofonist Robert van Asseldonk afscheid van BZB. Op 15, 16 en 17 oktober is BZB medeorganisator van de derde editie van het festival FestyLand op Landgoed Hendrickx in het Brabantse Volkel. De band speelt daar zelf vier keer.

2011 - 2012

Na een voorbereiding van een jaar in de repetitieruimte begint BZB half januari 2012 samen met producer Frans Vermast (o.a. Krezip en Heideroosjes) in diens studio in Waalwijk aan de opnamen van het volgende album. De resultaten worden eind maart in Los Angeles onder supervisie van Ryan Hewitt (o.a. Blink-182, Red Hot Chili Peppers, Tom Petty) door Jordon D. Silva (o.a. Flogging Molly, Weezer, Jamie Cullum) afgemixt. Dave Collins (Bruce Springsteen, Soundgarden, Alice Cooper, Madonna, Queens Of The Stone Age, Ringo Starr, Sting e.v.a.) is verantwoordelijk voor de mastering. Het zevende album van BZB heet 7 en komt op 7 juni uit op Suburban Records. Het melige karakter van eerdere platen heeft definitief plaatsgemaakt voor een serieuzere aanpak. In oktober vindt de vijfde editie plaats van BZB’s eigen festival FestyLand.

2013

In de aanloop naar de kroning van prins Willem-Alexander op 30 april verschijnen veel koningsliedjes. BZB laat van zich horen met een nieuwe versie van hun single Koning Pintenman uit 1998. Een dag voor de kroning speelt de band het lied op Klok Rock Orange in Eindhoven en de Koninginnemarkt in Den Bosch.

2014

Tijdens het jaarlijkse festival Paaspop te Schijndel treedt de band op samen met BZN-leden Jan Keizer en Anny Schilder.

Anny Schilder Jan Keizer

Discografie Band Zonder Banaan

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Band Zonder Banaan

Audio/Video Band Zonder Banaan

Video Band Zonder Banaan

BZB - Koning Pintenman 2013
BZB - Koning Pintenman 2013
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BZB - Koning Pintenman 2013

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer