Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BLUES BROTHER CASTRO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Blues Brother Castro

Periode

2001 - heden

Genre

alternative, pop/rock

Blues Brother Castro

Blues Brother Castro is een van oorsprong Leidse band die vanuit Amsterdam binnen enkele jaren een reputatie opbouwt als opwindende, solide livegroep. BBC is onder meer te zien op festivals als Metropolis, Werfpop, Noorderslag, Parkpop, PopKomm (Berlijn) en CMJ (New York), in voorprogramma's van buitenlandse bands The Thermals, Ghinzu, Pretty ...
Volledige biografie...

Bezetting

Tjeerd Meindersma   gitaar
Hajo de Reijger   drums
Mila van de Wall   achtergrondzang, basgitaar
Leon Caren   gitaar, zang

Overige muzikanten

Mike van Oyen   drums

Genoemd in de biografie van

2001   I$i$
2006   Alamo Race Track
2007   Scram C Baby

Biografie Blues Brother Castro

Blues Brother Castro is een van oorsprong Leidse band die vanuit Amsterdam binnen enkele jaren een reputatie opbouwt als opwindende, solide livegroep. BBC is onder meer te zien op festivals als Metropolis, Werfpop, Noorderslag, Parkpop, PopKomm (Berlijn) en CMJ (New York), in voorprogramma's van buitenlandse bands The Thermals, Ghinzu, Pretty Girls Make Graves en Mando Diao, en tijdens tournees door Kroatië, Engeland en Duitsland. Blues Brother Castro is ook een van de pijlers van de Amsterdamse gitaarscene door het organiseren van bandavonden op diverse podia in de hoofdstad.

2001 - 2002

Gitarist/zanger Leon Caren en gitarist Tjeerd Meindersma kennen elkaar van de middelbare schooltijd in de regio Leiden. Caren is actief in diverse bandjes, onder meer als drummer. Hij maakt ook samen met Meindersma muziek. Als ze aan het begin van hun studententijd in Amsterdam in hetzelfde studentenhuis komen te wonen, starten ze in de hoofdstad de band Blues Brother Castro. De naam van de band doet vermoeden dat de groep blues speelt, maar het kwartet houdt zich juist ver van bluesschema's. Het repertoire bestaat uit felle rocknummers opgebouwd rondom pakkende gitaarriffs vol dissonanten met daar bovenop de karakteristieke uithalen van zanger Caren. De in eigen beheer uitgebrachte EP Dirty Little Secrets (met Mike van Oyen uit I$i$ op drums) is wat dat betreft een goed voorbeeld van de sound van de groep. De cd wordt enthousiast ontvangen door pers en programmeurs. LiveXS roept Dirty Little Secrets uit tot Local Hero en Oor prijst in een recensie de herkenbare persoonlijkheid, de sound en de sfeer.

I$i$

2003

Vanaf begin 2003 bestaat de bezetting naast Caren en Meindersma uit Mila van de Wall op basgitaar en Hajo de Reijger op drums. De groep neemt in de studio van Corno Zwetsloot de volgende EP Flirt op en staat in mei in de finale van Diesel-U-Music. Op eigen kosten reist het kwartet in de nazomer naar Kroatië voor vijf optredens in Pula, Samobor, Kastela en Zagreb. Bassist Mila van de Wall schrijft een uitgebreid verslag van de tournee in het muziekblad FRET.

Corno Zwetsloot

2004

Blues Brother Castro Blues Brother Castro is op 21 januari een van de hoogtepunten op het grote podium in een goed gevuld Paradiso tijdens Silent Minority Uproar, een festival georganiseerd door het jonge Groningse label Silent Minority Records. Op Silent Minority verschijnt eind mei het album Money Maker Me, wederom geproduceerd door Corno Zwetsloot. In juni wordt de cd gepresenteerd met alweer een optreden in de grote zaal van Paradiso. Money Maker Me levert lovende recensies op, zowel in de muziekbladen als in dagbladen, en veel optredens, waaronder tijdens VPRO's Club 3voor12 en in voorprogramma's van onder meer The Thermals, Pretty Girls Make Graves en Mando Diao. In het najaar wordt het album beloond met een Essent Award. Op 1 november verschijnt de single Drunken Boy. In de bijgaande videoclip is drummer Michiel Verburgh (Pfaff) te zien die tijdelijk Hajo de Reijger vervangt. Blues Brother Castro vertrekt samen met Verburgh naar Engeland voor de tweede buitenlandse tournee met optredens in Hull, Leeds en Londen.

Pfaff

2005

Blues Brother Castro In januari tourt Blues Brother Castro samen met de Belgische groep Ghinzu en staat de band op Noorderslag. De band is een van de initiatiefnemers van Subbacultcha! Onder deze naam worden concertavonden georganiseerd in o.a. concertzaaltjes De Nieuwe Anita en Bitterzoet te Amsterdam. Bassiste Van der Wall schrijft in Het Parool regelmatig over de ondergrondse gitaarscene in Amsterdam. Caren speelt als drummer mee in de groep The Stallones, waarin ook leden van de Amsterdamse groepen Sal, Pfaff en TomCat meedoen. Via de website van het label Rara Records (een afsplitsing van Silent Minority) is de single Dress te downloaden. Voor het nummer wordt een videoclip gemaakt door regisseuse Renske Douwes Dekker. In mei reist de band opnieuw naar Engeland voor ditmaal een langere tournee met optredens in Hull, Leeds, London, Norwich en Bury St. Edmunds, gevolgd door enkele data in Duitsland. Na een optreden tijdens de grote Europese muziekbeurs PopKomm in Keulen staat Blues Brother Castro twee dagen later op uitnodiging van de organisatoren van CMJ in New York. De band koppelt aan dat optreden een uitgebreide Amerikaanse tournee waarbij in de maanden september en oktober onder meer de steden Washington, Pittsburgh, Seattle, Portland en Austin worden aangedaan. Money Maker Me komt in Duitsland uit bij Decoder Records. Het nummer Flirt komt terecht op de in-game soundtrack van FIFA 06, de voetbalgame die wereldwijd wordt verspreid door EA (Electronic Arts). Blues Brother Castro maakt bij de Oosterburen deel uit van het grote boekingskantoor DEAG. In december gaat de band voor de tweede keer naar Duitsland voor optredens.

Sal TomCat

2006

Blues Brother Castro In maart vertrekt de band naar Amerika voor een drieweekse tournee, van New York naar Austin en terug, met optredens in o.a. Washington, Philadelphia, Chappel Hill, Dallas, Memphis en in Austin tijdens SXSW. Het album Fun (april) heeft de felheid van Money Maker Me, maar is meer dynamisch dan de voorganger. Het openingsnummer bevat toetsenpartijen en in Half The Fun is de band verrassend ingetogen. In mei trekt Blues Brother Castro langs de Nederlandse podia als double bill samen met Alamo Race Track. Een maand later verschijnt van de bands een split-7". Het is de eerste in een serie van drie vinylsingles die in 2006 uitkomt bij de Dutch Indies Singles Club (DISC), een samenwerking tussen de labels Excelsior, Living Room, Rara en Zabel. De singles worden met name verkocht speciale dubbelshows. Met zijn zijproject The Moi Non Plus speelt zanger/gitarist Leon Caren in december tweemaal in Engeland (London en Brighton) en in Amsterdam tijdens een door Subbacultcha! georganiseerd festival met Amsterdamse bands in Paradiso.

Alamo Race Track The Moi Non Plus

2007

The Moi Non Plus doet meerdere optredens. Leon Caren is daarnaast ook als gitarist en achtergrondzanger actief in Scram C Baby. Na ruim acht maanden stilte pakt Blues Brother Castro de instrumenten weer op voor optredens. Na een try-out in Amsterdam vertrekt de band in september naar Rusland voor vier optredens in het kader van het Dutch Punch festival. Half oktober staan drie shows in Frankrijk op het programma, onder meer een presentatie op 20 oktober in Parijs van de Franse uitgave van het album Fun.

Scram C Baby

2011

Vijf jaar na Fun verschijnt in april op Excelsior Recordings het derde album On The Beach, geproduceerd door Jan Schenk (Hospital Bombers). Op de plaat grijpt de band terug naar de energie zoals die is te horen op het debuutalbum.

Hospital Bombers

Discografie Blues Brother Castro

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Blues Brother Castro

Audio/Video Blues Brother Castro

Video Blues Brother Castro

Blues Brother Castro - Th...
Blues Brother Castro - The Score
Blues Brother Castro - Dr...
Blues Brother Castro - Drunken Boy
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blues Brother Castro - The Score

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer