Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEATCREAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Beatcream

Periode

1987 - 1994

Genre

crossoverrock

Beatcream

Een kwartet dat zowel de producers (Sander Janssen & Wouter Planteijdt), de opnamestudio (Bananas), als de stad van herkomst (Haarlem) gemeen heeft met Neerlands bekendste funkband: Gotcha! Beatcream maakt echter meer punkfunk en funkrock dan P-funk.
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Peter Fischer   zang
Jeroen den Hengst   gitaar, zang
André Van Rooyen   basgitaar, zang
Hajo De Boer   drums

Overige muzikanten

Rob Stuut   drums
Ro Krom   drums

Genoemd in de biografie van

1982   Ro Krom
1988   Gotcha
1990   Jeroen den Hengst

Biografie Beatcream

Een kwartet dat zowel de producers (Sander Janssen & Wouter Planteijdt), de opnamestudio (Bananas), als de stad van herkomst (Haarlem) gemeen heeft met Neerlands bekendste funkband: Gotcha! Beatcream maakt echter meer punkfunk en funkrock dan P-funk.

1987 - 1991

Beatcream komt voort uit de band Iets Aan De Middelandse Zee. Tot aan 1990 maakt drummer Ro Krom deel uit van Beatcream. Hij gaat later verder met Gotcha!

Gotcha Iets Aan De Middelandse Zee

1992

In het najaar doet de groep een tournee door het land om hun debuutalbum People Stink te promoten. Dat album wordt door hun label Sony tevens uitgebracht in Zweden, Finland, Frankrijk en Italië, waarbij het seks, drugs en rock-'n-rollgehalte behoorlijk hoog is.

1993

De band ontwikkelt zich in een nieuwe richting: zwaarder en vooral 'volwassener'. De eerste sessies verzanden echter in onaffe grungetapijten en buitenaardse funk, een direct gevolg van de psychedelica die zich van de bandleden meester heeft gemaakt.

1994

Beatcream Het lukt de band er nog een album uit te persen. Masters Of Bad Taste is een onevenwichtige plaat, waarop naast bovengenoemde invloeden vooral Den Hengst zijn voorkeur voor popsongs met een kop en een staart niet langer kan verhullen. Het beukt, 't huppelt, maar uiteindelijk strandt de plaat in teveel ideeën en een modderige sound. Vreemd genoeg is men in Frankrijk laaiend enthousiast over de plaat. Daar wordt Beatcream in één adem genoemd met Fishbone en Living Colour. De single Blue Van met de Hendrix-cover Little Miss Lover haalt er de charts. Sony Nederland acht dat echter niet belangrijk genoeg om er een cent toursupport aan te wijden.

1995

Beatcream Door het ontbreken van succes in binnen- en buitenland besluit de band te stoppen. Een afscheidsconcert in het thuisstation Patronaat volgt op 10 november. Hajo de Boer wordt grafisch vormgever, P.P. en DRE blijven musiceren in allerlei plaatselijke formaties in Haarlem waaronder de band Haarlemse Harmonie Kapel. Jerk speelt na Beatcream in Lois Lane, Horn of Plenty, Shamus (de band van Ross Curry waarin ook Hajo nog drumt), Beef! (heel even maar) en anno 2001 in de band van Birgit. Voor REVA, een zangeres die zijn liedjes vertolkt, onderhandelt hij in 2001 over een platencontract.

Beef! Haarlemse Harmonie Kapel Horn Of Plenty Loïs Lane Ross Curry

1999

P.P. Fisher zingt in The Cheerful Fruitflies, een groep die naar eigen zeggen madjazz vertolkt. Na tien jaar samenspelen brengt de groep de cd Volume 1 uit.

Cheerful Fruitflies

2003

Het Patronaat in Haalem wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw pand. Tijdens het feestelijke afscheid verzorgt Beatcream op zondag 27 april een reünie-optreden.

Discografie Beatcream

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Beatcream

Audio/Video Beatcream

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer