Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BAS WIEGERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-01-1974 - heden

Genre

dirigent, hedendaags, jazz, klassiek, viool

Online

Officiële website

Bas Wiegers

Bas Wiegers voelt zich als violist en dirigent aangetrokken tot verschillende soorten muziek, van jazz en improvisatie tot hedendaags en de authentieke klassieke muziekpraktijk. Over de nieuwe generatie musici - waartoe Wiegers zichzelf ook rekent - zegt hij tegenover de NRC (2009) het volgende: “Ze zijn in verschillende uitvoeringspraktijken tegelijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, viool

Genoemd in de biografie van

2007   7090
2007   Nederlands Jeugd Strijk Orkest
2008   Thomas Beijer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bas Wiegers

Bas Wiegers voelt zich als violist en dirigent aangetrokken tot verschillende soorten muziek, van jazz en improvisatie tot hedendaags en de authentieke klassieke muziekpraktijk. Over de nieuwe generatie musici - waartoe Wiegers zichzelf ook rekent - zegt hij tegenover de NRC (2009) het volgende: “Ze zijn in verschillende uitvoeringspraktijken tegelijk thuis. Ze willen daartussen niet noodzakelijk kiezen. En het publiek volgens mij ook niet….Ik heb ook geen zin om te ‘kiezen' of ik nou dirigent of violist ben.” Als violist doet Wiegers ervaring op bij het Asko Ensemble en hij specialiseert zich al vroeg in de moderne muziek met groepen als het Schönberg Ensemble, het Ives Ensemble en het Remix Ensemble. Hij speelt ook barokviool in oude muziekensembles als Anima Eterna, de Nederlandse Bach Vereniging, Ensemble La Borea en het Amphion Ensemble dat hij mede opricht. Bas Wiegers is regelmatig gastdirigent bij onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Holland Symfonia, Amsterdam Sinfonietta, Cello8ctet Amsterdam en het Asko|Schönberg. Daarnaast is Wiegers ook actief binnen de lichte muziek en de jazz- en improvisatiescene. Als violist speelt hij enige tijd met The Beau Hunks en Maurice Horsthuis Jargon. Hij werkt samen met het Zapp4 strijkkwartet, het C64 Orchestra (gamemusic voor oude computers) en het Ricciotti Ensemble.

In bezetting van

7090   viool

1991 - 1997

Bas Wiegers (3 januari 1974) studeert viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Johannes Leertouwer. In 1994 is hij een van de oprichters en violist van het Amphion Ensemble.

1997 - 1999

Bas Wiegers vervolgt zijn vioolstudie bij Peter Brunt. Daarnaast studeert hij orkestdirectie bij Roland Kieft. In 1999 ontvangt hij de Kersjes van de Groenekan Beurs voor violisten.

Peter Brunt Roland Kieft

2000 - 2005

Wiegers start een vervolgstudie viool aan de Hochschule für Musik Freiburg in Duitsland bij Rainer Kussmaul. Hij treedt op als solist in het vioolconcert 'Vanishing Dances' (1998) van Theo Loevendie in het Amsterdamse Concertgebouw. Wiegers is dirigent van het Ricciotti Ensemble. In 2001 begint hij het trio 7090 met pianiste Nora Mulder en trombonist Koen Kaptijn.

Koen Kaptijn Nora Mulder Ricciotti Ensemble

2006 - 2008

Bas Wiegers is dirigent en artistiek leider van het Nederlands Jeugd Strijkorkest en hij dirigeert het Ensemble MAE. Op het Aldeburgh Festivali dirigeert Wiegers het Ensemble Mae en Theatre Cryptic op 13 juni 2008 in de première van de opera An Ocean Of Rain van Yannis Kyriakides. Met het Duo 7090 (later Trio 7090 en vervolgens kortweg 7090) brengt Wiegers de cd Béton Armé uit, met kamermuziek van Iannis Xenakis.

7090 Ensemble MAE Yannis Kyriakides

2009 - 2011

Bas Wiegers is assistent-dirigent van onder anderen Mariss Jansons, Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen en Peter Eötvös. Hij ontvangt in 2009 de Momentum van het Fonds Podiumkunsten voor het vinden van nieuwe wegen om de moderne concertervaring te verrijken. In november wordt hem de beurs van het Kersjes Fonds voor dirigenten uitgereikt. Bij het Orkest van het Oosten dirigeert Bas Wiegers in 2010 Sergei Prokofievs 'Peter en de Wolf' in een versie van Toek Numan en Margrit Verschoor.

Toek Numan

Discografie Bas Wiegers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bas Wiegers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer