Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEATBUSTERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Beatbusters in 2010

Periode

1987 - heden

Genre

ska

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Def P & Beatbusters

Beatbusters

Beatbusters is een skaband uit de Betuwe die sinds de oprichting in 1987 een vaste waarde is in het Nederlandse muziekcircuit. Naast de uitgave van meerdere albums bouwt de band een sterke livereputatie op met optredens op podia en tijdens festivals in binnen- en buitenland. In de loop van de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wim van den Manacker   achtergrondzang, percussie, saxofoon
Sander de Haan   toetsinstrumenten
Erik Eilert   gitaar
Emile Boellaard   drums
Abel Centeno   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Remco Korporaal   trombone
Wessel Blankestijn   trombone
Vincent van Lent   achtergrondzang, percussie, trompet
Iwan de Lang   basgitaar
Pim Van Bilzem   trombone, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1999   Osdorp Posse
1999   Rude Rich And The High Notes
2000   Robert Curiel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Beatbusters

Beatbusters is een skaband uit de Betuwe die sinds de oprichting in 1987 een vaste waarde is in het Nederlandse muziekcircuit. Naast de uitgave van meerdere albums bouwt de band een sterke livereputatie op met optredens op podia en tijdens festivals in binnen- en buitenland. In de loop van de jaren heeft het geluid van de band zich ontwikkeld van 2tone ska tot een breder ska-crossover geluid. In 2002 werken de Beatbusters samen met de Amsterdamse rapper Def P van de Osdorp Posse, wat leidt tot het album Aangenaam en de hitsingle Bubbelbad. Na een uitgebreide gezamenlijke clubtour werkt Beatbusters geruime tijd aan een nieuw geluid, onder meer samen met preproducer Koen Lommerse (Beef!), wat uitmondt in het album New Deal (maart 2008). De samenwerking met Def P wordt in 2011 voortgezet op de cd Hard Op Weg.

1987

De Beatbusters worden opgericht.

1995

Beatbusters Op 11 maart verschijnt het debuutalbum Cool & Deadly via Universe Productions.

1996

In januari staan de Beatbusters op het Groningse Noorderslagfestival. Op 22 maart wordt met It's Gonna Get You! een live cd uitgebracht. Inmiddels zijn ook nummers van de band op diverse verzamelcd's terechtgekomen. In het laatste weekend van augustus zijn de Beatbusters op Lowlands te zien.

1997

Behalve in Nederlandse clubs doen de Beatbusters optredens over de landsgrenzen. Zo tourt de skaband door België en Zwitserland, maar vooral door Duitsland. Osdorp Posse-opperhoofd Def P levert een vocale bijdrage aan een nummer op de derde cd Get Down To Brass Tacks. Joost Belinfante produceert bij enkele nummers de leadvocalen. Het album verschijnt op 20 december.

Def P Joost Belinfante Osdorp Posse

1998

Beatbusters De reacties op Get Down To Brass Tacks zijn positief. Er vindt een aantal bezettingswijzigingen plaats binnen de Beatbusters. Bassist Jasper Moes wordt vervangen door Iwan de Lang. Ook binnen de blazerssectie verandert één en ander. Trompettist Harm van Os en trombonespeler Pim van Bilzen worden opgevolgd door respectievelijk Vincent van Lent en Wessel Blankestijn. Met tenorsaxofonist Remco Korporaal wordt de samenstelling van de Beatbusters uitgebreid.

1999

De cd-single Flight 064 verschijnt met daarop een viertal nieuwe nummers. Nadat Def P de Beatbusters heeft bijgestaan op hun derde cd, begeleiden de bandleden de rapper tijdens zijn solo-optreden op Lowlands, eind augustus. Hieruit ontstaat het plan om een gezamenlijke tour langs het clubcircuit te doen. In september doet de band een tourtje van vier optredens in Italië. Na thuiskomst staan de Beatbusters op Appelpop in Tiel. Op 30 november treden Def P en The Beatbusters op bij Barend & Van Dorp op RTL4. Vervolgens toert het gezelschap onder de noemer Skank-Hop Party gedurende de maand december langs Nederlandse zalen. Tijdens de jaarwisseling treden de Beatbusters op in De Melkweg-Max in Amsterdam. De band grijpt de gelegenheid om er een live-cd van te maken.

Def P

2000

Op 8 januari staan de Beatbusters met Def P op Noorderslag in Groningen. In februari toeren de rapper en de skaband opnieuw langs het clubcircuit. In juni verschijnt Skangbang, het live-album dat in de eerste uren van het jaar 2000 werd opgenomen. De cd wordt op 8 juli gepresenteerd in de Twentietoe in Tiel. Ondertussen werkt de band met Def P aan een nieuwe studioplaat. In navolging van de Skank-Hop-avonden wordt dit een mengeling van ska, reggae en hiphop. In het najaar staan de Beatbusters opnieuw op enkele podia in Italië. Onderweg worden ook zalen in Spanje en Duitsland aangedaan.

Def P

2001

De samenwerking tussen Def P en de Beatbusters leidt in september tot het album Aangenaam. De Beatbusters winnen de Cultuurprijs 2001 van de gemeente Geldermalsen.

2002

De single Bubbelbad van Def P. & Beatbusters verschijnt in januari. De band staat op 19 mei op Pinkpop. Enkele dagen voor Pinkpop rijdt Marco van Krieken als passagier met een motor tegen een vrachtwagen. Door zijn verwondingen kan hij niet kan drummen op het festival. Wel levert hij vanachter de coulissen een bijdrage op triangel. Jasper Moes keert terug in de band en neemt ditmaal de toetsinstrumenten voor zijn rekening. Beatbusters wordt versterkt door Paul Berding op baritonsax. Na bijna drie jaar samenwerken gaan Def P & The Beatbusters weer aan de slag met hun eigen werk. Dit vieren ze met een allerlaatste gezamenlijke optreden op zaterdag 21 december in de Amsterdamse Melkweg.

2003

Het eerste optreden in het nieuwe jaar is op 22 maart in de Heineken Music Hall tijdens het Concert Des Levens. De Beatbusters spelen daar onder meer Kleine Jodeljongen en twee nummers samen met Hans de Booij. De bezetting bestaat dit jaar uit Johan Steevens, Michel Steevens, Marco van Krieken, Iwan de Lang, Vincent van Lent, Wim van de Manacker, Eric Dekkers en Sander Loog. Eind oktober/begin november doen VanKatoen, Beatbusters en Osdorp Posse een gezamenlijk tournee onder de naam Tricky Triple tour 2003. De gebroeders Steevens spelen op 9 november voor het laatst in de groep. Michel gaat zich met andere dingen dan muziek bezighouden en Johan richt de Nederlandstalige skaband J-Stars op waar ook Sander Loog deel van uitmaakt.

Hans de Booij J-stars Osdorp Posse VanKatoen

2005

Zanger, gitarist, componist en kunstenaar Ton Meijdam is de nieuwe frontman van de band. Na ruim een jaar zonder optredens presenteren de Beatbusters zich in een gewijzigde bezetting en met nieuw repertoire weer aan het publiek. Het eerste optreden na lange tijd is tijdens het mede door de band georganiseerde Dutchska festival op 26 februari in de Melkweg te Amsterdam. Ro Krom (Olabalo) werkt mee aan het nieuwe geluid van de band. Eind maart starten de eerste proefopnamen voor een toekomstige plaat. Beatbusters staan tweemaal in het voorprogramma van Madness tijdens hun shows in de Benelux: op 16 oktober in Cirque Royal te Brussel en op 18 oktober in de Heineken Music Hall te Amsterdam.

OLaBOLA

2006

4 februari presenteert de band in W2 te Den Bosch de eerste cd-single van de nieuwe bezetting. Caveman bevat drie nummers en twee remixen.

2007

In de Amsterdamse studio van Rude Rich and the High Notes neemt de band tracks op voor het album New Deal dat gepland staat voor 2008. Zanger I-Repeat van Beef levert een gastbijdrage op de eerste single van het nieuwe album. In december treedt Beatbusters weer een paar keer op met Def P.

Beef!

2008

8 maart presenteert Beatbusters in de Amsterdamse Melkweg het veertien nummers tellende album New Deal. De plaat is muzikaal breder dan de voorgangers, maar ska en reggae zijn nog steeds de basisingrediënten. Beatbusters treden in augustus samen op met Def P tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. Kort daarna gaan ze gezamenlijk de studio in om twee nummers op te nemen voor het afscheidsalbum 2 Decennia van Osdorp Posse. Vanaf december spelen Beatbusters & Def P weer met grote regelmaat in Nederland, te beginnen op 13 december in Bibelot te Dordrecht.

2009

De optredens van Def P & Beatbusters op 7 november in P60 te Amstelveen en 14 november in Willemeen te Arnhem zijn de laatste met drummer Marco van Krieken. Een combinatie van factoren doet hem besluiten na twintig jaar een punt te zetten achter zijn carrière in Beatbusters. De band wordt door de VPRO uitgenodigd om als huisband te fungeren in de Nationale Wetenschapsquiz. In november neemt drummer Marco van Krieken na ruim 20 jaar afscheid van Beatbusters. Zijn laatste optreden is op 14 november in Willemeen te Arnhem.

2010

Beatbusters in 2010 Ook bassist Iwan de Lang, gitarist Ton Meijdam, trombonist Jaap de Jong en trompetist Bert Hendriks zeggen de band vaarwel. In april worden drummer Emile Boellaard en bassist Abel Centeno op de website van Beatbusters officieel gepresenteerd als nieuwe bandleden. Ook trompetist Arjen Leek en zanger Ivo Schwengle voegen zich bij de band. Beatbusters inclusief Def P gaan eind oktober de studio Barn In The Meadow te Benschop in voor een tweede album als Def P & Beatbusters.

2011

Beatbusters in 2011 Het album Hard Op Weg van Def P & Beatbusters bevat onder meer de zomersingle Crisis! De succesvolle combinatie gaat vanaf de bevrijdingsfestivals in Den Haag en Wageningen op tournee door Nederland en doet daarbij ook enkele festivals aan, zoals Anywave in Zierikzee, Zeehelden in Den Haag en de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

2012

In mei en juni doen Def P & Beatbusters drie optredens als double bill met The Phantom Four & The Arguido (vocalist Rude Boy, ex-Urban Dance Squad). De shows in Leeuwarden (18 mei), Leiden (24 mei) en Alkmaar (15 juni) vinden plaats onder de titel Def P & Beatbusters vs The Phantom Four & The Arguido: Clash Of The Amsterdam Titans.

The Phantom Four

Discografie Beatbusters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Beatbusters

Audio/Video Beatbusters

Video Beatbusters

Def P & Beatbusters - Bub...
Def P & Beatbusters - Bubbelbad
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Def P & Beatbusters - Bubbelbad

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer