Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BILLY THE KID

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Billy The Kid

Periode

1995 - 2001

Genre

rock

Billy The Kid

Haagse rockband die door Anouk en de Golden Earring op gang wordt geholpen. De groep speelt op Amerikaanse leest geschoeide rock.
Volledige biografie...

Bezetting

Ron Knoester   gitaar, zang
André Kemp   drums
Ricardo Pronk   gitaar, zang

Overige muzikanten

Erik Pronk   drums
Dave Bordeaux   basgitaar, mondharmonica, zang
Frans Buschman   basgitaar
Paul de Kruyff   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1999   Bart van Veen
1999   Erwin Musper
2000   Michel Schoots
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Billy The Kid

Haagse rockband die door Anouk en de Golden Earring op gang wordt geholpen. De groep speelt op Amerikaanse leest geschoeide rock.

1995

De muzikanten Ron Knoester en Ricardo Pronk kennen elkaar uit het Haagse kroegencircuit. Pronk speelt op dat moment in de band van beginnend zangeres Anouk. Knoester in de rockband She Gave Me Water. Als ze samen nummers gaan schrijven zijn ze daar zelf zo tevreden over dat ze drummer Erik Pronk en bassist Paul de Kruyf vragen mee te doen aan een paar haastig geregelde optredens. Na de positieve reacties gaat het kwartet verder onder de bandnaam Billy the Kid.

Anouk

1996

Bassist Dave Bordeaux vervangt Paul de Kruyf. Nieuwe drummer is André Kemp In de Jump Studio in Leidschendam neemt de band een live-demo op met zes eigen composities. Ondertussen groeit de belangstelling van podia en festivals in de regio. Ricardo Pronk verlaat definitief de groep van Anouk.

1997

Als zangeres Anouk doorbreekt in Nederland gaat Billy the Kid mee als voorprogramma. Tegelijkertijd boekt ook de Golden Earring de groep in haar voorprogramma. De manager van Anouk, Edwin Jansen, neemt de groep onder zijn hoede.

1998

Billy The Kid Billy the Kid verzorgt het voorprogramma van Brian May (Queen) in het Utrechtse Vredenburg. Vlak voor de zomer duikt de band de studio in om een paar nummers op te nemen. In juni verschijnt bij platenmaatschappij Dino de debuutsingle Another Day. Live is dit nummer één van de hoogtepunten is, maar de studioversie valt tegen en wordt dan ook geen hit. Ondanks het uitblijven van hitsucces mag de band toch een hele CD uitbrengen. Het door Han Nuyten geproduceerde album Uncle Louis Coffee Corner bevat voornamelijk stevige rocksongs die welliswaar niks vernieuwend hebben maar wel vakkundig gemaakt zijn. Het heftige Wannabe verschijnt op single, maar verdwijnt roemloos in de uitverkoopbakken.

Han Nuyten

1999

Dan schiet zangeres Anouk, die inmiddels internationaal is doorgebroken, te hulp. Na een concert in Italië schrijft ze op de luchthaven samen met haar gitarist Paul Jan Bakker de rockballad Loser die ze ruilt voor een nieuw nummer van Billy the Kid (You Being You) voor haar eigen plaat. Binnen een maand is het nummer opgenomen en gemixt door Erwin Musper (Doe Maar, Aerosmith). Radio 3 kiest de single als Megahit. Niettemin blijft de single steken in de tipparade. De CD Uncle Louis Coffee Corner wordt opnieuw uitgebracht onder de naam The Burn Out Factor met als extra track de single Loser.

Doe Maar Erwin Musper

2000

Billy The Kid De door Erwin Musper en Michel Schoots geproduceerde single Fear No Fear verschijnt.

Michel Schoots

2001

Op 14 februari maken Pronk, Knoester en Kemp bekend in goed overleg Billy The Kid op te heffen. Knoester gaat verder met de formatie Litlle Big Muff samen met Frans Buschman en leden van Livin' Blues. Kemp wordt de nieuwe drummer van Kane.

Kane Little Big Muff Livin' Blues

2004

Billy The Kid doet onder de naam Billy's Glitterparty in december een eenmalige reünie tijdens de achtjarige verjaardag van het Haagse café De Paap.

2006

Bassist Dave Bordeaux en gitarist Ron Knoester vormen samen met drummer Beau Wassenbergh de rockcoverband Midnight Temptation.

Midnight Temptation

Discografie Billy The Kid

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Billy The Kid

Audio/Video Billy The Kid

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer