Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BATMOBILE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Batmobile

Periode

1983 - heden

Genre

pop/rock, psychobilly

Online

Officiële website

Pseudoniemen

The Hammer Brothers

Batmobile

Trio uit Rotterdam/Breda dat beschouwd wordt als een van de eerste en meest vooraanstaande Nederlandse groepen in het psychobillygenre, een energiekere en sneller opgevoerde versie van de elementaire rockabilly, doordrenkt van teksten over geld, gorilla's en buitenaardse monsters.
Volledige biografie...

Bezetting

Eric Haamers   basgitaar
Jeroen Haamers   gitaar, zang
Johnny Zuidhof   drums

Genoemd in de biografie van

1999   The Apemen
2008   Peter Pan Speedrock

Biografie Batmobile

Trio uit Rotterdam/Breda dat beschouwd wordt als een van de eerste en meest vooraanstaande Nederlandse groepen in het psychobillygenre, een energiekere en sneller opgevoerde versie van de elementaire rockabilly, doordrenkt van teksten over geld, gorilla's en buitenaardse monsters.

1983

Batmobile Batmobile wordt opgericht door Jeroen Haames en Johnny Zuidhof die in Rotterdam op dezelfde school zitten, alwaar zij de enige rockabilly's zijn. Binnen een paar weken wordt de broer van Jeroen, Eric Haamers, als bassist aan de band toegevoegd. De groepsnaam is afgekeken van het vervoermiddel van stripfiguur en tv-held Batman. Na enkele maanden nummers coveren van Elvis Presley, Johnny Burnette en Gene Vincent besluit de groep eigen songs te gaan schrijven.

1985

Op het Kix 4 U-label verschijnt de gelijknamige eerste Batmobile mini-elpee, een energieke plaat die in het teken staat van de staande bas, het minimale drumstel en de twangende gitaar. De hoes van de mini-elpee is opgesierd met striptekeningen. De groepsleden staan erop afgebeeld met de voor hen toepasselijke geluiden. Twang ! gaat de gitaar, Slap ! doet de bas en Zep ! slaat de drummer door het vel van zijn snaredrum. De groep is tevens te horen op de Count Orlok compilatie Psycho Attack Over Europe vol. 1

1986

Batmobile Buiten het aanleveren van een track op de verzamelaar Psycho Attack Over Europe vol. 2 en drie nummers op de Stomping At The Heart Of Klubfoot vol. 3 + 4 verschijnt er geen plaatwerk van de band.

1987

Het eerste volwaardige Batmobile-album Bambooland komt uit op het Rotterdamse Count Orlok, waarna de groep intensief gaat toeren door West-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Engeland, onder meer in de tempel van de neobilly, Klub Foot in Londen. De band krijgt hierdoor al snel meer bekendheid over de grenzen dan erbinnen. Tevens valt de band te beluisteren op de verzamelaar The Klubfoot Kicks Back op het Engelse Dojo-label

1988

Een verzameling demo's en live-opnamen verschijnt onder de titel Buried Alive !, terwijl het vierde, door Bertus Borgers geproduceerde album, Bail Was Set At $ 6,000,000, op het Engelse Nervous Records uitkomt. Op deze plaat staat de cover Ace Of Spades van Motörhead. Tevens staat Batmobile met een song op de verzamel-elpee/ceedee A Fist Full Of Pussies, uitgebracht op Gram Records.

1989

Het vijfde album Amazons From Outer Space, dat wederom op Count Orlok verschijnt, laat meer van hetzelfde horen: energieke psychobilly zonder al te veel technische hoogstandjes.

1990

Een nieuw decennium, een oud geluid op de zesde plaat van Batmobile, de mini-elpee Batmobile Is Dynamite !

1991

Sex Starved heet het zevende album dat de groep uitbrengt.

1993

Een productief jaar voor Batmobile waarin achtereenvolgens de cd-single Shoot Shoot en de cd's Hard Hammer Hits en de compilatie ter viering van het tienjarig bestaan Blast From The Past, The Worst And The Best op Count Orlok verschijnen.

1996

Na een drie jarige stilte verschijnt de live-videoregistratie van Batmobiles Japanse tournee uit 1995 onder de naam Shake Your Pagoda's, Drop Your Kimono's, Batmobile Strikes, waarop nog maar weer eens duidelijk wordt gemaakt hoe energiek het er bij de band op het podium aan toe gaat.

1997

Op haar tiende album Welcome To Planet Cheese wordt de psychobilly-stijl ingeruild voor wat ze zelf B-muziek noemen. Zoals in een B-film representeert B-muziek B-muzikanten, melige grappen, horror, naakte vrouwen en het hebben van de tijd van je leven. Daarnaast wordt de staande bas vervangen door de gewone basgitaar.

1999

Batmobile treedt veel op in het kader van hun Jukebox Tour. Het idee achter deze tour is dat het publiek bepaalt wat de band speelt. Eric Haamers heeft voor deze gelegenheid de staande bas weer ter hand genomen. In september treedt Batmobile op in Duitsland met onder meer Demented Are Go.

2000

Wederom veel (uitverkochte) optredens in Duitsland. Het optreden in New York wordt op video vastgelegd. Het is het voorlopig laatste concert van Batmobile. Omdat ze het musiceren niet kunnen laten maakt het trio de daarop volgende jaren nog wel muziek onder de naam The Hammer Brothers.

2001

Op 20 april verschijnt op het Japanse label On The Hill Records de dubbel-cd A Tribute To Batmobile, zoals de titel aangeeft een ode aan Batmobile door 33 bands uit ondermeer Duitsland, Rusland, Brazilië, Japan, Australië, Zweden, Hongarije, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland. Batmobile's eigen bijdrage aan de plaat heet Baby Go Back Home.

2002

Batmobile-bassist Eric Haamers maakt deel uit van de Bredase band The Gecko Brothers waarin ook leden zitten van Thundermug. Hij speelt daarnaast ook in Cactus Cowboys.

The Gecko Brothers

2003

Een Duitse boeker haalt Batmobile over weer bij elkaar te komen voor een eenmalig concert in Duitsland. Het blijft echter niet bij dat ene optreden.

2004

Vanaf het voorjaar treedt Batmobile weer intensief op in Nederland, België, Duitsland, Amerika en Japan. Jeroen Haamers start Triple Dynamite, een coverband die zich geheel richt op het repertoire van Elvis Presley.

2005 - 2007

Tijdens een tournee door de Verenigde Staten in september 2005 speelt de band tijdens The Rockabilly Showdown in The Knitting Factory te Hollywood. Batmobile levert een bijdrage aan de compilatie Soundtrack To Oblivion (2006) op Kaiser Records. Van Triple Dynamite komt in januari 2007 via Count Orlok het album Elvis In Wonderland uit. Het Japanse On The Hill Records stelt een tweede compilatie samen ter ere van Batmobile. A Tribute To Batmobile Part 2 bevat 15 bijdragen uit Japan, Oostenrijk, Denemarken, Spanje, Zwitserland, Rusland, Finland, Polen en de Verenigde Staten.

2008

Naast optredens in Nederland staat Batmobile als hoofdact op de twintigste Satanic Stomp in het Duitse Speyer (april) en op het programma van de zestiende editie van Psychobilly Meeting in Barcelona (juni). 29 november vindt voor de derde keer het rock-'n-roll festival Speedfest plaats in Eindhoven. Batmobile is een van de vijftien bands die op het festival spelen. Tijdens Speedfest presenteert de band Cross Contamination, een split-CD met Peter Pan Speedrock waarop beide bands elkaars nummers coveren.

Peter Pan Speedrock

Discografie Batmobile

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Batmobile

Audio/Video Batmobile

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer