Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENEDICTUS A SANCTO JOSEPHO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1642 - 06-12-1716

Genre

barok, componist, klassiek

Pseudoniemen

Benedictus Buns, Benedictus Buns Gelriensis

Benedictus a Sancto Josepho

De componist Benedictus a Sancto Josepho (Benedictus Buns) heeft zich voornamelijk verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse katholieke kerkmuziek in het calvinistische Nederland. Hoewel hij veelal religieuze muziek schreef, kan hij worden beschouwd als de meest belangrijke Nederlandse componist in de tweede helft van de zeventiende eeuw.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Benedictus a Sancto Josepho

De componist Benedictus a Sancto Josepho (Benedictus Buns) heeft zich voornamelijk verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse katholieke kerkmuziek in het calvinistische Nederland. Hoewel hij veelal religieuze muziek schreef, kan hij worden beschouwd als de meest belangrijke Nederlandse componist in de tweede helft van de zeventiende eeuw.

1642

De geboorteplaats van de rond 1642 geboren componist Benedictus Buns is waarschijnlijk Nijmegen of Geldern, vlakbij Kevelaer, behorende tot het Gelrese Overkwartier van Roermond.

1659

Wel is zeker dat hij in 1659, op zeventienjarige leeftijd, in de Karmelietenorde 'de geschoeide karmelieten' te Geldern intreedt en de naam Benedictus a Sancto Josepho aanneemt.

1660

In 1660 legt hij te Geldern zijn kloostergeloften af en ontvangt in 1666 zijn priesterwijding.

1666

Benedictus a Sancto Josepho vertrekt naar het Karmelietenklooster in Boxmeer waar hij wordt aangesteld als subprior, assistent van de kloosteroverste. Het klooster bevindt zich in een autonoom gebied in de calvinistische Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en heeft zodoende van de reformatie niets te duchten. Sinds de Vrede van Münster in 1648 zijn de katholieken in een groot deel van Brabant gedwongen hun kerken aan de nieuwe godsdienst af te staan. Niet alleen de katholieke godsdienst kan in Boxmeer dus in alle vrijheid belijdt worden maar ook kan Benedictus a Sancto Josepho volgens de katholieke leer blijven componeren. Zijn werken, voornamelijk geestelijk muziek, zoals zeven missen, twee requiems, zes litanieën, motetten en dialogen, hebben allen een vocale en instrumentale bezetting. Daarnaast componeert hij zuiver instrumentale muziek zoals de kerksonates in zijn 'Orpheus Elianus e Carmelo in orbem editus opus 8', gedrukt in Amsterdam in 1699.

1679

Van 1679 tot aan het eind van zijn leven is hij naast titularis ook organist van het klooster en bespeelt het orgel dat de Mechelse orgelmaker Blasius Bremser in 1677 in de Petruskerk heeft geplaatst.

1688

Benedictus a Sancto Josepho raakt bekend als orgelexpert en orgeladviseur en zodoende raakt hij in 1688 betrokken bij de voltooiing en de uitbreiding van het Bremser-orgel in Boxmeer door Jan van Dijck.

1699

Op de titelbladzijde van zijn 'Missa sacris ornata canticis opus 9' uit 1699 noemt Benedictus a Sancto Josepho zich 'Aulae Bergis phonascus et organista' ofwel zangmeester en organist van Oswald III van den Bergh, de zoon van Albert van den Bergh die het Boxmeerse klooster heeft gesticht.

1716

Benedictus a Sancto Josepho overlijdt op 6 december 1716 te Boxmeer en wordt als organist opgevolgd door Cecilius a Sancto Gerardo. Na zijn overlijden verschijnt in 1721 het door hem samengestelde 'Manuale Chori', een bundeling van de muziek die een koorzanger in het klooster nodig heeft.

Discografie Benedictus a Sancto Josepho

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Benedictus a Sancto Josepho

Audio/Video Benedictus a Sancto Josepho

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer