Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN VAN OOSTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ben van oosten

Periode

1955 - heden

Genre

klassiek, orgel, romantiek

Online

Website

Ben van Oosten

Sinds 1970 heeft organist Ben van Oosten honderden concerten gegeven over de gehele wereld. Van Oosten wordt beschouwd als een van de prominentste autoriteiten op het gebied van de Franse romantische en laatromantische orgelmuziek. Aan het Codarts Rotterdams Conservatorium is hij werkzaam als hoofdvakdocent orgel. Ook bouwt hij mee aan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

orgel

Biografie Ben van Oosten

Sinds 1970 heeft organist Ben van Oosten honderden concerten gegeven over de gehele wereld. Van Oosten wordt beschouwd als een van de prominentste autoriteiten op het gebied van de Franse romantische en laatromantische orgelmuziek. Aan het Codarts Rotterdams Conservatorium is hij werkzaam als hoofdvakdocent orgel. Ook bouwt hij mee aan zijn eigen studieorgel: onder supervisie en met de hulp van medewerkers van Van den Heuvel Orgelbouw realiseert hij vele onderdelen van het orgel. Daarnaast is hij de auteur van de biografie Charles-Marie Widor ~ Vater der Orgelsymphonie.

1955

Ben van Oosten wordt geboren in Den Haag.

1970 - 1978

Als vijftienjarige geeft hij zijn eerste orgelrecital. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeert Ben van Oosten orgel bij Albert de Klerk en piano bij Berthe Davelaar.

Albert de Klerk

1979 - 1989

Van Oosten studeert in 1979 voor orgel cum laude af. Hij vervolgt zijn orgelopleiding in Parijs bij de Franse organisten André Isoir en Daniel Roth.

1990

Van Oosten wordt aangesteld als organist van de Grote Kerk te Den Haag en tevens als artistiek leider van het jaarlijkse Internationaal Orgelfestival aldaar.

1998

Vanwege zijn excellente vertolkingen van het Franse romantische orgelrepertoire wordt Ben van Oosten door de Franse regering benoemd tot 'Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres'.

2000

Op 1 november wordt in zijn muziekkamer het nieuwe huisorgel van Ben van Oosten door medewerkers van Van den Heuvel Orgelbouw geïnstalleerd.

2010

Ben van Oosten wordt bij gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum als internationaal concertorganist benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De versierselen worden hem opgespeld door burgemeester Jozias van Aartsen in de Grote Kerk te Den Haag.

2011

In Duitsland ontvangt Ben van Oosten de prestigieuze Duitse ECHO Klassik Preis 2011.

2012

De Franse regering bevordert Ben van Oosten tot 'Officier' vanwege zijn wereldwijde verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Discografie Ben van Oosten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ben van Oosten

Audio/Video Ben van Oosten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer