Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERT SCHOUTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

producer, producers

Bert Schouten

Bert Schouten is een producer die zijn carrière begint bij platenmaatschappij Phonogram en daar aan de wieg staat van het succes van acts als Armand, Johnny Lion en René & The Alligators. In de jaren zeventig vertrekt hij naar CNR waar hij platen maakt met Nederlandstalige acts als André van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Biografie Bert Schouten

Bert Schouten is een producer die zijn carrière begint bij platenmaatschappij Phonogram en daar aan de wieg staat van het succes van acts als Armand, Johnny Lion en René & The Alligators. In de jaren zeventig vertrekt hij naar CNR waar hij platen maakt met Nederlandstalige acts als André van Duin en Willy Alberti. Eind jaren zeventig start Schouten een carrière als freelance producer. Vanaf 1982 werkt hij onder andere samen met cabaretière Tineke Schouten. Vanaf eind jaren negentig werkt Bert Schouten aan de samenstelling van diverse cd- en dvd-boxen met Nederlands repertoire.

1960 - 1970

Na zijn dienstplicht en verschillende banen, waaronder vertegenwoordiger bij Lundia, ziet Bert Schouten uit Rijswijk een vacature bij Philips/Phonogram in de krant staan. Hij reageert hierop en na een sollicitatieprocedure van maar liefst acht maanden wordt hij in 1960 aangenomen. In eerste instantie doet hij allerhande klussen. Daarnaast wordt hij door Nico Boer, hoofd programmabureau, opgeleid tot assistent-programmaleider. Hij bezoekt hij vele talentenjachten die mede door Phonogram zijn georganiseerd. Om het vak goed onder de knie te krijgen loopt hij ook mee met de vaste programmaleiders, de oude rotten Rine Geveke en Jan de Winter. Het woord producer bestaat in deze periode nog niet. In 1963 stopt Bert met de Blackbirds omdat hij het orkest niet meer kan combineren met zijn drukke baan bij Phonogram. In 1964 ziet hij bij een talentenjacht de jonge André van Duin optreden. Ze maken samen twee singles, echter zonder veel succes. Ook werkt hij in deze periode veel met jonge beatgroepen als Johnny & His Cellar Rockers (met daarin gitarist Jan Akkerman), René & The Alligators, de Jumping Jewels en de Eindhovense protestzanger Armand, bekend van zijn hit Ben Ik Te Min.

André van Duin Armand Johnny & His Cellar Rockers Renée & The Alligators The Jumping Jewels

1970 - 1976

In 1970 vertrekt Bert Schouten naar platenmaatschappij CNR omdat hij hier op een breder vlak met zijn werk bezig kan zijn. Bij CNR wordt hij de opvolger van Addy Kleijngeld, de ontdekker en manager van Heintje. Schouten werkt bij CNR samen met onder meer Annie de Reuver en Richard De Bois. Hij krijgt het 'standaard repertoire' toegewezen, met andere woorden de muziek die niet gebonden is aan een bepaald genre. Bij CNR komt Schouten ook André van Duin weer tegen. Een van de eerste successen die ze samen boeken is met het nummer Agatha. Ook werkt hij in deze periode samen met De Koninklijke Luchtmacht Kapel en Nederlandse artiesten als Willy Alberti en Robert Paul. In 1976 vertrekt Schouten bij CNR wanneer hij een aanbieding krijgt van platenmaatschappij CBS.

Addy Kleijngeld Richard de Bois Willy Alberti

1979 - 1994

Na zijn vertrek bij CBS gaat Schouten als freelance producer aan de slag. Hij werkt onder meer voor platenmaatschappijen CNR en Philips en hervat zijn samenwerking met André van Duin die deze keer tot 1993 zal duren. De twee werken onder meer samen aan een aantal Dik Voor Mekaar cd's. Ook is Schouten betrokken bij een aantal van diens theaterregistraties. Vanaf 1982 begint de samenwerking met Tineke Schouten. Zo heeft hij onder andere de muzikale supervisie over de theatershows van Tineke en is hij haar producer. Ook met Benny Neyman is samenwerking vanaf 1991 een feit.

Benny Neyman Tineke Schouten

1995 - 2005

In 1995 begint Bert Schouten langzaam af te bouwen en is hij van plan minder opdrachten aan te nemen. CNR vraagt hem echter of hij iets met hun oude repertoire zou willen doen. Hij stemt toe en gaat zich bezighouden met de samenstelling van onder meer de cd-series Hollands Glorie en Hollands Goud. Ook werkt hij mee aan de Cabaret Box en verscheidene jubileumboxen. Vanaf 2003 werkt hij ook aan dvd's met oud repertoire van CNR.

Discografie Bert Schouten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bert Schouten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer