Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BIMHUIS

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Genre

jazz

Online

website

Bimhuis

Geen jazzliefhebber kan om het Bimhuis heen. Zowel wat de programmering als de architectuur betreft is het niet te missen: als een zwarte glazen doos steekt het Bimhuis uit het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het podium biedt een breed aanbod van jazz en geïmproviseerde muziek uit binnen- en ...
Volledige biografie...

Biografie Bimhuis

Geen jazzliefhebber kan om het Bimhuis heen. Zowel wat de programmering als de architectuur betreft is het niet te missen: als een zwarte glazen doos steekt het Bimhuis uit het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het podium biedt een breed aanbod van jazz en geïmproviseerde muziek uit binnen- en buitenland.

1971 - 2013

In 1971 wordt door onder meer Hans Dulfer en Misha Mengelberg de Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM) opgericht. Drie jaar later opent de vereniging een eigen concertpodium in een voormalige meubelshowroom aan de Amsterdamse Oudeschans. Het Bimhuis ontpopt zich niet alleen als geliefd podium, maar ook als pleisterplaats voor jazzmusici. Grootheden als Dexter Gordon, Art Blakey en Sun Ra zijn meerdere malen op het podium te vinden. In 1984 vindt een grote verbouwing plaats. In 2005 opent het gloednieuwe Bimhuis aan de oever van het IJ. De programmering wordt breder en het aantal bezoekers verdubbelt. Het muziekprogramma Vrije Geluiden wordt vanuit het Bimhuis uitgezonden. In 2011 wint het Bimhuis de Amsterdamprijs voor de Kunst 2011, bestaande uit een bedrag van € 35.000. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunst toegekend aan drie kunstenaars of instellingen, als stimulans voor de artistieke veelzijdigheid van de stad. De EJN Award for Adventurous Programming 2013 wordt op 25 april 2013 op de Jazzahead! Expo in Bremen, Duitsland uitgereikt aan het Bimhuis. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Europese jazzprogrammering die de uitgangspunten van het Europe Jazz Network (EJN) uitdraagt, en visie en vaardigheden succesvol omzet in fascinerende en vooruitstrevende programmering.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Bimhuis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer