Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BERTUS VAN LIER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bertus van lier

Periode

10-09-1906 - 14-02-1972

Genre

componist, dirigent, klassiek

Online

Officiële website

Bertus van Lier

Bertus van Lier speelt een belangrijke rol in het Nederlandse muziekleven van de 20ste eeuw als componist, dirigent, docent en publicist. Hij componeert binnen een persoonlijk idioom, dat tot uiting komt in polyfone lijnen en een spel met ritme en metrum. In de jaren dertig past hij steeds meer neobaroktechnieken ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

1936   Robert Heppener
1945   Nico Schuyt
1953   Henriëtte Bosmans

Biografie Bertus van Lier

Bertus van Lier speelt een belangrijke rol in het Nederlandse muziekleven van de 20ste eeuw als componist, dirigent, docent en publicist. Hij componeert binnen een persoonlijk idioom, dat tot uiting komt in polyfone lijnen en een spel met ritme en metrum. In de jaren dertig past hij steeds meer neobaroktechnieken toe. Invloeden van Johann Sebastian Bach zijn terug te vinden in zijn belangrijkste compositie 'Het Hooglied' (The Holy Song).

1906 - 1925

Bertus van Lier wordt op 10 september 1906 in Utrecht geboren. Hij krijgt zijn eerste muzieklessen in theorie en cello op achtjarige leeftijd aan de Toonkunst Muziekschool. Op het Utrechts Stedelijk Gymnasium werkt hij mee aan de opvoeringen van Griekse tragedies. Voor één hiervan, 'De Bacchanten' van Euripides, componeert Willem Pijper de toneelmuziek.

1926 - 1933

Na zijn eindexamen studeert Bertus van Lier cello bij Max Oróbio de Castro aan het Amsterdams Conservatorium en neemt hij compositieles bij Willem Pijper. Hij sluit zijn muziekstudie af met orkestdirectie bij Hermann Scherchen in Straatsburg. Van Lier is daarnaast werkzaam als muziekrecensent bij het Utrechts Nieuwsblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Zijn '2e Symphonie' gaat in première bij het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum.

Eduard van Beinum Willem Pijper

1936 - 1937

Ter gelegenheid van de voltooiing van de Afsluitdijk schrijft Bertus van Lier in opdracht van de AVRO het declamatorium 'De Dijk' op tekst van Jan Engelman. De première wordt gegeven door het Concertgebouworkest onder leiding van de componist.

1938 - 1940

Bertus van Lier wordt benoemd tot hoofdleraar compositie aan het Utrechts Conservatorium. Tevens is hij dirigent van orkest Symphonia uit Rotterdam.

1940 - 1945

Kort na de Duitse bezetting trekt Van Lier zich terug uit het muziekleven vanwege zijn Joodse familie. Later raakt hij betrokken bij het verzet en moet hij ook onderduiken om aan vervolging te ontkomen.

1945 - 1948

Na de bevrijding wordt Bertus van Lier hoofdleraar compositie aan het Toonkunst Conservatorium van Rotterdam. Hij wordt gevraagd als muziekredacteur bij Het Parool. Een aantal van zijn opstellen over muziek wordt gebundeld in 'Buiten de Maatstreep' (Van Oorschot, Amsterdam 1948). Vanaf 1947 dirigeert Van Lier jaarlijks een uitvoering van Bach's 'Matthäus Passion', met de beroemde tenor Peter Pears als evangelist, de alt Kathleen Ferrier, de bas Herman Schey en het ensemble Alma Musica, in Rotterdam en Amsterdam. Hij behoort tot de eersten die deze muziek uitvoert in kleine bezetting en is hiermee een van de pioniers van de authentieke uitvoeringspraktijk.

1949 - 1952

'Het Hooglied' voor solisten, koor en orkest gaat in première tijdens het Holland Festival onder leiding van de componist zelf. Op uitnodiging van de Engelse componist Benjamin Britten dirigeert Van Lier in 1950 de 'Matthäus Passion' op het Aldeburgh Festival. Voor het Amsterdams Toneelgezelschap componeert Van Lier de muziek bij het toneelstuk 'Antigone' van Sofokles en maakt hij ook een nieuwe Nederlandse vertaling.

1953 - 1959

Bertus van Lier is hoofdleraar compositie aan het Amsterdams Muzieklyceum. In opdracht van de gemeente Amsterdam componeert hij de 'Symfonia' (1954) voor het Concertgebouworkest. Tijdens het seizoen 1954/1955 dirigeert hij het Residentie Orkest. Bertus van Lier ontvangt in 1955 de Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor zijn vertaling van 'Antigone' van Sofokles. In opdracht van de gemeente Amsterdam componeert hij 'Divertimento facile' (1957) voor het Kunstmaand Orkest en dirigent Anton Kersjes.

Anton Kersjes

1960 - 1971

Van Lier doceert Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij dirigeert het Groningse studentenorkest Bragi en brengt dit tot grote bloei. In 1961 ontvangt Van Lier de Sem Dresdenprijs voor 'Het Hooglied' (1949). Bij het 350-jarig bestaan van de Universiteit in 1964 wordt hem het eredoctoraat in de Letteren verleend. In 1966 wordt Van Lier benoemd tot lector van de Rijksuniversiteit Groningen.

1972

Bertus van Lier overlijdt na een langdurig ziekbed op 14 februari in zijn woning in Roden, Drente.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bertus van Lier

Audio/Video Bertus van Lier

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer