Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BARRELHOUSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Barrelhouse

Periode

1974 - heden

Genre

blues

Online

Officiële website

Barrelhouse

Bluesband uit Haarlem die in de jaren '70 uitgroeit tot een zeer gewaardeerde live-act. Nadat de gezichtsbepalende zangeres Tineke Schoemaker in 1984 de band verlaat, valt deze uiteen. In de jaren negentig komt het gezelschap weer bij elkaar en wordt het succes op de oude voet voortgezet.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Willem Sligting   accordeon, basgitaar, contrabas, mondharmonica
Johnny Laporte   banjo, gitaar
Han Van Dam   piano
Bob Dros   drums
Guus Laporte   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Hans Oldenburg   basgitaar
Paul Vielvoye   mondharmonica
Shakey Sam   gitaar, mondharmonica, zang
Jony de Boer   zang
Roscoe Stallworth   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1968   Hans Dulfer
1971   Oscar Benton
1978   Smyle
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Barrelhouse

Bluesband uit Haarlem die in de jaren '70 uitgroeit tot een zeer gewaardeerde live-act. Nadat de gezichtsbepalende zangeres Tineke Schoemaker in 1984 de band verlaat, valt deze uiteen. In de jaren negentig komt het gezelschap weer bij elkaar en wordt het succes op de oude voet voortgezet.

1974

Barrelhouse Na het ter ziele gaan van de Oscar Benton Bluesband richten muzikanten Johnny LaPorte, Han van Dam, Jan Willem Sligting en Art Bausch de groep Barrelhouse op. De bandnaam is afkomstig van de artiestennaam Barrelhouse Baily die pianist Han van Dam had bij Oscar Benton. De eerste bezetting is kortstondig. Drummer Art Bausch wordt vervangen door Bob Dros en zowel nieuwkomers Shakey Sam (zang/gitaar/mondharmonica) als Paul Vielvoye (mondharmonica) verlaten de groep alweer snel.

Oscar Benton

1975

Daarna treedt de Alkmaarse zangeres Tineke Schoemaker toe. De band treedt veel op en voorziet smaakvol gekozen bluescovers van een nieuw arrangement met als voornaamste kenmerk de enigszins hese vocalen van Schoemakereigen arrangement. Barrelhouse schrijft ook eigen materiaal. De debuutplaat Barrelhouse verschijnt en wordt goed ontvangen., waarbij met name de vocalen van Schoemaker worden geroemd.

1976

Barrelhouse bouwt een goede live-reputatie op door honderden optredens te geven in zalen, festivals, jongerensocieteiten en scholen. Het album Who's Missing verschijnt.

1977

Het live-album Hard To Cover wordt opgenomen in de Melkweg en geproduceerd door altsaxofonistTony Vos die ook meespeelt. Drie van de acht nummers zijn van eigen hand. Op de plaat debuteert gitarist Guus LaPorte, de broer van Johnny.

Tony Vos

1979

Barrelhouse Een optreden met de Amerikaanse blues-ster Albert Collins wordt vastgelegd en verschijnt op plaat. Daarna verschijnt het album Beware. Op de plaat speelt tenorsaxofonist Hans Dulfer mee die de groep ook vaak bij optredens versterkt. Barrelhouse geeft een optreden op het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

Hans Dulfer

1981

Het album Got To Get Together verschijnt.

1982

Barrelhouse Bassist Jan Willem Sligting verlaat Barrelhouse om concertprogrammeur te worden bij het Amsterdamse poppodium Paradiso. Hij wordt opgevolgd door Hans Oldenburg (ex-Rob Hoeke).

Hans Oldenburg Rob Hoeke

1983

Hans Oldenburg verlaat op zijn beurt de band en wordt vervangen door Roscoe Stallworth. Het album Blue Ain't Blue verschijnt.

1984

Het album Straight From The Shoulder wordt geproduceerd is door toetsenist/producer Rob van Donselaar. De plaat laat horen hoe Barrelhouse zich heeft ontwikkeld tot een rockgroep die de blues als inspiratiebron, maar niet als zaligmakend beschouwt. De plaat is de laatste met zangeres Schoemaker die een solo-carrière ambieert. Ze wordt vervangen door de Amsterdamse countryrock-zangeres Jony de Boer (ex-Tulsa en ex-Ruud Hermans Band). Vanaf april is Schoemaker actief in One Two met Rob van Donselaar. Het duo wordt terzijde gestaan door wisselende muzikanten onder wie Peter van Straaten, Frans Hendriks en Michiel Jansen en maakt popmuziek waarin toetsen een belangrijke aandeel hebben. In augustus scoort One Two een kleine hit met No Song To Sing en verschijnt het album One Two.

Frans Hendriks Michiel Jansen One Two Peter van Straten Rob van Donselaar Ruud Hermans Tulsa

1985

Het wederom door Van Donselaar geproduceerde album Every Night In The Week, eveneens meer een rock- dan een bluesplaat, slaagt er niet in de verkoopcijfers van eerdere albums te evenaren.

Oscar Benton

1986

In de winter gaat One Two succesvol op tournee maar breekt niet door naar een groter publiek.

One Two

1987

Als ook het live-succes minder wordt, heft de Barrelhouse zichzelf op. De muzikanten treden weer in dienst bij Oscar Benton. Rob van Donselaar schrijft de soundtrack voor de film Een Maand Later van regisseuse Nouschka van Brakel.

1988

Van One Two verschijnt het tweede album One Step met daarop het nummer Wonderful Life van de soundtrack van Een Maand Later.

One Two

1993

Na een geslaagde sessie-avond in het Nijmeegse 042 met pianist Han van Dam neemt Tineke Schoemaker het initiatief tot heroprichting van Barrelhouse in de originele line-up. De band begint aan het schrijven van nieuw materiaal in dezelfde stijl als in de begintijd.

1994

Het album Fortune Changes verschijnt en wordt goed ontvangen. Binnen korte tijd heeft de band weer een goed gevulde agenda.

1995

Barrelhouse De cd Tell Me More wordt opgenomen. Het Metropole Orkest verleent zijn medewerking.

Metropole Orkest

1998

Barrelhouse Het album Time Frames wordt eveneens positief ontvangen. De plaat bevat twee bijzondere nummers waaronder de gospel The Fields Have Turned Brown waarin Barrelhouse samenwerkt met de Amerikaanse vocalgroep The Five Blind Boys Of Mississippi. Meest opvallend is de cover van Skip James' klassieker Hard Time Killing Floor. Drie boventoonzangers uit Mongolië, Altai Hangai, begeleiden zichzelf daarbij op authentieke oosterse instrumenten terwijl Schoemaker ook een deel van de vocalen voor haar rekening neemt. Altai Hangai wordt ontdekt door Sligting in het Vondelpark in Amsterdam en bestaat uit Palamshaw Tschilder (lage stem en tobchuur), Ganzorig Nergui (lage stem en tweesnarige viool) en Ganbold Nuukhai (hoge fluitachtige stem en tweesnarige viool). Deze 'wereldblues' maakt zo'n indruk dat Barrelhouse en Altai Hangai in september een bijzonder optreden geven op het Crossing Border Festival in Den Haag. Daarna tourt de band met enige regelmaat door het land.

2001

Barrelhouse speelt maandelijks op diverse podia in Nederland en werkt aan het derde album na de heroprichting.

2002

Het album Walking In Time komt in september uit. Op de plaat staat een gastbijdrage van de Amerikaanse gitarist Gary Lucas (ex-Captain Beefheart) en een nummer van Hank Williams.

2004

Barrelhouse bestaat dertig jaar, maar dat wordt niet gevierd. Wel staat de band dit jaar op het North Sea Jazz Festival en wordt na de zomer een live-cd uitgebracht. Op Barrelhouse Live staan dertien nummers uit zowel de eerste als tweede periode, opgenomen op diverse locaties.

2005

In oktober neemt de band een akoestische sessie op voor het NPS radioprogramma van Paul Harvey op Radio 4. De sessie wordt uitgezonden op 3 november. Barrelhouse gaat in december naar Zwitserland voor optredens in Oberschan en Aarburg. Tineke Schoemaker en Han van Dam leveren bijdragen aan het album Let It Roll van The Juke Joints.

2006

De dvd Live Has Many Faces bevat registraties van concerten uit de periode 1978-2006.

2010

Voor het album Vintage Blues neemt Barrelhouse arrangementen op van bluesklassiekers die de bandleden in 1974 heeft geïnspireerd tot het starten met de band. De cd is live en zonder overdubs ingespeeld en bevat muziek van onder anderen Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, John Lee Hooker, BB King, Little Walter, Willie Dixon en countrylegende Hank Williams.

2012

Barrelhouse in 2012 Op 14 april wordt Barrelhouse tijdens de Dutch Blues Awards 2011 door de Dutch Blues Foundation toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame.

2014

De band bestaat 40 jaar en doet een tour door Nederland.

2016

In het Patronaat in Haarlem wordt op 10 september het nieuwe album 'Almost there' gepresenteerd. In de herfst tourt de band door Nederland.

Discografie Barrelhouse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Barrelhouse

Audio/Video Barrelhouse

Video Barrelhouse

Barrelhouse 'Blue River R...
Barrelhouse 'Blue River Rising'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Barrelhouse 'Blue River Rising'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer