Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BINTANGS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bintangs

Periode

1961 - heden

Genre

rhythm & blues, rock

Online

Officiële website

Bintangs

Legendarische Beverwijkse formatie opgericht door de broers Frank en Arti Kraayeveld (8 april 1947), genoemd naar het Maleise woord voor 'sterren'. Speelt aanvankelijk rock & roll, om vervolgens over te schakelen op hun eigen rauwe interpretatie van ouderwets degelijke rhythm & blues. Neemt legio platen op, maar ontleent haar faam ...
Volledige biografie...

Bezetting

Frank Kraayeveld   basgitaar, zang
Burt van der Meij   drums
Maarten Ibelings   achtergrondzang, gitaar
Dagomar Jansen   gitaar, mondharmonica, zang

Overige muzikanten

Jaap Castricum   gitaar
Alfred van der Linden   gitaar
Gus Pleines   gitaar, mondharmonica, zang
Jack van Schie   gitaar
Harry Schierbeek   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1972   Oscar Benton
1972   Rob ten Bokum
1974   Carlsberg
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

2-2-24, P3, Purmerend

Biografie Bintangs

Legendarische Beverwijkse formatie opgericht door de broers Frank en Arti Kraayeveld (8 april 1947), genoemd naar het Maleise woord voor 'sterren'. Speelt aanvankelijk rock & roll, om vervolgens over te schakelen op hun eigen rauwe interpretatie van ouderwets degelijke rhythm & blues. Neemt legio platen op, maar ontleent haar faam vooral aan opzienbarende concerten. De groep kent ruim vijftig verschillende bezettingen met, enkele jaren daargelaten, Frank Kraayeveld, als enige constante.

1961

Bintangs Oprichting door de gebroeders Frank (bas, zang) en Arti (gitaar, zang) Kraayeveld uit Santpoort met als wapenbroeders drummer Jimmy Jansen en slaggitarist Meine Fernhout. De groep staat aanvankelijk, in navolging van de dan gangbare trend, te boek als Indo-rockband en speelt rock & roll-covers.

1963

Via de BBC-radio maakt men kennis met The Beatles en The Rolling Stones en gaat vervolgens op zoek naar hun muzikale bronnen. Vanaf die tijd schakelt de groep over op rauwe r&b, door de fans al gauw betiteld als de 'Hoogoven Sound', en bouwt binnen korte tijd een geduchte live-reputatie op.

1965

De band neemt haar debuut op voor het label van tienerblad Muziek Express. De plaat doet niet veel, maar live zorgt men, in navolging van de Rolling Stones, voor meer dan alleen muzikale opschudding. Tijdens een festival bekogelen Bintangs-fans Rob de Nijs & De Lords met bierflessen. De zaak ontaardt in een massale knokpartij en de politie moet eraan te pas komen om de zaak te sussen. Aan het eind van het jaar wordt zanger Wil Nimitz vervangen door Gus Pleines (Bandoeng, 27 september 1948) uit Heemstede.

The Lords

1966

Tijdens een optreden in Beverwijk, de stad waar de Bintangs repeteert, breekt het publiek het plaatselijke jongerencentrum af. De band is nergens meer welkom en huurt zelf een zaal in Bloemendaal. Ook hier gaat het mis. Honderden fans die geen kaartje kunnen bemachtigen gooien de ramen in om toch maar wat van het optreden te kunnen meemaken. Weer moet de politie de zaak ontruimen. De band beseft dat het zo niet verder kan en doet verwoede pogingen om van hun gewelddadige imago af te konen. Dat lukt uiteindelijk en datzelfde jaar mag men in Den Bosch het voorprogramma verzorgen van Rolling Stones.

1967

Circus Toni Boltini krikt haar tanende populariteit op door door bekende artiesten als Johnny Lion en Rob de Nijs tussen de reguliere acts te laten optreden. De Bintangs worden samen met The Kinks geprogrammeerd, die ze vervolgens volkomen wegspelen.

Johnny Lion Rob de Nijs

1969

De debuutelpee Blues On The Ceiling verschijnt en Riding On The L&N wordt een hit. Arti doet echter niet mee op de plaat. Hij is voor onbepaalde tijd naar Spanje vertrokken.

1970

Het jaar daarna keert hij terug op het oude honk en schrijft de volgende hit Travelling In The USA.

1971 - 1973

Na talloze bezettingswijzigingen worden de broers Kraayeveld wegens artistieke en organisatorische meningsverschillen uit de groep gezet. Zij richten Kraayeveld op, waarmee ze zowaar nog een bescheiden hitje scoren: Mona Lisa (geproduceerd door Boudewijn de Groot). De groep gaat verder onder de naam Circus Kraayeveld waarvan de single Do Dad verschijnt. Gus Pleines, de zanger met de Mick Jagger-achtige stem, en gitarist, toetsenist, fluitist Jan Wijte, behouden de groepsnaam en gaan op de oude voet verder. Deze bandbezetting is echter geen lang leven beschoren.

Boudewijn de Groot Circus Kraayeveld Kraayeveld

1974

Arti richt Carlsberg op. Frank en Gus beginnen samen met gitarist Jack van Schie en drummer Harry Schierbeek aan de inmiddels 28ste, en voor velen meest legendarische, bezetting van The Bintangs. Met wisselende sologitaristen blijft dit kwartet tien jaar bij elkaar.

Carlsberg

1975

In Wales wordt onder supervisie van Link Wray-producer Steve Verocca Genuine Bull opgenomen. Dit uitstekende album staat inmiddels te boek als klassieker, al zijn de verkoopresultaten teleurstellend. Gitarist op deze plaat is het jeugdige talent Jaap Castricum.

1977

De groep wijkt wederom uit naar de Rockfield Studio, waar ditmaal onder leiding van Sean Tyla een langspeelplaat met covers wordt opgenomen. De opnamekosten lopen dermate op dat het kleine Amsterdamse Dynamite label in financiële moeilijkheden komt en de plaat uiteindelijk pas in 1978 bij platenmaatschappij Philips uitkomt. Arti Kraayeveld brengt het solo-album Ramman uit.

Arti Kraayeveld

1978

De Rockfield-opnamen, aangevuld met een live-registratie van een concert in Ijmuiden worden uitgebracht onder de simpele titel Bintangs.

1979

Bintangs Nightfighter is de titel van een nieuwe langspeelplaat, die in de eigen oefenruimte is opgenomen.

1982

Onder de naam Rockfield Beauties verschijnt een nieuwe lp. Deze staat met één voet in het verleden. Al was het maar omdat er op nieuw ingezongen en gemixte versies van nummers van Genuine Bull terug te vinden zijn.

1983

Ondanks de toevoeging van Jan-Paul van der Mey als toetsenist, Robbie Ruijter als gitarist en een live-registratie die de energie van de band behoorlijk goed weergeeft is de rek er zo langzamerhand helemaal uit. In een tijd waarin new wave, synthipop en new romantics hoogtij vieren, is het voor de Bintangs vechten tegen de bierkaai. Voor platenmaatschappijen zijn The Bintangs met hun ouderwetse r&b-sound simpelweg niet hip genoeg. Zanger Gus Pleines heeft even genoeg van de muziek en gaat psychologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

1984 - 1985

Frank gaat nog even door met verschillende andere muzikanten en stapt een tijdlang zelfs over op gitaar, maar beseft dat dit de echte Bintangs niet meer zijn. Op 9 maart 1985 vindt in het Amsterdamse Paradiso dan ook een groot afscheids- annex reüniefeest plaats, waar niet minder dan zes verschillende Bintang line-ups een eenmalig concert geven. Frank Kraayeveld brengt onder de naam Crow de single Vitamin Vivi (ABCD..) uit bij het label Ariola. In het New Orleans-achtige nummer zijn bijdragen te horen van onder meer Tineke Schoemaker (Barrelhouse). Rob van Donselaar is verantwoordelijk voor de productie en bespeelt ook accordeon, piano en synthesizer.

1986

Een registratie van die avond verschijnt op de dubbelaar Live-File. Frank richt de Frank Kraayeveld Groep op, die tijdens live-optredens naast nieuw werk ook nog enkele oude Bintangs-krakers speelt. Deze groep neemt geen platen op.

Frank Kraayeveld Groep

1987 - 1988

Gus Pleines en Jack van Schie zijn actief in de rock en soulformatie 1 4 All (One For All). In het voorjaar van 1988 verschijnt een demo die live in de oefenruimte opgenomen is. De muziek is wat luchtiger dan van de Bintangs en klinkt meer in de richting van de eerste jaren van Graham Parker.

1989

Het muzikale klimaat is inmiddels weer opgeklaard en de wereld lijkt weer rijp voor een nieuwe editie van The Bintangs. Wederom zijn het Frank en Gus die de Bintangs nieuw leven inblazen, gesteund door oudgedienden Wijte en Van Schie. Als drummer wordt Cees Brouwer uit Franks vorige band wordt gerecruteerd. Aanvankelijk staan er maar twaalf optredens gepland, maar het bloed kruipt nu waar het niet gaan kan en men blijft bijeen.

1991

Op de nieuwe studio-plaat Alright Alright, gaat de band weer ouderwets te keer.

1994

Bintangs De cd Ruby Red Hot zet de lijn voort. Met de vocale interactie tussen Frank en Gus en de band in bloedvorm klinken The Bintangs als in hun hoogtijdagen. De band treedt weer regelmatig op.

1996

De Bintangs spelen vier uur achter elkaar en zonder gastmusici in een uitverkocht Paradiso. De opnamen van dat concert verschijnen op de cd Dynamite Live

1999

Genuine Bull wordt vijfentwintig jaar na dato heruitgebracht als CD. Zelfs in Amerika, waar het album al geruime tijd als gewild collectors item geldt, is men razend enthousiast. Ondertussen laat het gezelschap er geen twijfel over bestaan minimaal haar veertigjarige jublileum te willen halen.

2000

De band bereidt zich voor op het 40 jarige jubileum in 2001. De bandleden werken aan nummers voor een nieuwe cd.

2001

Tijdens het optreden op 22 juni in het Patronaat te Haarlem presenteert de band het foto-boek 40 Jaar Bintangs.

2002

Op 16 februari presenteren de Bintangs in Paradiso het album La Femme Sans Tête. Bintangs-drummer Kees Brouwer maakt op vrijdag 22 november op 42-jarige een einde aan zijn leven.

2003

In januari neemt Burt van der Meij plaats achter de drumkit. Hij maakte in de periode 1984–1985 ook al deel uit de Bintangs. Het eerste optreden van de Bintangs in de nieuwe samenstelling is op 20 maart in het Patronaat te Haarlem. Frank Kraayeveld, Gus Pleines en Jan Wijte leveren een gastbijdrage op het album Marabella van The Shavers.

The Shavers

2004

Bintangs Drummer Burt van der Meij verlaat de Bintangs waarna gitarist Jack van Schie en vervolgens Gus Pleines ook besluiten om te stoppen. De nieuwe bandleden die Frank Kraayeveld en Jan Wijte komen versterken zijn de broers Gerben (drums) en Maarten Ibelings (gitaar/achtergrondzang) uit Bad To The Bone. Gerben Ibelings heeft ook lange tijd deel uitgemaakt van de Tröckener Kecks. Op 8 oktober spelen de Bintangs in Muziekcafé De Troubadour in Hardenberg hun eerste optreden in de nieuwe bezetting. Op het repertoire staat veel materiaal van de albums Mickey Finn en Night-Fighter. Het toepasselijk getitelde Pick It Up is een van de nieuwe nummers. De tweede stem wordt live gezongen door roadie Dagomar Jansen, zoon van de allereerste Bintangs-drummer Jimmy Jansen.

Bad To The Bone

2005

Bintangs Ex-Bintangs saxofonist en zanger Frits van der Meij overlijdt op 8 januari op 48-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Van der Meij maakte deel uit van de Bintangs in de jaren 1983 tot en met 1985 en is onder andere te horen op de livealbums Livetime en Bintangs Bye Bye. In januari wordt Frank Kraayeveld 60 jaar. Dagomar Jansen (zang, percussie en gitaar) verruilt zijn plek achter de schermen van de Bintangs en wordt vijfde bandlid. Zijn vader Jimmy Jansen was ooit drummer van de band in de periode 1961-1963.

2006

Bintangs Voor het album Doc (april) maakt Frank Kraaijeveld 100 met de hand geschilderde hoesjes die worden toegevoegd bij de speciale editie van de cd. De Bintangs vieren het 45jarig bestaan met de dvd Document - 45 Years Of Rock 'n Roll. Op de dvd staat het concert dat de groep eerder in het jaar gaf in het Patronaat te Haarlem. Het schijfje bevat ook veel bonusmateriaal, zoals homevideo's, historische momenten, een live & on the road fotogallery en een tv-special over het 45-jarig bestaan die is uitgezonden op RTV-Noord-Holland.

2007

Op 28 maart overlijdt Gus Pleines op 58jarige leeftijd na een kort ziekbed aan de gevolgen van een longembolie. Jan Wijte neemt in september afscheid van de Bintangs en speelt zijn laatste optreden met de band in het Haarlemse Patronaat. De Bintangs bestaan vanaf september uit Frank Kraaijeveld, Gerben Ibelings, Maarten Ibelings en Dagomar Jansen (zang/ gitaar/ slidegitaar/ mondorgel).

2008

Op 3 februari 2008 geven de Bintangs in Heemskerk een eenmalig concert dat geheel in het teken staat van de periode rond het eerste album Blues On The Ceiling uit 1969. Het concert is deels in de authentieke bezetting spelen met namelijk Jan Wijte, Aad Hooft, Frank Kraaijeveld, aangevuld met Dagomar Jansen (mondharmonica, gitaar, slidegitaar en zang).

2009

In januari vinden de opnamen plaats voor het studioalbum Fire And Iron. De plaat wordt op 15 mei gepresenteerd in het Patronaat. Van het succesalbum Genuine Bull uit 1975 verschijnt een deluxe editie.

2010

De albums Night-Fighter (1979) en Mickey Finn (1980) worden door het label Corazong gezamenlijk heruitgebracht op één CD. Op 27 november neemt de band 2010 in dagrecreatiepark Brennels Buiten in Kraggenburg in de Noordoostpolder een livealbum op. De cd is een mengeling van nieuwe songs en publieksfavorieten.

2011

Op 26 februari viert de Bintangs het vijftigjarig bestaan met een groots opgezet concert in Paradiso, Amsterdam. In het jubileumjaar verschijnt ook het boek Fifty Fifty: 50 Jaar Nederlandse Rockhistorie In 50 Korte Verhalen, geschreven door Frank Kraaijeveld.

2013

In het boek Rhythm & Rhyme verzamelt Frank Kraaijeveld de teksten van 91 nummers die hij ooit heeft geschreven. Het boek gaat vergezeld van de cd Oertrax dat voor het merendeel bestaat uit demo’s die zijn opgenomen tussen 1979 en 1986. De laatste vijf nummers van de cd zijn met Marco Nicola opgenomen in 2012.

2015

Op de officiële website maakt Frank Kraaijeveld bekend dat drummer Harry Schierbeek is overleden.

2021

De Bintangs bestaan 60 jaar. Dat wordt gevierd met twee concerten in het Muziekfort in Beverwijk en de nieuwe plaat 'These Hands'. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt het boek 'Be Frank'. Hierin verhaalt Frank Kraaijeveld over de geschiedenis van de band.

Discografie Bintangs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bintangs

Audio/Video Bintangs

Video Bintangs

BINTANGS Ridin' on the L&...
BINTANGS Ridin' on the L&N live Beverwijk
BINTANGS "Kick Kick Kick"...
BINTANGS "Kick Kick Kick" live in Alkmaar
BINTANGS Live Wijk aan Ze...
BINTANGS Live Wijk aan Zee RED BLUES en LA FEMME SANS TETE
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BINTANGS Live Wijk aan Zee RED BLUES en LA FEMME SANS TETE

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer