Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BEN VAN DEN DUNGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ben van den Dungen

Periode

29-10-1960 - heden

Genre

jazz, saxofoon, wereldmuziek

Online

Officiële website

Ben van den Dungen

Ben van den Dungen (Den Haag, 29 oktober 1960) beleeft stormachtige jaren met een kwintet dat hij samen met trompettist Jarmo Hoogendijk leidt. 'Je moet spelen of je twintig koppen koffie op hebt!', roept hij eens tegen een vermoeide bassist. De energieke saxofonist trekt ook de aandacht als organisator, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

saxofoon

Genoemd in de biografie van

1985   Maarten Ornstein
1987   Rob van Bavel
1989   Vincent Henar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ben van den Dungen

Ben van den Dungen (Den Haag, 29 oktober 1960) beleeft stormachtige jaren met een kwintet dat hij samen met trompettist Jarmo Hoogendijk leidt. 'Je moet spelen of je twintig koppen koffie op hebt!', roept hij eens tegen een vermoeide bassist. De energieke saxofonist trekt ook de aandacht als organisator, docent, een van de drijvende krachten achter Nueva Manteca, en een interviewpartner die geen blad voor de mond neemt. Vanaf midden jaren negentig komen zijn leven en muziek geleidelijk in een wat rustiger vaarwater.

In bezetting van

Eveline & The Groove Movement   saxofoon
Fra Fra Sound   saxofoon
How2Be   saxofoon
Nueva Manteca   saxofoon
Tango Extremo   sopraansaxofoon

1980 - 1984

Van den Dungen belandt na enkele omzwervingen op een opleiding voor kok en kelner. Maar na het beluisteren van een plaat van de Afrikaanse saxofonist Fela Kuti besluit hij dat hij saxofonist gaat worden. Al na twee jaar studeren wordt hij aangenomen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De prille jazzafdeling aldaar wordt gekenmerkt door docenten die vaak afwezig zijn en weinig leservaring hebben, maar Van den Dungen vindt Ruud Brink en Sandy Mosse inspirerende persoonlijkheden en steekt veel op van Ferdinand Povel en Sal Nistico. Aangezien hij graag in kleine bezettingen werkt, vormt hij een eigen kwintet met een medeleerling, trompettist Jarmo Hoogendijk.

1985 - 1994

Het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet wint in 1985 het concours van het NOS Jazzfestival. Het is een eerste bewijs dat de jazzopleidingen aan de Nederlandse conservatoria wel degelijk muzikaal interessante resultaten kunnen opleveren. De groep groeit uit tot een grote attractie in Nederland en West-Duitsland, ook doordat de twee leiders, nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken, zelf de promotie en de boekingen verzorgen. Het kwintet bereikt uiteindelijk zijn beste bezetting met pianist Rob van Bavel, bassist Harry Emmery en drummer Eric Ineke. In de eerste jaren krijgt de groep geen subsidie aangezien de band weinig vernieuwende klanken zou laten horen. Van den Dungen laat geen interview voorbijgaan zonder te benadrukken dat niet alle muziek met akkoorden en een vast tempo als 'bebop' kan worden weggezet. Tussen de bedrijven door ziet hij kans cum laude af te studeren.

1994 - 2004

De intensieve podiumsamenwerking met Jarmo Hoogendijk gaat door tot de trompettist - na embouchureproblemen en een mislukte operatie in Canada - vanaf 2004 niet meer kan optreden. De twee blijven wel collega's op het Rotterdams Conservatorium, waar ze beiden lesgeven. Van den Dungen doet veel ervaring op in allerlei soorten wereldmuziek; vooral met Nueva Manteca, een Afro-Cubaans orkest dat over de gehele wereld optreedt. De vruchten van een studiereis naar India zijn te vinden op de cd How2be Enlightened In 48 Hours van de band How2be. Hij leidt enkele jaren de Rotterdamse jazzafdeling, waar hij het vak Cultureel Ondernemerschap introduceert.

Nueva Manteca

2005 - 2010

Van den Dungens leven komt in een wat rustiger vaarwater na enkele wilde decennia. Rik Mol, een voormalige leerling van Hoogendijk, neemt veel taken van de laatste over. Over zijn lespraktijk zegt Van den Dungen tegen Jacques Los in 2005: 'Een misvatting is dat improviseren “zomaar” op je afkomt; de ene dag beter dan de andere. Waar het om gaat, is of je een vocabulaire hebt ingestudeerd. Improviseren is instuderen, reproduceren, combineren, associëren en een heel klein gedeelte is dat wat je nog nooit hebt gespeeld.' Nadat Hein Van de Geyn in 2008 het management van de Rotterdamse jazzafdeling heeft overgenomen, speelt Van den Dungen meer en meer - met Nueva Manteca en het Quinteto Tango Extremo van zijn vriendin, violiste Tanya Schaap. Motion Unlimited (motion-unlimited.nl) is een orkestraal project op initiatief van Van den Dungen, Wiboud Burkens en Job Geheniau. Dit gezelschap treedt op met Boulevard Of Broken Beats (‘de kosmopolitische stad in 24 uur’), een audiovisuele reis door 24 uur in de levens van bewoners van een grote stad met VJ en een vermenging van live beats, jazz, klassieke muziek en hedendaagse muziekstijlen. Een ander project van Motion Unlimited is Mumbai Mundial, een combinatie van film, dans, Indiase klassieke muziek, westerse klassieke muziek, Hindi pop en jazz, onder meer te zien op 14 en 15 oktober 2010 in Theater de Regentes, Den Haag. Van Tango Extremo verschijnt in december 2010 het album Fantango.

Tango Extremo

2012

De saxofonist treedt in juni met Tango Extremo op in tien Chinese steden. In augustus is hij een van de docenten tijdens de vierde editie van de Jazzsummerschool in Seoul. Een maand later speelt hij met Nueva Manteca op het Gwangju Worldmusic Festival in Zuid-Korea.

2013

In de week van 19 tot en met 26 maart geeft Ben van den Dungen in samenwerking met Peter Beets een aantal concerten in Zuid-Korea. De concerten vinden plaats in Seoul, Anyang en Busan. Van het Ben van den Dungen 4-tet verschijnt het album Ciao City. Het kwartet bestaat naast Van den Dungen uit pianist Miguel Rodríguez, bassist Marius Beets en drummer Gijs Dijkhuizen.

2014

Het tweede album van het Ben Van Den Dungen Quartet verschijnt in oktober 2014. Op A Night At The Club staan opnamen van een concert dat in mei 2014 is opgenomen in Café Central Madrid. De saxofonist richt samen met Wiboud Burkens en Michael Varenkamp het productiebureau Legends Of Music op. De eerste productie voor Nederlandse theaters is Miles! over het leven en de muziek van Miles Davis. Ntjam Rosie levert vocale bijdragen. Op de gelijknamige cd staan alle hits van het theaterprogramma, waaronder Tutu, Round Midnight en Time After Time, live opgenomen tijdens het concert in De Philharmonie, Haarlem.

2015

Vanaf theaterseizoen 2015-2016 is de tweede theaterproductie te zien van Legends Of Music. LOUIS! – What A Wonderful World is een eigentijds eerbetoon aan Louis Armstrong, onder regie van Monique van Hinte en gespeeld door Van den Dungen, Varekamp en Burkens samen met zangeres Joy Wielkens, bassist Harry Emmery, drummer Erik Kooger en VJ Job Geheniau. Op de cd Crime! (2015) speelt Ben van Dungens band Nueva Manteca muziek uit gangsterfilms in de stijl van Afro-Cuban Jazz. Zijn andere formatie Tango Extremo speelt vanaf september 2015 het programma Havana met speciale bijdragen van percussionist Gerardo Rosales uit Venezuela. Het orkest laat zich beïnvloeden door de muziek uit Zuid-Amerikaanse havensteden van de jaren dertig en roept tijdens de show de sfeer op van Cubaanse en Argentijnse danssalons. Naast optredens in Europa doet Tango Extremo in oktober 2015 een uitgebreide tournee door China.

2016

Het Ben Van Den Dungen Quartet tourt met het programma Blue Note langs de Nederlandse theaters. Ben van den Dungen doet ook mee met de tournee van de jazzproductie NYRM (New York Round Midnight), een show met elf Nederlandse topmuzikanten waarbij bij elk optreden een jong Nederlands jazztalent de kans krijgt zich aan het publiek te presenteren. Tango Extremo waagt zich in maart aan een tangobewerking van de Matthäus Passion. De groep wordt voor dit project versterkt door zangeres Pearl Jozefzoon (bij het grote publiek bekend van haar deelname aan The Voice Of Holland) en acteur Peter Faber. Sinds 2009 organiseert Ben van den Dungen in Zuid-Korea in samenwerking met de Korean Holland Music Association de International Jazz Summerschool Korea. In juli vindt de achtste editie plaats. De saxofonist organiseert dit jaar ook de derde editie van de The Bali International Jazz Summerschool waar hij sinds 2014 nauw bij is betrokken.

Discografie Ben van den Dungen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ben van den Dungen

Audio/Video Ben van den Dungen

Video Ben van den Dungen

Ben van den Dungen - Stre...
Ben van den Dungen - Streetpeople
Dungen Hoogendijk Quintet...
Dungen Hoogendijk Quintet - Trouble Ahead
Ben van den Dungen - Mr. M
Ben van den Dungen - Mr. M
Ben van den Dungen Quinte...
Ben van den Dungen Quintet - Stay on it
Nueva Manteca @ the Puert...
Nueva Manteca @ the Puerto Rico jazz festival

Audio Ben van den Dungen

Trouble Ahead - Ben van den Dungen
Amsterdam - Tango Extremo
Fly With The Wind - Nueva Manteca
Infant Eyes - Nueva Manteca
Stay On It - Ben van den Dungen Quintet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ben van den Dungen Quintet - Stay on it

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer