Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BILL VAN DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bill van Dijk

Periode

22-12-1947 - heden

Genre

musical, Nederlandstalig, songfestival, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Bill van Dijk

Bariton die in de jaren '90 succes oogst in veel musicals.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1975   Neerlands Hoop
1982   Lisa Boray
1987   Joke de Kruijf
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bill van Dijk

Bariton die in de jaren '90 succes oogst in veel musicals.

In bezetting van

Bruno Basta   zang

1970 - 1980

Van Dijk brengt zijn jeugd door in Australië, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Zijn opleiding volgt hij aan de afdeling musical en revue van theaterscholen in Amsterdam en Londen. Meteen na zijn afstuderen aan de Akademie Voor Kleinkunst wordt Van Dijk opgenomen in de internationale cast van de musical Hair voor de rol van Claude. In het theater speelt hij onder meer in Godspell, Een Kannibaal Als Jij En Ik (1975, geschreven door Neerlands Hoop) en Dear Fox, allen onder regie van Eddy Habbema. Tevens speelt Van Dijk in de spraakmakende musical Ik, Jan Cremer, onder regie van Franz Marijnen. Ook is hij te zien als Che Guevara in Evita, uitgevoerd door de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Op het witte doek vertolkt Van Dijk een hoofdrol in de verfilming van Gerard Reve's boek Lieve Jongens en speelt hij mee in Blue Movie van Wim Verstappen en Hoge Hakken Echte Liefde van Dimitri Frenkel Frank.

Neerlands Hoop

1981

Als leadzanger van de band Bruno Basta! maakt Bill van Dijk een kort uitstapje naar de popmuziek. In maart brengt de band Paperboys Are Millionaires uit, een album met jazzy/funky pop. Succes blijft echter uit.

Bruno Basta

1982

Bill van Dijk vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij en Ik. De single komt in de tipparade terecht. Lisa Boray zingt mee in het achtergrondkoor.

Lisa Boray

1987 - 1989

Vanaf mei trekt Van Dijk voor het eerst als Che Guevara door Nederland en België met de musical Evita. In 1995 speelt hij dezelfde rol opnieuw.

1990

Op 15 september gaat in de Vlaamse Opera te Antwerpen de musical Dear Fox in première. In deze productie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen speelt Van Dijk de rol van Reinaart. De tournee loopt tot mei 1992.

1991

Van februari 1991 tot en met mei 1992 staat Van Dijk avond aan avond in het theater als Enjolras in de succesvolle musicalproductie Les Miserables.

1992

Bill van Dijk Bill van Dijk speelt de hoofdrol in Joop van den Endes musicalproductie Cyrano, de Musical. In het seizoen 1992 - 1993 wordt deze musical ruim 200 keer gespeeld in Nederland en België en trekt hij meer dan 200.000 bezoekers.

1993

Cyrano, de musical wordt op Broadway, New York gepresenteerd. Bill van Dijk speelt wederom de hoofdrol nadat van den Ende geen geschikte Amerikaanse kandidaat kon vinden. Na 175 voorstelling valt het doek voor Cyrano in Amerika. De musical krijgt een Tony nominatie voor beste musical in mei van 1994.

1994

Van maart tot en met augustus wordt Cyrano de musical zeer succesvol dagelijks opgevoerd in Carré in Amsterdam.

1995

In 1995 verschijnt het album Songlines, waarvoor Bill van Dijk het leeuwendeel van de Engelstalige nummers zelf schrijft. Een van de begeleidende muzikanten is Jan Akkerman. Hij is wederom te zien als Che Guevara nu in de Nederlandse bewerking van de musical Evita. Pia Douwes en Ben Cramer spelen in deze productie respectievelijk Eva en Juan Perón. Tony Neef is Van Dijk's zogenaamde understudy.

Ben Cramer Jan Akkerman Tony Neef

1996

Bill van Dijk en Willem Nijholt wisselen de rol van de Regelaar af in de Nederlandse bewerking van de musical Miss Saigon.

Willem Nijholt

1998

Nilsson is een musical over de laatste seconden in het leven van de Amerikaanse zanger Harry Nilsson. In het verhaal komt de zanger ondermeer John Lennon tegen. In deze productie van Joop van den Ende speelt Van Dijk de titelrol en Jim de Groot (een van de zonen van Boudewijn de Groot) de rol van Lennon.

Jim de Groot

1999

Van Dijk en zangeressen Laura Vlasblom en Brigitte Nijman besluiten het jaar tussen kerst en oud en nieuw in het LAK-Theater te Leiden met de show Musical van de Eeuw waarin ze hoogtepunten zingen uit populaire musicals zoals West Side Story maar ook minder bekende als Zeldzaam en Ik Jan Cremer.

Brigitte Nijman Laura Vlasblom

2000

Van Dijk speelt de rol van de Plant Audrey II in Little Shop of Horrors. De regie is in handen van Caroline Frerichs en de vertaling is van Koen van Dijk. Onder de andere spelers bevinden zich ondermeer Joke de Kruijf en Clous van Mechelen. De première van de musical is op 16 november in de Schouwburg Tilburg.

Clous van Mechelen Joke de Kruijf

2001

Na 98 uitvoeringen eindigt de tournee van Little Shop Of Horrors op 8 april in de Meervaart te Amsterdam.

2005

In oktober gaat de voorstelling Nachtlied in première in de Kleine Komedie. Begeleid door Jakob Klaasse, Sandra Mirabal en Hans Zilver zingt Bill van Dijk samen met Jan Rot en Astrid Nijgh vertaalde wereldhits over de nacht.

Astrid Nijgh Jan Rot

2006 - 2007

De zanger is onder meer betrokken bij het benefietconcert Hoop Doet Leven, 13 maar 2006 in Amstelveen, ten bate van het KWF Kankerbestrijding en De Avond Van Het Nieuwe Lied, op 23 april 2006 in het Werkteater Amsterdam. Van Dijk werkt met de jonge tekenaars Joost den Bosch en Erik Verkerk van Ka-Ching Cartoons aan de korte kinderanimatiefilm De Kijkdoos. Zijn oudste dochter Laura van Dijk schrijft scripts voor de jeugdseries Het Huis Anubis en Mega Mindy voor de BRT. Jongste dochter Nova studeert op de Filmacademie. De acteur speelt een gastrol in de politieserie Van Speijk. In mei 2007 voert Bill van Dijk samen met Dennis Kivit en Deborah J. Carter in enkele Noord-Hollandse theaters favoriete liedjes uit van The Beatles. De vocalisten worden daarbij begeleid door toetsenist Eric v/d Bovenkamp, bassist Norbert Sollewijn Gelpke, drummer Dave van Beek en gitarist Ed Verhoeff. Tijdens Jazz At The Bieb, op 7 oktober in de openbare bibliotheek te Almelo, zingt Van Dijk in het programma Chetchat repertoire van Chet Baker. De begeleidingsband bestaat uit arrangeur/pianist Johan Bijkerk, bassist Wird Mahieu en drummer Chris Strik.

2008

Chetchat, samen met het Johan Bijkerk Quintet, komt uit op cd. Bill van Dijk speelt in het voorjaar de rol van Grimaldini in de musical Pinokkio en in het najaar staat hij op het toneel in De Batavia (première in oktober in de Leidse Schouwburg). Het toneelstuk De Batavia vertelt het waargebeurde verhaal van de schipbreukelingen van de gelijknamige boot, gestrand op een onbewoond eiland voor de Australische kust.

2009

De zanger werkt met Reineke Jonker, Hans Zilver, Rob de Graaf (script) en Roy Peters aan de voorstelling Jij & Ik die is gebaseerd op Van Dijks ervaringen tijdens het Eurovisie Songfestival in 1982. Na Nachtlied (2005) zet Bill van Dijk zijn samenwerking met Jan Rot en Astrid Nijgh voort met De Palingvissers, een musical over Volendam. De cast wordt gecompleteerd door Marjolein Meijers, Hans Zilver, Onno en Walter Kuipers, Jakob Klaasse, Sandra Mirabel en Eddie Habbema. Na optredens tijdens de Uitmarkt in Amsterdam en Rotterdam gaat De Palingvissers begin oktober in première in Purmerend waarna de voorstelling in het najaar van 2009 tot en met januari 2010 op tournee gaat langs de Nederlandse theaters.

Jakob Klaasse

2011 - 2012

Bill van Dijk speelt de tovenaar in de Nederlandse versie van de musical Wicked. De galapremière is op 6 november 2011 in het Circustheater in Scheveningen.

2013 - 2014

Bill van Dijk wordt gefotografeerd en gefilmd voor Dutch Jazz Portraits, een project van Ferry Kijn met als doel om diverse Nederlandse jazzartiesten vast te leggen voor een interactief boek dat verschijnt in de vorm van een app. De zanger speelt de rol van Pilatus in een moderne versie van Jesus Christ Superstar. De musical is een productie van de drie jonge theaterliefhebbers Jeroen Pagee, Jonathan Bosman en Lynn Broekhuijsen en wordt in september 2013 uitgevoerd in de RDM loods te Rotterdam. Volgens regisseur Daniel Cohen is het een Christelijk Boeddhistische interpretatie van het passieverhaal. Samen met Joke de Kruijf, Stefan de Kogel en Rosalie de Jong trekt Van Dijk van november 2013 tot en met maart 2014 door het land met Nederland Musicalland, een concert met hoogtepunten uit 50 jaar Nederlandse musicals, zoals Heerlijk Duurt Het Langst, Cyrano, De Jantjes, Ciske de Rat en Toon.

Discografie Bill van Dijk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bill van Dijk

Audio/Video Bill van Dijk

Video Bill van Dijk

Bill van Dijk Cyrano Broa...
Bill van Dijk Cyrano Broadway
Bill van Dijk Jan Akkerma...
Bill van Dijk Jan Akkerman Desperate
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bill van Dijk Jan Akkerman Desperate

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer