Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BENJAMIN HERMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Benjamin Herman

Periode

09-05-1968 - heden

Genre

altsaxofoon, baritonsaxofoon, Boy Edgar Prijs, C melody saxofoon, componist, dirigent, Edison, jazz, pop/rock, saxofoon

Online

Officiële website

Benjamin Herman

Benjamin Herman (Londen, 9 mei 1968) is een van de bekendste en populairste Nederlandse jazzmuzikanten. Met zijn werkdrift en veelzijdigheid is hij een verbindende factor in de muziekscene. Zijn energieke spel en zijn stevige geluid vormen een inspiratiebron voor generaties jonge saxofonisten. De saxofoonsoli van Herman vallen op door de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, baritonsaxofoon, C melody saxofoon, componist, dirigent, saxofoon

Genoemd in de biografie van

1962   Joris Teepe
1982   Ruben Hein
1988   Ben van Gelder
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Benjamin Herman

Benjamin Herman (Londen, 9 mei 1968) is een van de bekendste en populairste Nederlandse jazzmuzikanten. Met zijn werkdrift en veelzijdigheid is hij een verbindende factor in de muziekscene. Zijn energieke spel en zijn stevige geluid vormen een inspiratiebron voor generaties jonge saxofonisten. De saxofoonsoli van Herman vallen op door de dikke klank en het percussieve karakter, deels te danken aan de extreem dikke rieten die hij gebruikt. Door de jaren heen is zijn geluid ruiger geworden. Hermans spel is geworteld in de bebop van Charlie Parker, Art Pepper en Jackie McLean, maar bevat tevens elementen die refereren aan freejazz en rock 'n' roll. Als componist en in zijn repertoirekeus koestert hij een voorkeur voor pakkende thema's waarbij de melodie voorop staat. Zijn solo's zijn niettemin doordrenkt van bebopharmonieën. Dat de scheidslijnen tussen traditionele en vrije jazz, kunst en entertainment, en jonge en oudere musici het afgelopen decennium in Nederland zijn vervaagd, is mede te danken aan de voortrekkersrol van Benjamin Herman. Hij brengt als co-oprichter van New Cool Collective jazz terug naar het actuele nachtleven, speelt als gastmuzikant bebop-licks bij bekende pop-acts, stelt bands samen waarin de alternatieve impro-generatie en de bop-scene elkaar ontmoeten en stelt oude helden, onder wie Jules Deelder, Remco Campert, Misha Mengelberg en de Britse pianist Stan Tracey, voor aan een jong publiek. Doordat hij afwisselend in Amsterdam en Rotterdam resideert, geeft hij de samenwerking tussen musici uit beide steden een subtiele impuls. Bij dat alles gaat hij scherp gekleed – iets wat onder jazzmusici lang niet meer gebruikelijk is geweest. Het levert hem in 2008 de titel Best Geklede Man van Nederland op.

In bezetting van

Floris   saxofoon
Fra Fra Sound   saxofoon
New Cool Collective   dirigent, fluit, saxofoon
New Cool Collective Big Band   saxofoon
S.O. Jazz   saxofoon

1968 - 1993

De eerste jaren van zijn leven brengt Benjamin Herman door in Groot Brittannië. Zijn Nederlandse moeder speelt piano en zijn Britse vader, rabbijn en psychotherapeut Sonny Herman, trombone. Als hij acht is verhuist het gezin, dat verder bestaat uit zijn tweelingbroer Jonathan (tegenwoordig televisie- en filmregisseur), twee oudere zussen en twee oudere broers, naar Nederland om zich in Zaandijk te vestigen. De connectie met Engeland zal tijdens zijn carrière een vaste waarde blijven. Aanvankelijk speelt Benjamin Herman drums. Op zijn dertiende krijgt hij voor zijn bar-mitswa een saxofoon. Snel groeit de jonge blazer uit tot een bekende figuur in de Zaanse muziekscene. Hij speelt in tientallen bandjes. Zijn allereerste betaalde optredens doet hij in 1981 in De Witte Vlinder en Bar Dancing Dam 8 in Zaandam, samen met gitarist Patrick Sedoc. In 1985 speelt hij voor het eerst op het North Sea Jazz Festival, als lid van de popgroep Latiffe. In hetzelfde jaar maakt hij zijn plaatdebuut: Dissolving The AD Big Band. Op zijn achttiende gaat Herman naar het Hilversums Conservatorium, waar hij in 1991 cum laude afstudeert. Al tijdens zijn studie is hij veel te horen in het Amsterdamse nachtleven, onder meer in jazzcafé Alto en in de popscene rondom Loïs Lane en Candy Dulfer. Hij is te horen op het Candy Dulfer-album Saxuality (1990) en op platen van onder anderen Henk Westbroek (Voorjaar, 1992) en Michiel Borstlap (Day Off, 1992). In 1992 verschijnt ook Between A Dog And A Lamppost, het eerste album van het Benjamin Herman/Maarten van der Grinten Quartet. Verder toert hij internationaal met onder anderen pianist Mike Del Ferro en met het Glenn Miller Orchestra. Dankzij een beurs studeert Benjamin Herman in 1993 een half jaar aan de Manhattan School of Music in New York, onder meer bij saxofonist Dick Oatts.

Candy Dulfer Henk Westbroek Loïs Lane Maarten van der Grinten Michiel Borstlap

1994 - 1996

In de Amsterdamse club The Soul Kitchen experimenteert Herman samen met DJ Graham B met de combinatie DJ versus live musici. Uit die avonden ontstaat in 1994 het zevenkoppige New Cool Collective. De band speelt een dansbare mix van souljazz, latin, boogaloo, funk en afrobeat (overigens zonder DJ). Daarna ontstaat ook een big band-versie van NCC. In de Amsterdamse club Meander wordt elke maandagavond om de week opgetreden en deze 'Big Mondays' leggen de basis voor een groeiende populariteit. Na tweeënhalf jaar wordt verhuisd naar het grotere Panama, waar uiteenlopende muzikale gasten aan de band worden toegevoegd. NCC zal een belangrijke rol blijven spelen in Hermans carrière en in de Nederlandse muziekwereld. (Zie verder het lemma New Cool Collective.) Tegelijkertijd is Benjamin Herman prominent aanwezig in de solide moderne jazzscene die in de jaren negentig aandacht genereert. Het brandpunt is het Michiel Borstlap-sextet, waarvan naast Herman saxofonist Yuri Honing, trompettist Eric Vloeimans, drummer Joost Lijbaart en bassist Anton Drukker deel uitmaken. In 1999 zal deze groep na succesvolle internationale tournees uit elkaar vallen. Verder is Herman lid van de band Five Up High (met saxofonist Jasper Blom en drummer Joost Patocka), verschijnt er een tweede album met gitarist Maarten van der Grinten (Psychodixie For C-Melody Saxophone) en speelt hij mee op platen van onder anderen trompettiste Saskia Laroo en de Cubop City Big Band. Vanaf de oprichting in 1996 tot 2003 maakt Benjamin Herman deel uit van het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw (aanvankelijk New Concert Big Band). In 1996 verschijnt Lost Languages, het derde album van het Van der Grinten/Herman Quartet.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw New Cool Collective Saskia Laroo

1997 - 2003

Het eerste solo-album van Benjamin Herman wordt in 1997 uitgebracht: Café Alto. Het oogst brede lof voor de 'pakkende nummers' en 'frisse kwaliteit'. De opvolger Get In uit 1999, met de Amerikaanse Hammond-organist Larry Goldings, gitarist Jesse van Ruller en drummer Idris Muhammad (die nog één keer van freejazz terugkeert naar de souljazz waarmee hij beroemd werd), gaat daarin nog een stapje verder. In tegenstelling tot wat door de platenindustrie als zakelijk verstandig wordt beschouwd, produceert Herman in hoog tempo CD's. New Cool Collective Big Band is eind 1999 te horen op de CD Big. Een jaar later verschijnt van Herman een live-opname waarop hij louter nummers speelt van impro-grondlegger Misha Mengelberg (Plays Misha Mengelberg). Het levert de pianist onverwachte waardering op uit de bebophoek voor zijn decennia oude composities en Herman wordt van impro-zijde gewaardeerd vanwege zijn open vizier. De wijde blik van Herman blijkt ook uit zijn gastrol op de EP Outta Nowhere van de nog onbekende tiener Perquisite, die later samen met rapper Pete Philly hoge ogen zal scoren met subtiele hiphop. Andere bands waarmee Benjamin Herman werkt zijn Zuco 103, Zijlstra, Floris, Group of Friends, DJ Roog en Francien van Tuinen. Het (internationaal) toeren gaat onverminderd door, met NCC, onder eigen naam en met anderen. In 2002 verschijnt de CD Benjamin Herman Plays Jaki Byard. In deze periode vindt een subtiele verandering plaats in de sound van Herman. Hij klinkt gespierder en nog zelfverzekerder dan in de tijd van Café Alto. Zijn repertoire aan jazzlicks breidt zich uit en wordt karakteristieker. Ook valt op dat andere Nederlandse altsaxofonisten Hermans stijl beginnen te imiteren.

DJ Roog Floris Francien van Tuinen Jesse van Ruller Misha Mengelberg Perquisite Zijlstra Zuco 103

2004 - 2006

In 2004 beleeft Herman een invloedrijke opnamesessie met Paul Weller. De Britse muzikant vraagt aanvankelijk Candy Dulfer om mee te spelen op de nieuwe plaat die hij zal maken in de Amsterdamse Studio 150. Dulfer sluist de opdracht door naar Herman, liefhebber van de mod revival en van Wellers voormalige band The Style Council. Diens losse, verre van perfectionistische aanpak maakt grote indruk op Herman. Vanaf dat moment klinkt hij rauwer en impulsiever. Dat is te horen op de plaat The Itch (2005) met Han Bennink, Anton Goudsmit en Ernst Glerum. Het is een samenwerking tussen verschillende generaties, die evenals Hermans volgende platen is opgenomen in Studio 150. The Itch vormt stilistisch enigszins een breuk met het meer bebop-georiënteerde Heterogeneity van een jaar eerder. Een nieuwe activiteit van Herman is het opnemen en uitbrengen van vinylsingles en 12-inches zoals Skunkaholic (2004) en Durban Poison (2005) op zijn eigen label Roach Records. Het bekostigen daarvan weerhoudt hem er naar eigen zeggen van om zijn rijbewijs te halen. In 2006 ontvangt Herman de VPRO/Boy Edgar Prijs. De jury oordeelt: '…een voorbeeldig jazzmuzikant: open, nieuwsgierig, energiek en geëngageerd. Typerend voor hem is zijn nimmer aflatende drive, een zeer goede techniek en een prachtige toon.' In deze periode speelt Herman met veel nieuwe jazzy popacts waaronder C-Mon & Kypski, Pete Philly & Perquisite, Benny Sings en Wouter Hamel. Ook verschijnt de straightjazz-CD The London Session met onder anderen de bejaarde Britse pianist Stan Tracey en trombonist Bart van Lier. En sinds lang verschijnt er weer een CD met Maarten van der Grinten: A Curse And A Sigh.

Anton Goudsmit Bart van Lier Benny Sings C-Mon & Kypski Ernst Glerum Han Bennink Wouter Hamel

2007 - 2011

Benjamin Herman Voor het eerst laat Benjamin Herman zich van een introspectieve kant horen op het album Campert. Het is een uitbreiding van de muziek die hij heeft gemaakt voor de documentaire over de schrijver en dichter Remco Campert: De Tijd Duurt Eén Mens Lang. Op de CD is onder anderen de jonge pianist Gideon van Gelder te horen. Verder blijft entertainen hoofdzaak voor Herman, zoals met een succesvolle theatertournee met NCC en zijn Rotterdamse jazzvriend Jules Deelder, die in 2011 tot een vervolg zal leiden. Ook is hij onderdeel van The Painkillers, de begeleidingsband van Hans Teeuwen, die tijdens een jarenlange pauze als cabaretier steeds meer als jazz-zanger naar buiten treedt. In 2010 komt van hen de CD How It Aches uit. Eind 2008 verschijnt de 'kerst-CD' Hypochristmastreefuzz (More Mengelberg). Daarop zet Herman de rauwe toon voort die is ingezet met The Itch. Zijn verkiezing tot Best Geklede Man door het tijdschrift Esquire, succesvolle optredens van NCC met rapper Typhoon, een Edison voor de CD Campert en zijn werk met Teeuwen stuwen Hermans bekendheid op. Af en toe neemt hij ook de baritonsax ter hand. Voor de 65ste verjaardag van Jules Deelder brengt de saxofonist een vinyl EP uit op het bijzondere formaat van 10-inch (Deelder 65). Psychedelische funk karakteriseert de aan 'jazzsigaretjes' gewijde CD Blue Sky Blond (2010). Sinds 2010 is Herman wekelijks te horen op Radio 6 met een eigen programma.

Gideon van Gelder Hans Teeuwen Jules Deelder

2012

In juni verschijnt Deal, de soundtrack bij de nieuwe speelfilm van Eddy Terstall die pas later dit jaar in première gaat. Het album wordt gedeeltelijk opgenomen met de City of Prague Philharmonic Orchestra.

2013

Eind maart verschijnt Hermans album Café Solo, de tweede in een serie albums met repertoire uit het American Songbook. De cd bevat jazz standards van onder meer Thelonious Monk, George Gershwin, Duke Ellington, Cole Porter en Dexter Gordon, opgenomen met een trio dat verder bestaat uit Ernst Glerum (bas) en Joost Patocka (drums). Op twee extra livetracks is pianist Miguel Rodríguez te horen.

2014 - 2015

Hermans zestiende soloalbum Trouble verschijnt in juli 2014. Op de plaat werkt hij samen met Daniël von Piekartz. De twee muzikanten hebben elkaar in 2011 ontmoet bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. De 24-jarige zanger en pianist zingt op acht van de tien tracks en maakt daarmee van Trouble het eerste vocale soloalbum van Benjamin Herman. De zanger reist mee met de gelijknamige clubtournee. De saxofonist wordt in 2014 genomineerd voor een Radio 6 Award in de categorie Best Live Act en voor Edison Jazzism Audience Award. Een jaar later wordt ook Trouble genomineerd voor een Edison. Het album Hollandse Meesters van New Cool Collective Big Band en de Brabantse popzanger Guus Meeuwis bevat klassiekers uit de Nederlandstalige muziek. Van New Cool Collective verschijnen twee albums: Electric Monkey Sessions (2014) en The Things You Love (2015). Dat laatste album is een samenwerking met zanger Mark Reilly van de Britse popgroep Matt Bianco. Swing De Paris (2015) is een EP met The Robin Nolan Trio. Het trio bestaat uit de in Amsterdam wonende Britse gitarist Robin Nolan, zijn broer Kevin Nolan op gitaar en Arnoud van den Berg op contrabas. De zes nummers op de EP zijn geïnspireerd door Django Reinhardt. Herman en Nolan treden vanaf najaar 2015 gezamenlijk op.

2016

In januari 2016 doen Benjamin Herman en gitarist Anton Goudsmit als duo een korte Nederlandse tournee met het programma HEAR! HEAR! New Cool Collective gaat in april samen met Mark Reilly op tournee door Azië en speelt daarbij drie keer in club Blue Note in Tokio. Later in het jaar volgen meerdere optredens in Nederland. In mei geeft de New Cool Collective Big Band concerten in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht met de Senegalese saxofonist Thierno Koite.

2018

Ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag verschijnen er drie nieuwe albums: Bughouse (zijn nieuwe band), Project S en Trio+. Ook zijn er vier speciale concerten. Daarnaast heeft zijn New Cool Collective een jubileum te vieren. Het bestaat 25 jaar.

Discografie Benjamin Herman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Benjamin Herman

Audio/Video Benjamin Herman

Video Benjamin Herman

Benjamin Herman
Benjamin Herman
Benjamin Herman Quartet s...
Benjamin Herman Quartet speelt Do the Roach
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Benjamin Herman

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer