Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERT RUITER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

26-11-1946 - heden

Genre

basgitaar, sessiemuzikanten

Bert Ruiter

Bert Ruiter speelt onder meer basgitaar in de bands Focus en Earth And Fire. Daarnaast produceert hij platen van artiesten en acts als Herman van Veen, Jan Akkerman, Polle Eduard, Youp Van 't Hek, Circus Custers en Dennie Christian.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar

Genoemd in de biografie van

1972   Jan Akkerman

Biografie Bert Ruiter

Bert Ruiter speelt onder meer basgitaar in de bands Focus en Earth And Fire. Daarnaast produceert hij platen van artiesten en acts als Herman van Veen, Jan Akkerman, Polle Eduard, Youp Van 't Hek, Circus Custers en Dennie Christian.

In bezetting van

Angelflight Railways   basgitaar
Earth And Fire   basgitaar
Focus   basgitaar
Fullhouse   basgitaar
Jay-Jays   basgitaar
Sammy Soul Set   basgitaar
The Caps   basgitaar

1946 - 1977

Bert Ruiter wordt geboren op 26 november in 1946 in Hilversum. Op zijn twaalfde begint hij gitaar te spelen en vanaf zijn zestiende speelt hij in verschillende bands zoals The Caps, Angelflight Railways, Punky's Dilemma, Long Tall Shorty & The Spectacles, The Jay Jays (met Willem Duyn) en Full House. In 1970 begeleidt hij kleinkunstenaar Herman van Veen voor wie hij het nummer Morgen Ben Ik Op De Maan schrijft. In 1971 vervangt hij basgitarist Cyril Havermans in Focus, de wereldberoemde symfonische rockband rond Thijs van Leer en Jan Akkerman. De singles Syliva en Hocus Pocus worden grote hits in Engeland en Amerika. Het betekent de internationale doorbraak van Focus.

Angelflight Railways Focus Fullhouse Herman van Veen Jay-Jays

1978 - 2011

In 1978 wordt Focus ontbonden en treedt Ruiter toe tot Earth And Fire. Hij heeft dan al vier jaar een relatie met zangeres Jerney Kaagman. In 1979 scoort de band een grote hit met Weekend. Earth And Fire ontvangt in 1980 een Gouden Harp. De groep brengt in 1982 de plaat In A State Of Flux uit, maar dat wordt geen groot succes. Kort daarna valt de band uiteen. Kaagman gaat soloplaten maken waar Bert Ruiter nauw bij betrokken is. Eind jaren tachtig komt Earth And Fire in een andere bezetting weer bij elkaar. De doorstart is echter geen artistiek succes. Bert Ruiter verlaat de groep in 1995. Na Earth And Fire gaat hij zich nadrukkelijker toeleggen op het produceren, componeren en arrangeren voor diverse artiesten. Daarnaast is hij bestuurslid bij Sena (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten).

Overzicht bijdragen aan platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:


producer

1987- Choice - Double Talk
1994- Jorge Castro - Jorge Castro
1998- Ifang Bondi - Gis Gis
1998- Afslag 12 - Julia


componist

1999- Rob Janszen - Hart Nodig


gastmuzikant

1999- Rob Janszen - Hart Nodig

Earth And Fire Jerney Kaagman

Discografie Bert Ruiter

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bert Ruiter

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer