Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERT MEULENDIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1958 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten

Bert Meulendijk

Bert Meulendijk is een van de meest gevraagde sessiegitaristen van Nederland. Hij is te horen op grote hits van onder meer Paul de Leeuw, Gordon en Mathilde Santing. Meulendijk maakt deel uit van verschillende combo's waarmee hij te zien is in de tv-programma's van Ron Brandsteder, André van Duin en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

2013   Edwin Evers

Biografie Bert Meulendijk

Bert Meulendijk is een van de meest gevraagde sessiegitaristen van Nederland. Hij is te horen op grote hits van onder meer Paul de Leeuw, Gordon en Mathilde Santing. Meulendijk maakt deel uit van verschillende combo's waarmee hij te zien is in de tv-programma's van Ron Brandsteder, André van Duin en Paul de Leeuw. Daarnaast schrijft hij in zijn eigen studiojingles voor radiostations en leaders voor met name de commerciële tv-zender RTL.

In bezetting van

Edwin Evers   gitaar
Maarten Peters and The Dream   gitaar
Nadieh   gitaar

1958

Bert Meulendijk wordt geboren op 27 april 1958 in Arnhem.

1970 - 1974

Meulendijk begint op 12-jarige leeftijd als drummer. Hij kijkt erg op tegen de gitarist met wie hij samenspeelt en Meulendijk besluit dat hij ook gitaar wil spelen. Na twee jaar laat hij de drumkit voor wat het is. Eén van zijn eerste gitaren is een Gibson SG uit 1969 die een bandlid voor hem uit Amerika meeneemt.

1983

Hij gaat studeren aan het conservatorium in Hilversum met het idee dat hij studiomuzikant wil worden. Hij maakt zijn debuut in het Arnhemse bandje I.O.U. en neemt de single Now I Know What Love Is op. Het is de eerste single waar hij op te horen is. De single flopt jammerlijk. De band treedt redelijk veel op, maar commercieel succes is niet voor I.O.U. weggelegd. Meulendijk komt er in een vroeg stadium al achter dat het niets voor hem is om in een eigen band te spelen. Hij is er niet de man na om op de voorgrond te staan en moet er niet aan denken om jarenlang achter elkaar hetzelfde repertoire te spelen.

1986 - 1990

In de laatste jaren van het conservatorium is hij weinig meer in de studiebanken te vinden. Hij speelt in de begeleidingsband van Nadieh en maakt deel uit van de band Maarten Peters & The Dream. Daarnaast speelt hij ook in de band van Hans de Booy. Doordat hij met Nadieh veel in de studio doorbrengt, leert hij verschillende muzikanten en producers kennen. In 1988 studeert hij af aan het conservatorium en breekt meteen door als studiomuzikant. Naast het studiowerk gaat hij spelen bij het Metropole Orkest en doet grote shows met René Froger, die bekend wordt met zijn single Winter In America.

Maarten Peters and The Dream Nadieh René Froger

1991 - 1995

Meulendijk ontwikkelt zich tot een veelzijdig gitarist en wordt gevraagd voor de meest uiteenlopende projecten. Begin jaren negentig speelt hij onder meer op platen van Laura Fygi, Vitesse, Conny VandenBos, Chess, Gordon, Danny de Munk en Vanessa. Een van de vele hoogtepunten uit zijn carrière is het album The Darwin Evolution van Bolland & Bolland uit 1991 waar de zanger van Deep Purple, Ian Gillan, op meedoet. Naast studiowerk speelt hij ook leaders in voor de tv-zender RTL en radiojingles voor verschillende stadions. Op televisie speelt hij in orkestjes die opdraven in programma's van Ron Brandsteder, André van Duin en Paul de Leeuw. In 1993 is hij nog even op het witte doek te zien. In de film De Tussentijd komt hij al zittend op een graf snel voorbij flitsen. De film wordt overigens geen succes. In 1995 speelt hij mee op de soundtracks van de kinderfilm De Tasjesdief en de komedie Filmpje van Paul de Leeuw.

André van Duin Bolland & Bolland Conny Vandenbos Danny de Munk Gordon Laura Fygi Paul de Leeuw Ron Brandsteder Vanessa Vitesse

1997

In 1997 speelt hij in het combo van Cor Bakker in het tv-programma Laat de Leeuw van Paul de Leeuw. Met tekstschrijver Han Kooreneef schrijft hij twee nummers voor het album Lief van De Leeuw. Hij beschikt over een studio aan huis en schrijft daar onder meer de leader voor het spelprogramma Lucky Letters dat wordt uitgezonden door RTL.

Cor Bakker Han Kooreneef

1998 - 2001

Het studiowerk gaat onverminderd door voor Meulendijk. Hij doet plaatopnamen voor grote artiesten, maar speelt ook met talentvolle muzikanten die soms hun werk in eigen beheer uitbrengen. In 1999 wordt het nummer Wonderful Life van Mathilde Santing gebruikt voor een tv-reclame. Het origineel is van Black en Santing brengt het uit op single. Meulendijk is gastmuzikant. Hij is ook te horen op de single Wêr Bisto van Twarres dat in 2001 de hitlijsten bestormt.

Mathilde Santing Twarres

2002

René Froger brengt het album Sweet Hello's & Sad Goodbyes Vol. 2 uit. Op de plaat staat de track Here in My Heart dat Meulendijk inspeelt. De gitarist zegt later in een interview dat juist dit nummer heel specifiek is voor zijn gitaargeluid.

2003

Op 1 juli ontvangt hij een Sena Award. De prijs is een initiatief van belangenorganisatie Sena voor artiesten en producers. Meulendijk krijgt de award omdat hij over de periode 1993-2002 de meest gedraaide sessiemuzikant is op de radio.

2004

In 2004 speelt hij in De Vlucht. Een Kerstmusical van de NCRV in samenwerking met Amnesty International.

2005

Bert Meulendijk speelt in het combo van Cor Bakker tijdens de live-uitzendingen PaPaul van Paul de Leeuw. Hij is gastmuzikant op het album Die Mooie Tijd van BZN.

2010 - 2013

Meulendijk maakt jarenlang deel uit van de Edwin Evers Band. De band begeleidt ook de deelnemers begeleidt aan de populaire talentjacht The Voice Of Holland op RTL4. Vanaf maart 2013 onderneemt de Edwin Evers Band een Nederlandse theatertournee met op het programma bekende hits, zowel meerstemmig akoestisch als versterkt uitgevoerd.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in
de Encyclopedie:
gastmuzikant
1989 - Jan ten Hoopen 'Eerlijk Zeggen'
1990 - Jan ten Hoopen 'Wat Ik Zingen Wou'
1993 - Chess 'The Oscar Album'
1993 - Sisters 'Discover It'
1993 - René Klijn 'Mr. Blue'
1994 - Kees ten Dam 'KTD'
1995 - Rob Favier 'Met Andere Woorden'
1996 - Macando 'Macando'
1997 - Bob van der Houven 'Alleen Op Reis'
1998 - Alma Nieto 'There's Only One You'
1998 - Maurice Kroon 'Kom Maar Op' (single)
1999 - Angelina 'Time For A Change'
2000 - Rob Favier 'Cirkels'
2000 - Toots Thielemans 'The Very Best Of '
2003 - Ronnie 'Dans Met Mij' (single)
2004 - Liselore Gerritsen 'Liselore Nu'
2004 - Bunzingers 'Eb In De Kist'
2004 - Danny Nicolay 'Puur'
2008 - Roy 'Misterio'


arrangeur

1998 - Maurice Kroon 'Kom Maar Op' (single)

Edwin Evers

Discografie Bert Meulendijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bert Meulendijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer