Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BART VAN VEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - heden

Genre

componist, componisten

Bart van Veen

Bart van Veen is een componist die verschillende hits van Anouk op zijn naam heeft staan. Hij probeert het in eerste instantie als zanger met zelfgeschreven nummers, maar dat wordt geen succes. Van Veen realiseert zich dat hij geen geboren artiest is en legt zich volledig toe op het componeren.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Bart van Veen

Bart van Veen is een componist die verschillende hits van Anouk op zijn naam heeft staan. Hij probeert het in eerste instantie als zanger met zelfgeschreven nummers, maar dat wordt geen succes. Van Veen realiseert zich dat hij geen geboren artiest is en legt zich volledig toe op het componeren. Met Anouk vormt hij een succesvol koppel. Voor elk album van de zangeres schrijven ze samen veel liedjes.

1971

Bart van Veen wordt geboren op 21 januari 1971 in Den Helder.

1977 - 1983

Zijn ouders vinden het belangrijk dat hij een muziekinstrument speelt daarom krijgt hij op jonge leeftijdblokfluitles. Omdat hij de blokfluit maar een lullig instrument vindt, gaat hij later gitaar spelen.

1985 - 1989

Hij woont inmiddels in Delft waar hij met buurjongens een rockband opricht. Van Veen schrijft met enkele bandleden de liedjes. Na verloop van tijd komt hij er achter dat hij niet de figuur is om in een band te spelen. De ego's botsen en Van Veen houdt het na een paar jaar voor gezien.

1990 - 1995

Na het VWO gaat hij een blauwe maandag studeren in Leiden. Hij schrijft zich in voor Engels, maar als die studie op niets uitloopt gaat hij bestuurskunde studeren. Van Veen laat zich ook deze keer zelden of nooit in de collegezalen zien en vindt het na een half jaartje wel welletjes. Hij wil carrière maken als componist. Van Veen schrijft tientallen liedjes en leert via zijn vriend en drummer Satindra Kalpoe (Relax, ex-Anouk) mensen kennen in de muziekwereld. Omdat hij van zijn composities nog niet kan leven pakt hij via uitzendbureaus verschillende baantjes aan. Bart van Veen laat zich door zijn muziekvrienden overhalen om zijn eigen liedjes te zingen. In het voorprogramma van verschillende bands begeleidt hij zichzelf met een akoestische gitaar. Die optredens zijn uiteindelijk op twee handen te tellen, omdat het publiek simpelweg niet geïnteresseerd is in de artiest Bart van Veen. Wat hij eigenlijk al wist, wordt bij deze nog eens bevestigd. Van Veen keert terug naar de schrijftafel en treedt nooit meer op.

Anouk Relax Satindra Kalpoe

1996

In 1996 wordt hij voorgesteld aan Anouk die in het begin van haar carrière begeleid wordt door Barry Hay. De zanger van de Golden Earring schrijft voor haar het nummer Mood Indigo die als single wordt uitgebracht. Barry Hay heeft het te druk om meer songs voor haar te schrijven. Satindra Kalpoe, drummer in de band van Anouk, stelt haar voor aan Bart van Veen, die genoeg materiaal op de planken heeft liggen. Anouk krijgt een cassettebandje in haar handen gedrukt en is over een paar stukken zeer te spreken. Anouk en Van Veen gaan vervolgens samen werken aan songmateriaal.

Golden Earring

1997

Bart van Veen, Anouk en Kalpoe schrijven het nummer Nobody's Wife. De single wordt een nummer 1-hit en Anouk breekt in een klap landelijk door. Haar debuutalbum Together Alone wordt later uitgebracht en staat binnen twee weken op nummer 1. Praktisch alle nummers op het album zijn van Van Veen en Anouk. Met drie keer platina is de zangeres na Marco Borsato de beste Nederlandse verkopende artiest.

Marco Borsato

1999

Na het geweldige succes van Together Alone reizen Bart van Veen en Anouk samen naar het Portugese Algarve om te werken aan de opvolger Urban Solitude. De singles R U Kiddin' Me en Michel, wederom van Bart van Veen en Anouk, schieten de hitlijsten binnen. Urban Solitude wordt uiteindelijk platina in Nederland en goud in België. In 1999 schrijft Van Veen ook een nummer voor de Haagse band Billy The Kid. Hij leert de bandleden persoonlijk kennen omdat de groep regelmatig in het voorprogramma van Anouk speelt. De bijdrage van Bart van Veen verschijnt op het album The Burn Out Factor.

Billy The Kid

2001

In 2001 komt Anouk met het album Lost Tracks. Een verzameling van niet uitgebrachte en bestaande nummers, gestoken in een akoestisch jasje. Op deze plaat staan ook weer enkele composities van Bart van Veen.

2002

Om inspiratie op te doen voor het volgende album vertrekken Van Veen en Anouk naar New York. Uiteindelijk wordt op 6 november 2002 het album Graduate Fool gepresenteerd en bereikt uiteindelijk de derde plaats. De singles Hail en Everything worden bescheiden hits.

2004

Begin 2004 komt als tussendoortje de verzamel-cd Update van Anouk uit. Op het album staan akoestische liedjes en live- opnames. Daarnaast verschijnt ook de dvd Close Up van de zangeres. Daarop staan onder andere live registraties van optredens op Werchter en Pinkpop en een documentaire. Zowel op Update als Close Up staan weer verschillende songs van Van Veen. De vierde plaat van Anouk luistert naar de naam Hotel New York. Om in alle rust te werken aan het album sluiten Bart van Veen en Anouk zich op in kamer 101 van Hotel New York in Rotterdam. Daar is de cd dan ook naar vernoemd. De eerste single Girl van Van Veen en Anouk wordt een grote hit en het album is binnen een week de goud.

2005 - 2006

Anouk verhuist in december naar Amerika. De zangeres vliegt op en neer naar Nederland om shows te geven en om met Bart van Veen te werken aan een nieuw album. Eind 2005 heeft het duo drie nieuwe liedjes klaar liggen. De componist werkt naast Anouk ook met de Rotterdamse band Nine Volt. De groep komt in 2006 met hun debuutalbum. Bart van Veen schrijft een liedtekst voor deze plaat.

Discografie Bart van Veen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bart van Veen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer