Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BETTIE SERVEERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bettie Serveert

Periode

1991 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Bettie Serveert

Succesvolle alternatieve groep, die met melodieuze, soms heftig losbarstende gitaarpop tot in Engeland, de Verenigde Staten en Japan bekend wordt.
Volledige biografie...

Bezetting

Herman Bunskoeke   basgitaar
Peter Visser   gitaar
Carol van Dijk   gitaar, zang
Joppe Molenaar   drums

Overige muzikanten

Berend Dubbe   drums
Reinier Veldman   drums
Guino Geudens   achtergrondzang, drums
Martijn Blankestijn   toetsinstrumenten
Jeroen Blankert   drums

Genoemd in de biografie van

1990   De Artsen
1992   Furtips
1994   Boudewijn de Groot
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bettie Serveert

Succesvolle alternatieve groep, die met melodieuze, soms heftig losbarstende gitaarpop tot in Engeland, de Verenigde Staten en Japan bekend wordt.

1991

Bettie Serveert, genoemd naar tennisspeelster Betty Stöve, wordt opgericht door vier mensen die een gemeenschappelijk verleden hebben in De Artsen. Van deze Arnhemse groep maken Peter Visser en Herman Bunskoeke samen met zanger Joost Visser en drummer Reinier Veldman deel uit. Carol van Dijk is geluidsmixer en Berend Dubbe de roadie. De Artsen krijgen landelijke bekendheid met het eind 1989 verschijnende, schitterende debuut Conny Waves With A Shell, waarop invloeden van onder anderen Neil Young, The Feelies en The Fall te horen zijn in melodieuze, sterk repetitieve nummers. Zanger Joost Visser stapt eind 1990 om onduidelijke redenen op. Out Of Sack, een rommelige verzameling primitief opgenomen outtakes, is de zwanenzang van De Artsen.

De Artsen

1992

In januari neemt Bettie Serveert een eerste demo op, die goed wordt ontvangen. Deze wordt uitgeroepen tot Demo van de Maand in het muzikantenblad Music Maker en is diverse malen bij de VPRO te horen. De groep tekent bij het Nijmeegse label Brinkman (voor de Benelux), en later bij Guernica, een sublabel van 4AD, voor Engeland. In mei verschijnt de compilatie Groeten Uit Arnhem, waarop van Bettie Serveert het nummer Brain-Tag voorkomt. In de zomer wordt Bettie Serveert goed ontvangen als de band speelt op het New Music Seminar in New York. In september verschijnt de single Tom Boy. Het debuutalbum Palomine verschijnt in november en wordt onthaald op juichende recensies. Bettie Serveert gaat direct op tournee door Europa, Amerika en Canada.

1993

De titelsong van Palomine wordt in januari op single uitgebracht, Kid's Allright in april. In juni speelt de groep op Pinkpop. In de Verenigde Staten tekent Bettie Serveert bij Matador, een sublabel van major Atlantic, en speelt de band in het voorprogramma van Buffalo Tom, Come en Superchunk.

1994

Bettie Serveert In januari krijgt Bettie Serveert de BV Popprijs. Leden van de groep werken mee aan platen van Julia P. Hersheimer en de Amerikaanse groep Flophouse, die bij Bettie Serveert in het voorprogramma speelt. De groep staat dit jaar op festivals zoals Lowlands, Roskilde en Halfway. Een clubtournee door Nederland is zeer succesvol. Hoofdredacteur Timothy White besteedt op 17 december in de Billboard een hele pagina om Lamprey aan te prijzen.

Julia P.

1995

Bettie Serveert In februari verschijnt het met producer Daniel Lanois opgenomen Lamprey, dat in Nederland, Amerika en Engeland opgenomen is. Eraan voorafgaand verschijnt de single Crutches. In maart wordt Ray Ray Rain op single uitgebracht. Herman Bunskoeke wordt tijdens een tournee door Frankrijk getroffen door een ernstige longziekte, waardoor alles vijf weken stil komt te liggen en tournees door Engeland en Amerika moeten worden uitgesteld. In het voorjaar gaat Bettie Serveert dan toch, voor de derde keer, naar Amerika, waar de groep deze keer als headliner tourt. Bettie heeft in de Verenigde Staten een groot aantal fans opgebouwd. 'Carol krijgt veel liefdesbrieven en huwelijksaanzoeken, bij de concerten krijgt ze bossen bloemen aangeboden en Peter kan zich zelfs een paar zelfgebakken kruidkoeken en cakes herinneren,' staat te lezen in een verslag in Nieuwe Revu. Dubbe's idool Burt Bacharach biedt aan een liedje samen met de groep te schrijven. Een aanbieding als voorprogramma van Pearl Jam is dan al afgeslagen. Visser en Dubbe presenteren op MTV 120 Minutes, en Bettie Serveert doet een tweede optreden in het tv-programma Late Night With Conan O'Brien. In juni verschijnt Something So Wild op single en doet de groep een optreden op Pinkpop, waarna een succesvolle tournee door Japan volgt. Voor de Boudewijn de Groot-tribute Als De Rook Is Verdwenen... covert de groep het nummer Verdronken Vlinder. In de Bettie-versie heet het nummer Drown Butterfly Drown.

1996

Na alle hectiek van de afgelopen jaren doet Bettie Serveert het even wat rustiger aan. Wel neemt de band een nieuwe plaat op met producer Bryce Goggin (Pavement, Lemonheads).

1997

In januari verschijnt de single Co-coward en in februari de in beperkte oplage uitgebrachte vinyl-single For All The Other Fish. In maart volgt de nieuwe cd Dust Bunnies. Voor april staat de single Rudder gepland. Bettie tourt succesvol door Nederland en Duitsland en trekt in twee blokken van zes weken opnieuw door de Verenigde Staten. In het najaar neemt Bettie Serveert in eigen land deel aan de Marlboro Flashbacks-concertserie, in het kader waarvan ze klassiekers van The Velvet Underground interpreteert.

1998

In juni verschijnt Bettie Serveert Plays Venus In Furs, een registratie van het in november 1997 gegeven Marlboro Flashbacks-optreden in het Amsterdamse Paradiso. Tijdens een optreden met het Metropole Orkest in het kader van With A Little Help From My Friends zingt Carol van Dijk het Velvet Underground-liedje Venus In Furs. Kort hierna houdt Berend Dubbe het wegens muzikale meningsverschillen voor gezien. Ze vinden een nieuwe drummer in Reinier Veldman, de vroegere drummer van De Artsen. Dubbe is hierna een blauwe maandag te bewonderen als gasttoetsenist bij Caesar. Met Veldman werkt Bettie Serveert aan nieuw materiaal.

Caesar

1999

In februari doet het vernieuwde Bettie Serveert een try-out in het Amsterdamse muziekcafé Winston Kingdom. In april doet Bettie Serveert voor het eerst sinds lange tijd weer een officieel optreden in Nederland, als voorprogramma van Paul Weller. De band ligt inmiddels in de clinch met Matador. De Amerikaanse platenmaatschappij wil de band wegens bezuinigingen laten vallen, terwijl de groep nog onder contract staat voor één album. De advocaten van beide partijen beginnen met langdurige onderhandelingen. In juni verschijnt in eigen beheer nieuw materiaal van de band op Our New Demo. Zoals de titel al doet suggereren beschouwt de band het plaatje als een nieuwe start. Berend Dubbe brengt onder de naam Bauer het solo-album On The Move uit.

Bauer

2000

Met producer John Parish neemt Bettie Serveert het album Private Suit op. In Nederland wordt het album door Play It Again Sam uitgebracht. In Amerika verschijnt het bij Hidden Agenda, een sublabel van Parasol Records. Het vernieuwde Bettie Serveert speelt op het Lowlands festival. Er wordt door Amerika getourd als voorprogramma van Live en The Counting Crows.

2001

Carol van Dijk is te horen met de woorden "Please David, would you mind, go back to sleep" in het nummer Yawning op de eerste single Subtle Movements van 16Down (ook terug te vinden op hun debuutalbum). Begin juli maakt Bettie Serveert bekent een jaar rust te nemen, volgens het persbericht 'om de batterijen weer op te laden, nieuwe perspectieven te zoeken en nieuwe doelen te stellen'. De bandleden storten zich op zijprojecten. Van Dijk vormt samen met Pascal Deweze (ex-zanger van de Belgische groep Metal Molly) het country-duo Chitlin' Fooks. Op hun titelloze debuutalbum, dat eind augustus in Nederland wordt uitgebracht, worden ze terzijde gestaan door de Belgische muzikanten Stoffel Verlackt, Pieter van Buyten en Guy van Nueten. Naast eigen nummers bevat de cd covers van Jimmie Rodgers en Gram Parsons. Reinier Veldman drumt tijdens het rustjaar in zijn band Young Pilots. Peter Visser vervult een gastrol in de band van Ellen ten Damme.

16Down Chitlin’ Fooks Ellen ten Damme Young Pilots

2002

In mei neemt Bettie Serveert een demo op met zeven nieuwe nummers. In september gaat de band de studio in voor de opvolger van Private Suit. Drummer Reinier Veldman verlaat de groep om zich volledig te richten op zijn band Young Pilots. Het tweede album van Chitlin' Fooks heet Did It Again. Het gevarieerde album Log 22 verschijnt als zeer gelimiteerde dubbel-lp in december via Waaghals Records.

2003

Bettie Serveert Carol van Dijk tourt samen met de Belgische muzikanten Pascal Deweze (Sukilove) en Mauro Pawlowski (ex-Evil Superstars) onder de naam Shadowgraphic City door België. Het trio brengt in gelimiteerde oplage een cd uit die tijdens de tournee wordt verkocht. De plaat is in november 2002 opgenomen. Bettie Serveert vertrekt in maart naar de Verenigde Staten voor een uitgebreide tournee. De concertreeks begint op 21 maart in New York en eindigt op 19 april in Atlanta. In totaal doet de band 22 optredens. Het album Log 22 wordt op 11 maart in Amerika uitgebracht op Hidden Agenda/Parasol Records. Een week later is de cd ook in Nederland verkrijgbaar. Het nummer Smack is de eerste single. De plaat bevat bijdragen op drums van Jeroen Blankert. De drummer speelt ook mee als de band aan het eind van de zomer terugkeert naar Amerika. Bettie Serveert speelt er tijdens de CMJ Music Marathon in New York (22-26 oktober). Op 6 december speelt de band samen met Seedling en Voicst in The Metro te Londen.

Seedling Shadowgraphic City

2004

Bettie Serveert In maart speelt Bettie Serveert in Austin, Texas tijdens South By South West (SXSW). Het album Attagirl wordt gemixt door Jan de Rijck en in Brussel gemasterd door Alan Ward. De plaat opent met de single Dreamanics en eindigt met de Bright Eyes-cover Lover I Don't Have To Love. Ook drummer Jeroen Blankert is weer op het album te horen. In het kader van Amsterdam Calling speelt Bettie Serveert samen met Voicst op 7 oktober in de Ancienne Belgique te Brussel. Tijdens de tournee wordt de band versterkt door Martijn Blankestijn (toetsen) en Guino Geudens (drums, achtergrondzang).

2005

Bettie Serveert Op 1 februari komt Attagirl uit in Canada en de Verenigde Staten op het label Minty Fresh. De Amerikaanse uitgave bevat als bonustracks de akoestische versies van Dreamaniacs en het titelnummer. De Amerikaanse tournee gaat op 8 februari van start in Northampton, Massachusetts. Tot en met 10 maart is Bettie Serveert te zien in Toronto, Chicago, Detroit, Nashville, Dallas, San Fransisco, Los Angeles, Seattle en Arlington. Terug in Nederland onderneemt de band een kleine akoestische tournee door het clubcircuit onder de titel Bare Stripped Naked.

2006

Bettie Serveert Bettie Serveert viert het vijftienjarig jubileum. In augustus verschijnt de semi-akoestische cd/dvd Bare Stripped Naked, gevolgd door een tournee langs de verschillende podia eind 2006/begin 2007. Het album bevat twaalf tracks waarvan acht nieuwe en heeft een meer rustig, jazzy geluid. De dvd bevat een concertregistratie van een show in Brussel aangevuld met twee nummers tijdens de soundcheck, beelden van de Amerikaanse tournee en opnamen in de Heartland Studios.

2007

In de zomer gaat Bettie Serveert de studio in voor opnamen van nieuwe nummers. Enkele van deze nummers zijn live te horen wanneer de band vanaf september weer enkele theateroptredens doet.

2009

Bettie Serveert gaat met producer Zlaya Hadzic de studio in voor een volgende plaat. Zonder drummer Gino Geudens, die tijdelijk afhaakt vanwege vaderschap en een drukke baan, maar met Joppe Molenaar van Voicst.

Voicst

2010

Pharmacy Of Love (januari) is volgens gitarist Peter Visser 'het hardste album dat we ooit hebben gemaakt'. Op het album onder meer het nummer Mossie, een niet eerder uitgebracht nummer van de band Moss. De cd wordt ondersteund met een clubtournee die op 22 januari van start gaat in Het Bolwerk te Sneek.

Moss

2011

Carol van Dijk en Peter Visser brengen onder de naam Me & Stupid in januari een album uit en gaan met dit zijproject twee maanden op tournee door Nederland. Bettie Serveert viert het twintigjarig bestaan met een speciaal optreden in Paradiso op 10 september. Op die avond speelt de band in de originele bezetting, met Berend Dubbe op drums, alle liedjes van hun eerste album Palomine. De fanclub brengt in een oplage van 100 exemplaren een box van 3 cd’s uit. B-Sides bevat 42 b-kantjes van singles en EP’s.

Me & Stupid

2012 - 2013

In oktober en december 2012 doet Bettie Serveert optredens in Utrecht, Breda, Haarlem, Zeist en Bergen op Zoom. Tijdens het optreden in Breda wordt de single Had2Byou officieel gepresenteerd. Op de B-kant staat het nummer Situations/Complications, een cover van Caesar. De voorjaarstournee van 2013 staat in het teken van het tiende album Oh, Mayhem! De band heeft de helft van de nummers in de studio geschreven en alle instrumenten tegelijkertijd opgenomen. Het resultaat is een stevig klinkende, spontane plaat. Carol van Dijk zingt mee in het nummer Early June op het debuutalbum van The Maureens (september).

The Maureens

2016

De band bestaat 25 jaar. In het najaar verschijnt het album 'Damaged good'. Op de eerste single 'Never be over' worden ze bijgestaan door Prof. Nomad (Bartel Bartels). Peter te Bos (Claw Boys Claw) is te horen op de tweede single 'Love sick'.

Bartel Bartels a.k.a. Professor Nomad Peter te Bos

Discografie Bettie Serveert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bettie Serveert

Audio/Video Bettie Serveert

Video Bettie Serveert

Palomine
Palomine
De opvolger
De opvolger
Geen platencontract meer
Geen platencontract meer
Het prille begin
Het prille begin
Tom Boy
Tom Boy
Het succes
Het succes
College radio
College radio
Velvet Underground
Velvet Underground
Complete Interview
Complete Interview
Bettie Serveert - Had2Byou
Bettie Serveert - Had2Byou
Bettie Serveert - Tom Boy
Bettie Serveert - Tom Boy
U-MV170 - Bettie Serveert...
U-MV170 - Bettie Serveert - Palomine
Bettie Serveert - "lost" ...
Bettie Serveert - "lost" Kid's Allright video
Deny All
Deny All
Bettie Serveert - Pinkpop...
Bettie Serveert - Pinkpop 1993: Palomine
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Tom Boy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer