Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERNARD BARTELINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1929 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.bernardbartelink.nl

Biografie Bernard Bartelink

Bernard Bartelink werd geboren op 24 november 1929 te Enschede. Opleiding Zijn eerste muzieklessen ontving hij van Carel Jacobs (voormalig directeur van het Twents Muzieklyceum in Enschede). In 1950 ontving hij het diploma van het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht, hoofdvakken orgel en directie, orgelleraar Albert de Klerk. In ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1935   Anthon van der Horst
1953   Joep Straesser

Biografie Bernard Bartelink

1929

Bernard Bartelink werd geboren op 24 november 1929 te Enschede.


Opleiding

Zijn eerste muzieklessen ontving hij van Carel Jacobs (voormalig directeur van het Twents Muzieklyceum in Enschede). In 1950 ontving hij het diploma van het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht, hoofdvakken orgel en directie, orgelleraar Albert de Klerk. In 1954 behaalde hij de Prix d'Excellence voor orgel aan het Amsterdams Conservatorium bij Anthon van der Horst en in 1955 deed hij eindexamen compositie bij Léon Orthel. In 1961 was hij winnaar van het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem.


Activiteiten

Van 1971 tot 2000 was Bernard Bartelink de organist van de kathedrale basiliek St. Bavo in Haarlem. Daarnaast was hij tot september 1989 hoofdvakdocent voor orgel en improvisatie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Twents Conservatorium te Enschede. Bernard Bartelink concerteerde veelvuldig in binnen- en buitenland, met name tijdens tournees in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Korea, Nieuw-Zeeland, Rusland, Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Meerdere malen was hij te gast als solist in The Royal Festival Hall in Londen en verder in de Notre Dame-kathedraal in Parijs en The National Cathedral in Washington D.C. Ook trad hij regelmatig op met het Koninklijk Concertgebouworkest, waaraan hij tot 1994 verbonden was. In de afgelopen jaren (vanaf 2001) concerteerde hij in Spanje, Polen, Frankrijk en Engeland (St. Paul's Cathedral en Westminster Cathedral). Regelmatig is hij jurylid bij nationale en internationale concoursen, met name in Haarlem (Internationaal Improvisatieconcours en het César Franck Concours) en in Kazan (Rusland). Bij de Internationale Improvisatiewedstrijd van het festival van Europese Kerkmuziek in Schwäbisch-Gmünd (Duitsland) was hij tevens juryvoorzitter.


Composities

Als componist van koor-, orgel- en kamermuziek kreeg hij opdrachten van o.a. de stad Amsterdam, het Ministerie van Cultuur Recreatie en Maatschappelijk werk, de St. Gregoriusvereniging, de Kathedrale Basiliek Sint Bavo, de Nationale Commissie voor Liturgie, de S.N.K (Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties) en de Johan Wagenaarstichting.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bernard Bartelink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer