Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEEF!

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Beef!

Periode

1999 - heden

Genre

reggae

Online

Officiële website
Hyves

Beef!

Eindhovense zesmans reggae formatie, ontstaan naar aanleiding van het radio hoorspel The Chop Shop, waarvan de leden uit gerenommeerde bands als Gotcha!, City Pig Unit en Let's Quit afkomstig zijn. Vanaf de eerste optredens maakt Beef! een vliegende start.
Volledige biografie...

Bezetting

Twan van Gerven   gitaar
Koen Lommerse   basgitaar
Pieter Both   zang
Bram Wouters   gitaar
Jonas Filtenborg   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Hansz Deijnen   drums
Jeroen den Hengst   gitaar

Genoemd in de biografie van

1995   Beatcream
2000   Gotcha
2000   Jeroen den Hengst
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Beef!

Eindhovense zesmans reggae formatie, ontstaan naar aanleiding van het radio hoorspel The Chop Shop, waarvan de leden uit gerenommeerde bands als Gotcha!, City Pig Unit en Let's Quit afkomstig zijn. Vanaf de eerste optredens maakt Beef! een vliegende start.

1999

Beef! ontstaat in de Eindhovense Pop-Ei oefenruimtes, waar drummer Hansz Deijnen (ex-City Pig Unit en ex-Let's Quit), bassist Koen Lommerse (ex-City Pig Unit en ex-Gotcha!) en zanger Pieter Both (ex-Gotcha!) in kleine, steeds wisselende bezettingen, muziek maken. Het resultaat hiervan wordt als de radioshow The Chop Shop op de korte golfzender (AM) uitgezonden. The Chop Shop is eigenlijk niets anders dan een hoorspel met beats, gesproken woord en humor. Al snel ontstaat er zowel vraag naar tapes van dit hoorspel als vraag naar optredens.

City Pig Unit Gotcha

2000

Het trio, aangevuld met de gitaristen Twan van Gerven (ex-Tree Funk Concept) en Bram Wouters (ex-Righteous Rockers) en toetsenist Bas van de Biggelaar (ex-Let's Quit en ex-Righteous Rockers), trekt zich een aantal maanden terug in de oefenruimte om te werken aan gedegen materiaal. De Beef!-formule - een vrolijke mix van reggae, rocksteady, ragga, hiphop en Jamaïcaanse funk - slaat aan en het zestal presenteert op het Lowlands-festival haar debuutalbum Flexodus (de titel is een verwijzing naar het Bob Marley-album Exodus uit 1977).

2001

Beef! treedt aan op Noorderslag waar het een zeer goede indruk achterlaat. De groep is tevens een graag geziene gast in het clubcircuit en zal in augustus voor de tweede achtereenvolgende keer op Lowlands vertegenwoordigd zijn. Rond die tijd komt het tweede album van Beef! uit bij Play It Again Sam. Op uitnodiging van Festival Mundial speelt Beef! op het festival Les Nuits Atypiques de Koudougou te Burkina Faso. Vanwege ziekte van toetsenist Bas van den Biggelaar valt EricLou Wortel (Revelation Time) voor enkele optredens in.

Revelation Time

2002

Beef! Beef! vertrekt in januari naar Engeland voor opnames van het nieuwe album dat op 8 juli verschijnt. De groep staat in mei op Pinkpop. Het album Beef! is geproduceerd door Bitty Mclean (o.a. UB40 en Sly & Robbie) en bevat bijdragen van The Matic Horns (bekend van werk voor UB40 en Finley Quaye)

2003

Beef! krijgt op 24 februari in 't Spant in Bussum een Zilveren Harp uitgereikt. Na een langdurige clubtour in Nederland reist de band in november naar Zuid Afrika voor een korte tournee in en rond Johannesburg en Pretoria en een optreden op het Oppikoppi festival.

2004

Beef! Twan van Gerven wordt door Nederlandse collega-muzikanten uitgekozen tot beste gitarist van Nederland en wint daarmee in eind maart een Duiveltje. De prijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. Beef! zegt een optreden op Lowlands af om de laatste hand te leggen aan het album Last Rudy Standing.

2005

Beef! Op 5 mei vliegen de bandleden van Beef! als de 'ambassadeurs van de vrijheid' per helicopter langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Assen, Groningen, Haarlem en Roermond. Ze spelen er onder meer nummers van hun in maart verschenen derde album Last Rudy Standing. De plaat is geproduceerd door Michel Schoots (ex-Urban Dance Squad). Eind november reist Beef! opnieuw naar Afrika voor vier optredens in Burkina Faso. Samen met Gotcha!-manager Marcel Hendriks start zanger Pieter Both de downloadsite PlayMeLoud.com

Urban Dance Squad

2006

Na bijna acht jaar samenwerking verlaat drummer Hansz Deijnen a.k.a. One Drop de band. Zijn voorlopige vervanger is Jonas Filtenborg.

2007

Beef! Pieter Both zingt mee in het nummer Alles & Niets op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit van Edsilia Rombley. Het album Last Rudies Live! (februari) is opgenomen op 3 november 2006 in Bibelot te Dordrecht. Beef! is een van de acts tijdens het door rapper Ali B samengestelde concert Petje Af, op 15 juni tijdens het Festival Mundial in Tilburg. Het concert staat in het teken van de Plan-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'. Op 17 juli voert Beef in de Coen & Sander Show een versie uit van Krezips I Would Stay. Op verzoek van de fans neemt de band het nummer op en als download op de website geplaatst. De bijbehorende videoclip wordt opgenomen met hulp van webcams bij de bandleden thuis.

Ali B Edsilia Rombley Krezip

2008

Na een jaar aan het album te hebben gewerkt verschijnt eind maart The Original. Op de cd staan bijdragen van bevriende muzikanten, waaronder Jaqueline Govaert in een uitvoering van de Krezipklassieker I Would Stay.

2009

Op 20 januari verschijnt Straight Through The Roof, de tweede single van het album The Original. De speciale singleversie is gemixt door Oscar Holleman. De band omschrijft het liedje zelf als een cross-over van rhythm and blues uit de jaren zestig en reggae. De cd Favorites (april) is een overzichtsalbum met favoriete, eerder uitgebrachte tracks van de band inclusief enkele nieuwe nummers waaronder de Prince-cover When Doves Cry. Tot half september gaat Beef! het land in met de Favorites tournee. Daarna neemt de band een rustperiode en tijd voor andere projecten.

Oscar Holleman

2012 - 2013

Na een pauze van drie jaar staat Beef! op 21 juli 2012 op de Reggae Weide tijdens het festival de Zwarte Cross. De enthousiaste reacties leiden tot een korte clubtournee in november en december. Ook in 2013 treedt de band regelmatig op, met shows in onder meer Eindhoven (mei), Lichtenvoorde (opnieuw tijdens de Zwarte Cross) en Tilburg (december).

Discografie Beef!

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Beef!

Audio/Video Beef!

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer