Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BIRGIT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Birgit

Periode

01-07-1977 - heden

Genre

pop

Online

Officiële website

Birgit

Birgit groeit in korte tijd uit tot Bekende Nederlander door veel televisie en radio optredens ter promotie van haar debuutsingle A Little Famous (1999).
Volledige biografie...

Bezetting

Carlos Lake   basgitaar
Jonas Filtenborg   drums
Jeroen den Hengst   gitaar
Xander Hubrecht   componist, gitaar
Birgit Schuurman   zang

Overige muzikanten

Cyril Directie   drums
Marijn van den Berg   drums
Simon Gitsels   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1995   Jeunes Turcs
1998   Voices In Motion
1999   Arnhemsgewijs
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Birgit

Birgit groeit in korte tijd uit tot Bekende Nederlander door veel televisie en radio optredens ter promotie van haar debuutsingle A Little Famous (1999).

1994 - 1996

Birgit (Utrecht, 1 juli 1977) is kort betrokken bij een r&b project en de dance-formatie In'tense. Verder is ze korte tijd samen met haar twee jaar oudere zus Katja Schuurman zangeres in de groep Jeunes Turcs. Ze treedt op tijdens Racism Beat It, Noorderslag maar ook bij de opening van een jet-set club in Instanbul.

In'tense Jeunes Turcs Katja Schuurman

1999

Birgit besluit zich in alle rust en met de juiste begeleiding te storten op een echte solocarrière. In het voorjaar wordt de ster Birgit gelanceerd. Haar single met de toepasselijke titel A Little Famous (geschreven door het Zweedse duo Larsen en Eklund) is een hit en Birgit verschijnt regelmatig op radio en televisie en staat veel in de bladen. Bovendien staat ze op 5 mei op drie verschillende bevrijdingsfestivals. De opvolger Maybe The Wine maakt een veelbelovende start. Het album van de jongste Schuurman laat nog even op zich wachten. Birgit speelt een belangrijke rol in de videoclip van de band Nederlandstalige band Abel en presenteert het Fox Kids-programma Wacky Wake Up.

Abel

2001

Birgit's stem is te horen in TV- en radiocommercials en ze schrijft een column voor het blad Rails. De nieuwe single I Know verschijnt bij het label Virgin. Het nummer is geschreven door singersongwriter J Perkin (pseudoniem van Michiel Flamman). Het wordt Birgit's grootse hit tot nu toe. J Perkin schrijft ook de daaropvolgende single Few Like You. In Birgit's live-band zit ondermeer Cyril Directie (ex-Kane). Het debuutalbum Few Like Me komt in juli uit.

Kane Perkin

2002

Als Cyril Directie gaat touren met de band van Candy Dulfer neemt Marijn van den Berg plaats achter de drumkit. Samen met gitarist Hubrecht werkt Birgit aan het tweede album. Ook J Perkin, JB Meijers en Tony Cornelissen (ex-Kane) verlenen hun medewerking. De single Alright is een benefietuitgave voor Warchild. Birgit gaat weg bij haar platenmaatschappij Virgin Music. Op haar website schrijft de zangeres dat ze in overleg met Virigin heeft besloten dat het beter is als haar volgende plaat bij een andere maatschappij uitkomt. 'Niks geen ruzie-ding maar meer een logisch gevolg van alle veranderingen binnen de platenmaatschappijen op het ogenblik.' De zangeres neemt in december het nummer Show Your Style op met Ferry Corsten voor zijn nieuwe album dat in Europa, Japan en de Verenigde Staten gaat uitkomen.

Ferry Corsten Perkin

2003

Birgit brengt de single Weak in eigen beheer uit op het label Birgitmusic. Weak is een nummer van Skunk Anansie en te horen in de Nederlandse speelfilm Liever Verliefd die vanaf 13 maart in de bioscopen draait. De zangeres debuteert als actrice in de film Floris. Zij vertolkt de vrouwelijke hoofdrol, het Chinese meisje Pi dat vriendschap sluit met de jonge ridder Floris. De speelfilm is het vervolg op de succesvolle televisieserie uit 1969. Floris wordt geregisseerd door Jean van de Velde (All Stars, Lek), geproduceerd door Johan Nijenhuis en verschijnt eind 2004 in de bioscooop. Birgit zingt mee op de single Old Boys van de groep Flemming. In september vindt Birgit onderdak bij Purple Eye Entertainment waar haar single Everybody Wants To Be wordt uitgebracht.

Flemming (1997-2004)

2004

Vanaf 2 september presenteert Birgit samen met Jeroen Kijk in de Vegte vanuit de Escape te Amsterdam een nieuw muziekprogramma van Veronica. Countdown is niet gebonden is aan de hitlijsten en biedt een podium aan acts die al wat langer bekend zijn in het clubcircuit, maar nog niet zo heel veel aandacht krijgen op radio en televisie. Birgit leent haar stem aan de tekenfilmserie My Dad The Rockstar die in het najaar elke vrijdag aan het begin van de avond wordt uitgezonden door kinderzender Nickelodeon. Birgit speelt de rol van Toffe Jans in de musical De Jantjes.

2005

Birgit Tijdens het televisieprogramma Masterclass van Sonja Barend zingt Birgit onder goedkeurend oog van Mathilde Santing het nummer Wuthering Heights van Kate Bush. Naar aanleiding van het programma neemt Birgit Wuthering Heights op als bonusnummer voor het album Sticky Tales. In augustus gaat het commerciele televisiestation Talpa van John de Mol jr. in de lucht. De eerste eigen serie van Talpa is Lieve Lust, over zes dertigers in de grote stad die tobben over seks, liefde en relaties. Birgit speelt de rol van Pim. De single Hardrocking Diva (oktober) gaat aan het album Sticky Tales (november) vooraf. De single bevat zowel de Engelstalige als een in het Chinees gezongen versie. De productie is in handen van Niels Zuiderhoek (Seven, ex-Relax) en bandlid Jeroen den Hengst.

Mathilde Santing Relax Seven

2006

Birgit is vanaf oktober 2006 tot en met februari 2007 voor het eerst in een toneelstuk te zien. Ze maakt deel uit van de cast van Sexual Perversity, een voorstelling van Rick Engelkes Producties in samenwerking met MTV over vriendschap, bindingsangst en verlatingsangst. De overige acteurs zijn Johnny de Mol, Jelka Van Houten en Gijs Naber.

2007

Vanaf april speelt Birgit samen met musicalacteur Ara Halici (Amsterdam, 16 januari 1976) in Vijf Jaar Met Jou, een 'ontroerende musical over een hartverscheurende liefde'. De musical vertelt over een relatie die niet bestand is tegen de afzonderlijke idealen en ambities van de twee hoofdrolspelers: een schrijver die steeds meer succes krijgt en zijn vriendin die droomt van een carrière als actrice. Tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2007 in mei is Birgit winnares in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol In Een Kleine Musical. Birgit levert een gastbijdrage op de kinderplaat Eddie Ekster Maakt Een Lied van de Easy Aloha's. Ze tekent een contract bij het Amerikaanse label Zip Records. Op 10 juli verschijnen in de Verenigde Staten de single Guniang en het album True Stories I Made Up. De zangeres reist twee weken langs de Amerikaanse Westkust om het album te promoten. De actrice speelt een klein rolletje in de speelfilm Nadine van Erik de Bruyn.

Easy Aloha's

2008

Birgit is vanaf eind maart een seizoen lang vast panellid in de satirische popquiz Doe Maar Normaal bij televisiezender BNN. De zangeres gaat vanaf september opnieuw de theaters in met de 'tweepersoonsmusical' Vijf Jaar Met Jou. Ditmaal is Jim de Groot haar tegenspeler.

Jim de Groot

2009

Arthur Umbgrove brengt samen met Birgit Schuurman het album Stilte Opname uit met teksten die zijn geïnspireerd door de twee maanden waarin Umbgrove regelmatig het Emma Kinderziekenhuis in het AMC bezocht. Birgit speelt samen met Loek Peters, Jennifer Hoffman en Eva Duijvestein in Extreem, een toneelstuk over drie jonge vrouwen en een verkrachter. De première van Extreem is op 21 december in de Meervaart te Amsterdam. De laatste voorstelling is 24 maart 2010 in Schouwburg Orpheus te Apeldoorn.

2010 - 2011

Birgit werkt aan Het Grote Verlangen: Birgit Schuurman Zingt Wat Ze Mooi Vindt, een liedjesprogramma waarmee ze eind 2011 de theaters in gaat. Ze speelt een rol in De Eetclub (première: november 2010), de verfilming van de gelijknamige thriller van Saskia Noort en geregisseerd door Robert Jan Westdijk. De zangeres eindigt 2010 met een fotoreportage in de kersteditie van Playboy. Vanaf maart 2011 zit Birgit in de cast van de theaterproductie High Heels In Concert. Samen met Jelka van Houten, Lucretia van der Vloot en Dennis kruipt ze in de huid van herkenbare eigentijdse types in een programma over shoppen, lunchen, sauna, seks, carrière en mannen. Birgits soloprogramma Het Grote Verlangen gaat 24 oktober 2011 in première in de Kleine Komedie te Amsterdam. Begeleid door een band zingt ze bewerkingen van liedjes van onder anderen Nina Simone, Herman van Veen, Liza Minelli, Muse, Elton John, Robert Long, Jeff Buckley, Sophie Hunger en Beyoncé. Het Grote Verlangen wordt geregisseerd door Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot.

Dennis Lucretia

2012

Birgit en Katja Schuurman spelen belangrijke rollen in Black Out (januari), een thriller van regisseur Arne Toonen. Andere hoofdrollen zijn voor Robert de Hoog (o.a. Skin, Schemer en Nova Zembla) en Kim van Kooten.

Discografie Birgit

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Birgit

Audio/Video Birgit

Video Birgit

Birgit ~ Maybe
Birgit ~ Maybe
Birgit ~ Shy
Birgit ~ Shy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Birgit ~ Maybe

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer