Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERNARD VAN BEURDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bernard van beurden

Periode

05-12-1933 - 15-05-2016

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Biografie Bernard van Beurden

Bernard van Beurden werd geboren op 5 december 1933 te Amsterdam. Opleiding Hij begon op zijn 8e jaar met viool spelen. Op 11-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en violoncello. Na zijn middelbare school studeerde hij viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. Na het beëindigen van die studie ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1990   Marjanne Kweksilber

Biografie Bernard van Beurden

1933 - 2016

Bernard van Beurden werd geboren op 5 december 1933 te Amsterdam.


Opleiding

Hij begon op zijn 8e jaar met viool spelen. Op 11-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en violoncello. Na zijn middelbare school studeerde hij viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. Na het beëindigen van die studie studeerde hij compositie bij Rudolf Escher en Ton de Leeuw.


Activiteiten

Van Beurden werkte vanaf de jaren zestig bij de VPRO als programmamaker en componist. Als pedagoog was hij verbonden aan de Muziekschool in Amsterdam, de Theaterschool in Amsterdam en aan het Conservatorium in Rotterdam. Als componist/pedagoog was hij betrokken bij de amateuristische muziekbeoefening. Hij gaf talloze workshops in Nederland, Zweden, Duitsland, Polen, Frankrijk en Portugal, en componeerde veel voor amateurs.


Composities

Bernard van Beurden werkt in opdracht en heeft een stipendium van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.Zijn composities bestrijken een breed en gevarieerd terrein:kamermuziek voor verschillende instrumenten en ensembleskoormuziek, a cappella of met instrumentale begeleidingharmonieorkest, fanfareorkest en blazersensemble: voornamelijk soloconcerten, concerten met niet alleen blazers als solist maar ook strijkers en vocalisten of combinaties daarvanmandolineorkest o.a. in combinatie met accordeon, fagot en sopraanmuziek voor symfonieorkest, balletmuziek en muziek voor theater.Vooral die laatste categorie speelt een belangrijke rol in het oeuvre van Van Beurden. Hij schrijft muziek bij 21 toneelstukken, 7 muziektheaterstukken, waaronder 4 voor de jeugd, en tevens 2 opera's. Zijn muziek wordt niet alleen veelvuldig in Nederland uitgevoerd maar ook in andere Europese landen en in Amerika. Zijn werk wordt uitgeven in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Amerika. Een aantal van zijn werken staan op cd.
Van Beurden blijft tot aan zijn dood actief. Op 21 oktober 2016 gaat het werk Via Dolorasa in première.


Publicaties

In 1974 schreef hij voor zijn workshops en voor het muziekonderwijs een boek Werkboek voor muziek van nu, dat ook in het Zweeds vertaald werd.


Prijzen

In 1978 won hij de RAI-prijs van de Prix Italia voor zijn radiofonies oratorium Bajesmaf. Voor zijn veelzijdige verdienste als musicus kreeg Bernard van Beurden op 7 december 2003 een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Discografie Bernard van Beurden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bernard van Beurden

Audio/Video Bernard van Beurden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer