Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN VAN GELDER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto (Bron: Officiële website)

Periode

09-11-1988 - heden

Genre

altsaxofoon, basklarinet, jazz

Online

Officiële website

Ben van Gelder

Wanneer altsaxofonist Ben van Gelder (Groningen, 9 november 1988) als 18-jarige in New York gaat studeren heeft hij de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam achter de rug en kan hij al bogen op een uitgebreid cv. Op de New School for Jazz and Contemporary Music krijgt hij les van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, basklarinet

Genoemd in de biografie van

2009   Finn Silver
2011   Reinier Baas
2016   Reinier Baas

Biografie Ben van Gelder

Wanneer altsaxofonist Ben van Gelder (Groningen, 9 november 1988) als 18-jarige in New York gaat studeren heeft hij de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam achter de rug en kan hij al bogen op een uitgebreid cv. Op de New School for Jazz and Contemporary Music krijgt hij les van zijn grote voorbeeld Lee Konitz. In New York formeert hij een kwintet met op piano het opkomende talent Aaron Parks. Medio 2010 verhuist Van Gelder naar Amsterdam en in 2011 presenteert hij zijn debuut-CD Frame Of Reference, met eigen composities en een gastbijdrage van trompettist Ambrose Akinmusire. De eigentijdse, op bebop geënte jazz van Van Gelders kwintet wordt lovend ontvangen door critici en publiek.

In bezetting van

Finn Silver   altsaxofoon

1988 - 2002

Ben van Gelder groeit op in Groningen in een muzikale omgeving. Vader Sem van Gelder is mede-eigenaar van jazzplatenwinkel Swingmaster en zijn moeder heeft een klassieke opleiding. Op zijn elfde begint hij op altsaxofoon. Hij krijgt al vroeg les van bekende saxofonisten zoals Simon Rigter en Benjamin Herman.

Benjamin Herman Simon Rigter

2003 - 2004

In 2003 speelt Ben van Gelder op North Sea in een begeleidingsband onder leiding van bassist Joris Teepe, hoofd van het Noord-Nederlands Conservatorium. Hij vormt een duo met zijn oudere broer, pianist Gideon van Gelder. Samen winnen zij de eerste prijs en de publieksprijs op het Prinses Christina Jazzconcours van 2004. Ben van Gelder volgt de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam en studeert bij Ferdinand Povel, Dick Oatts, Jasper Blom en Albert Beltman.

Ferdinand Povel Gideon van Gelder Jasper Blom Joris Teepe

2005 - 2006

In 2005 ontvangt Van Gelder als tweede Europeaan ooit het Stan Getz/Clifford Brown Fellowship, de belangrijkste onderscheiding die wordt aangeboden door de IAJE (International Association for Jazz Education) en de NFAA (National Foundation for the Advancement of the Arts). In 2006 wordt hij toegelaten tot de New School for Jazz and Contemporary Music in New York, waar hij les krijgt van Lee Konitz, Jimmy Halperin en George Coleman.

2007 - 2009

In 2007 wint Van Gelder de Deloitte Jazz Award - een bedrag van 20.000 euro - tijdens de finale in het Bimhuis. Hij woont in New York, waar hij in clubs speelt als 55 Bar, Smalls en The Jazz Gallery. Hij begeleidt onder anderen David Binney, Ari Hoenig, Adam Rogers, Jean-Michel Pilc en James Genus. Ben van Gelder formeert een kwintet met Aaron Parks op piano, een 'rising star' in de internationale jazzwereld. De band maakt verschillende tournees.

2010 - 2012

Halverwege 2010 verhuist Van Gelder tijdelijk naar Amsterdam om kunstgeschiedenis en muziek te studeren. Hij reist geregeld naar New York. In de studio Sear Sound neemt hij zijn debuutplaat op met zijn kwintet en als gast trompettist Ambrose Akinmusire. Frame Of Reference wordt eind 2011 gepresenteerd in het Bimhuis. De CD, met eigen composities naast stukken van John Coltrane en Thelonious Monk, wordt zeer goed ontvangen. NRC Handelsblad noemt Ben van Gelder 'de boy wonder van de Nederlandse jazz'. Hij maakt deel uit van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble van gitarist Reinier Baas en speelt onder meer mee op diens tweede album Mostly Improvised Instrumental Indie Music (2012).

Reinier Baas

2013

Terug in New York werkt de saxofonist aan het album Reprise. De cd komt na de zomer uit en levert een vijfsterrenrecensie op in De Volkskrant: ‘Met de intrigerende composities, vrijwel allemaal van eigen hand, trekt hij bebop de diepte in. Elke noot, elk motief, elk thema voelt als een schot in de roos, keihard de kern rakend.’ Van Gelder staat op 15 september in de halve finale van de Thelonius Monk International Jazz Saxophone Competition in Washington, DC. Op 20 september start in München de Europese tournee met zijn kwintet in het kader van de nieuwe cd. Het kwintet bestaat uit de Amerikaanse muzikanten Craig Weinrib (drums), Peter Schlamb (vibrafoon), Rick Rosato (bas), aangevuld met gitarist Reinier Baas.

2014

In juli staat Van Gelder met zijn kwintet op het North Sea Jazz festival in Rotterdam.

2016

Promotiefoto (Bron: Officiële website) Samen met gitarist Reinier Baas verzorgt Van Gelder in januari twee optredens met het Metropole Orkest. Het album Among Verticals verschijnt in oktober en komt voort uit een compositieopdracht door The Jazz Gallery, één van de belangrijkste podia voor eigentijdse muziek in New York. Van Gelder laat op de plaat verschillende stijlen samenkomen: klassieke compositie, de Cubaanse Abakuá-cultuur en improvisatie. Belangrijke inspiratiebron is een kunstwerk van de Tsjechische schilder František Kupka. De Amerikaanse jazzcomponist Jason Moran geldt als belangrijk voorbeeld voor Van Gelder. Het album krijgt een lovende recensie in de Volkskrant.

Metropole Orkest Reinier Baas

Discografie Ben van Gelder

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ben van Gelder

Audio/Video Ben van Gelder

Video Ben van Gelder

Ben van Gelder Quintet - ...
Ben van Gelder Quintet - Calls
Metropole Orkest with Rei...
Metropole Orkest with Reinier Baas & Ben van Gelder - Silver/Grey
Coming Soon: Iván Fischer...
Coming Soon: Iván Fischer, Ben van Gelder, Sacred Songs
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ben van Gelder Quintet - Calls

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer