Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLUE GUITARS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blue Guitars

Periode

1988 - 1994

Genre

alternative, country rock, indie

Pseudoniemen

Black Eyed Angels

Blue Guitars

Deventer band die een geluid voortbrengt ergens tussen de Velvet Underground, Big Star en Chills in. Soms klinkt het luchtig, soms psychedelisch, maar altijd warm en melodieus. Invloeden uit country en folk zijn eveneens aan te wijzen.
Volledige biografie...

Bezetting

Ben Heersping   drums
Bert Dijkman   gitaar
Dick Dijkman   gitaar, zang
Erik van Loo   contrabas

Overige muzikanten

Marty Frank   drums

Genoemd in de biografie van

2010   Joris Linssen & Caramba

Biografie Blue Guitars

Deventer band die een geluid voortbrengt ergens tussen de Velvet Underground, Big Star en Chills in. Soms klinkt het luchtig, soms psychedelisch, maar altijd warm en melodieus. Invloeden uit country en folk zijn eveneens aan te wijzen.

1988

De broers Dijkman (ex-Jayhawkers) richten, na een tijdje als akoestisch gitaarduo in de weer te zijn geweest, met Erik van Loo (ex-The Ruby Chain) Blue Guitars op.

Jayhawkers The Ruby Chain

1989

Om een meer rockgetint geluid mogelijk te maken, wordt Ben Heersping (ex-Fun Dogs) aangetrokken.

1990

Met de internationale producer Mayo Thompson wordt een flink aantal nummers opgenomen. De fraaie, zwaar melancholieke debuutsingle While The Time Away verschijnt op het Utrechtse labeltje KELT. Moeizaam komt het contact met Solid tot stand, het label dat de debuutplaat uit zal brengen.

Mayo Thompson

1991

Het mysterieuze, titelloze debuutalbum verschijnt. Van de sessies met Mayo Thompson heeft slechts het genoemde While The Time Away de plaat gehaald. Het overige is onder leiding van Ward van Groenland tot stand gekomen. Vooral via talloze voorprogramma's van buitenlandse bands stijgt de Blue Guitars-ster langzaam maar zeker. Succesvol is ook het optreden op Waterpop, in augustus.

Mayo Thompson Ward van Groenland

1992

De tweede, geheel zelf opgenomen plaat Shellfish verschijnt. De plaat is wat directer en poppiƫr dan zijn voorganger, ondanks een aantal psychedelisch getinte nummers. Het singletje A Good Year For The Lost mag zich in wat airplay verheugen. Blue Guitars speelt op het Deense festival Roskilde.

1993

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: onder de naam Blue Guitars & Black Eyed Angels verschijnt de countryplaat Music From Heaven. Dit tussendoortje nemen de broers op met o.a. Erik van Loo en de nieuwe drummer Marty Frank. Het bevat covers maar ook wat eigen werk.

1994

Vroeg in het jaar verschijnt de derde 'echte' Blue Guitars-plaat Waterwings, met opnieuw Marty Frank op drums. Grote koersveranderingen levert het niet op. Kwalitatief is een en ander toch minder en de plaat trekt weinig aandacht. De band verdwijnt langzaam van het toneel.

1995

Onder de naam The Laydays vervolgen oud-Blue Guitars leden Dick en Bert Dijkman en drummer Marty Frank hun muzikale weg, bijgestaan door bassist Cor van Ingen en violist Peter van der Bos. De demo van The Laydays schopt het in november tot Demo Van De Maand bij Music Maker. De muziek van The Laydays ligt in het verlengde van de Blue Guitars: folky popliedjes.

The Laydays

Discografie Blue Guitars

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blue Guitars

Audio/Video Blue Guitars

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer