Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOB FOSKO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bob Fosko

Periode

1955 - 2020

Genre

Nederlandstalig, rock

Pseudoniemen

Aerdenhout Posse, Fosko Sportive

Bob Fosko

Alter ego van 'multi-artiest' Geert Timmers. Zowel solo actief, in de bands Steile Wand, Raggende Manne, Blunt Axe, Corrie & De Grote Brokken, Hakkûhbar en Gorelev als in de musicals De Jantjes, My Fair Lady en The Blues Brothers.
Volledige biografie...

Bezetting

Geert Timmers   tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Martijn Bosman   drums
Rudi de Graaff   percussie
Dionys Breukers   percussie, toetsinstrumenten
Thijs Vermeulen   basgitaar
Nico Brandsen   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Bert Beenen
1991   De Raggende Manne
1997   Gabber Piet
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bob Fosko

Alter ego van 'multi-artiest' Geert Timmers. Zowel solo actief, in de bands Steile Wand, Raggende Manne, Blunt Axe, Corrie & De Grote Brokken, Hakkûhbar en Gorelev als in de musicals De Jantjes, My Fair Lady en The Blues Brothers.

1955 - 1988

Geert Timmers (Baarn, 4 oktober 1955) studeert af aan de Academie voor Expressie in Utrecht. Hij brengt solo de singles Alles Is Gespeeld en Kiespijn uit en zingt in de Engelstalige band Scratch. Hierin zitten naast Timmers onder meer David Hollestelle en de latere Raggende Manne-bassist Michael Peet. Fosko kan echter niet goed uit de voeten met de Engelse taal en hij verlaat Scratch om De Steile Wand op te richten, zijn eerste Nederlandstalige band met onder meer bassist Bert Beenen. De muziek is vrij braaf, à la De Dijk, maar Fosko is meer de persoon voor wat vuurwerk. Als hij de groep ontbindt neemt hij zich dan ook voor `eens lekker te gaan klooien.' Voor hem geen compromissen meer. Op een gegeven moment belandt Fosko samen met gitarist Theo Slagter (pseudoniem van Thijs de Melker), drummer Anthony Delmonte Lyon (ex-Herman Brood) en bassist Wally Langdon (ex-Spiderz) in Studio Zwembad voor een sessie. De akoestiek en het improviserende karakter van deze jamsessie zorgen ervoor dat de muzikanten helemaal loos gaan. Zelf zijn ze verbaasd over de herrie die ze weten te produceren. Fosko voelt zich met deze muziek, waarbij hij in zijn teksten geen blad voor de mond neemt, als een vis in het water. Ook de VPRO is enthousiast en zendt de sessie uit. De Raggende Manne is een feit. Gesteund door het enthousiasme van de VPRO duikt het kwartet nog een paar keer het zwembad in om een aantal sessies op te nemen. In 1988 verschijnt de rudimentaire in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat van De Raggende Manne, Vijf Sessies.

De Raggende Manne De Steile Wand Flyin’ Spiderz Herman Brood Scratch Thijs de Melker

1989 - 1998

De Raggende Manne brengen in verschillende bezettingen zeven albums uit en zijn een graag geziene band op podia en festivals. Naast de band houdt Fosko zich bezig met sketches voor de VPRO-televisie, figureert hij in enkele reclamespotjes en spreekt hij af en toe jingles voor de radio in. Onder zijn eigen naam brengt hij de single M'n Vader Is Behanger (1991) uit. Samen met Raggende Man Theo Slagter (Thijs de Melker) vormt hij het gelegenheidsduo Blunt Axe. Het tweetal maakt enkele ludieke singles, waarbij hilarische en typerende Fosko-slogans van een oorverdovende gabberhousebeat worden voorzien. Van Blunt Axe wordt de single Ben D'r Helemaal Klaar Voor (1992) een grote zomerhit. De voetbalsingle Zittie Jaja (1996) neemt Fosko op samen met Rudi de Graaff (KOR & de Amigo's) en Nico Brandsen. Vanaf oktober 1996 neemt Fosko deel aan het gelegenheidsproject Corrie & De Grote Brokken. Hiermee poogt het kleurrijke gezelschap de kunstmatige scheiding tussen jazz en pop te overbruggen door zowel jazzy nummers als eigen materiaal van de deelnemende popmuzikanten te spelen. Daarnaast richt Fosko zich op Hakkûhbar, een uit een grap ontstaan gelegenheidsproject met Bart Vleming, Ad de Feyter en Ewart van der Horst. Het kwartet scoort een enorme hit met Gabbertje. Het nummer sorteert een soort zelfspot-effect, waardoor de parodie op de kaalgeschoren, huppelend dansende jongeren omarmd wordt door diezelfde bespottelijk gemaakte jeugd. Hierdoor bereikt de single zelfs de eerste plaats in de hitparade.

Blunt Axe Corrie & De Grote Brokken Hakkûhbar KOR & de Amigo's

1999 - 2001

Aan het eind van zomer 1999 stoppen De Raggende Manne ermee. De band doet op 4 oktober in Paradiso een afscheidsconcert. Het eerste project waarmee Fosko vervolgens van zich laat spreken heet Gorelev. Het eerste album loopt vertraging op als de eerste persing verloren gaat door brand. Fosko presenteert in 2001 De Muziekcentrale, een achtdelig televisieprogramma waarin twee muzikanten Nederlandstalig repertoire vertolken begeleid door het Metropole Orkest.

Gorelev

2002

Voor de verkiezingscampagne van de Socialistische Partij (SP) maakt Bob Fosko het het liedje Een Mens Is Meer. Fosko zingt ook in het muzikale verkiezingsspotje van de SP ('Stem voor! Stem SP!'). Samen met Frans van Deursen vormt Bob Fosko vanaf september een theaterseizoen lang een Tribute To The Blues Brothers.

The Official Tribute To The Blues Brothers

2003

De Raggende Manne geven op 14 juni een eenmalig reünieconcert tijdens een benefietfestival voor het AMP te Amsterdam. Wegens groot succes wordt The Official Tribute To The Blues Brothers dit jaar geprolongeerd. Fosko is gastvocalist op de single Hou Jij Maar Je Bek van de Amsterdam Klezmer Band.

Amsterdam Klezmer Band

2004

Bob Fosko Bob Fosko levert een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef waarbij een groot aantal Nederlandse artiesten en acteurs nummers uit het repertoire van het American Songbook zingt. Van elke verkochte cd gaat € 6,50 naar een Unicef-project. Met Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Beatrice van der Poel (Beeswamp) staat Fosko op de Parade met het programma Muziek Om Bij Over Te Geven. Fosko speelt de rol van De Mop in de musical De Jantjes die van 3 december 2004 tot en met 12 juni 2005 te zien is in de Nederlandse theaters.

Beeswamp Gruppo Sportivo

2005

Fosko is de drijvende kracht achter de live hardrock karaoke in Pakhuis Wilhelmina te Amsterdam, een maandelijkse karaoke-avond met liveband. Samen met Maarten van Roozendaal en Pierre van Duyl staat hij op De Parade met Nog Meer Rottigheid, begeleid door gitarist Wouter Planteijdt, drummer Richard Heijerman en bassist Peer Wassenaar. Voor de campagne om nee te stemmen tijdens het referendum op 1 juni over de Europese grondwet maakt Fosko drie liedjes: een rockversie op muziek van David Hollestelle, een popversie gezongen door zijn dochter Ella en danceversie gecomponeert door Leon Klaasse en met de stem van Bart Vleming. Fosko's dochter Ella timmert aan de weg als zangeres in de meidenrockband pEp.

Leon Klaasse Maarten van Roozendaal Peter Wassenaar

2006

Bob Fosko Vanaf januari speelt Fosko in de politieserie Van Speijk. In het voorjaar staat hij weer in het theater met The Blues Brothers. De rol van Elwood Blues wordt ditmaal vertolkt door Jim de Groot. De twee hoofdrolspelers worden terzijde gestaan door de vocalisten Leona Philippo, Nyjolene Grey en Bryan B. De begeleidingsband bestaat uit Wouter Planteijdt (gitaar, muzikaal leider), Sven Figee (orgel, piano), Richard Heijerman (drums), Thijs Vermeulen (basgitaar), Rodney Calis (trompet), Erwin Benjamins (saxofoon) en Jan-Peter Bast (toetsinstrumenten). De zanger speelt de rol van Doolittle in de musical My Fair Lady. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart neemt Fosko samen met JP van der Meij en Wouter Planteijdt voor de SP een gemeenteraadslied op. Het album Omgekomen In Overschot is in de zomer van 2005 binnen drie dagen opgenomen in Frankrijk. De cd gaat vergezeld van de dvd Fosko Fume Une Pipe. In het najaar voert Fokso de nummers in het land live uit met band.

Jan-Paul van der Meij Jim de Groot Sven Figee

2007

Tijdens de Paroolnacht Van De Soulmuziek op 28 juni, samengesteld en gepresenteerd door Leo Blokhuis, vertolkt Fosko zijn Nederlandstalige interpretatie van Take Me To The River a.k.a. Gooi Me In De Plomp. In augustus reist Fosko wederom met bevriende muzikanten naar het zuiden van de Bourgogne voor opnamen van een cd en dvd.

2008

Na de uitgave van het album Een Gat In De Markt in januari onderneemt Fosko met zijn band vanaf 2 februari de Nederlandstalige improvisatietheatertournee Fosko Fume Une Pipe. De première vindt plaats in de Kleine Komedie in Amsterdam op 5 februari. De band bestaat uit Nico Brandsen (Hammond) , Martijn Bosman (slagwerk), Wouter Planteijdt (gitaar), Rudi de Graaff (percussie), Dionys Breukers (toetsen) en Thijs Vermeulen (bas). Bijna traditiegetrouw brengt Fosko naar aanleiding van een groot voetbalkampioenschap een voetbalsingle uit. Voor het EK in Oostenrijk/Zwitserland zingt hij op de melodie van You Ain't Seen Nothing Yet van Bachman Turner Overdrive De Bal Moet In Het Net! In de zomer staat Fosko samen met Frank Lammers en Ricky Koole op De Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam met de voorstelling Scania! Een Verhaal In 12 Versnellingen, geïnspireerd door de wereld van vrachtwagenchauffeurs. De muzikale begeleiding is van Wouter Planteijdt, Dionys Breukers en Martijn Bosman.

2009

Bob Fosko gaat in februari en maart weer met band op tournee onder het credo Fosko Viert Een Feestje Met Zijn Muzikale Vrienden. De tournee gaat vanaf 4 februari van start in Muziekcentrum Enschede. Fosko speelt dit jaar samen met Steyn de Leeuwe en Marielle Woltring in Ik Wil Alles!, een kindervoorstelling die is gebaseerd op de animatieserie Wensdroom van de VPRO. De muziek is van Henny Vrienten en Solex. De officiële première is op 11 oktober in de Stadsschouwburg Utrecht. Vanaf november tot en met januari 2010 is Bob Fosko te boeken met het programma Fosko Schiet Vol waarin de vocalist dicht, zingt en fluistert uit zowel eigen repertoire als uit werk van Nederlandse dichters waaronder Lévi Weemoedt. Fosko wordt daarbij begeleidt door het klassieke ensemble Koper & Staal.

Henny Vrienten Solex

2010

De Belgische speelfilm My Queen Karo van Dorothée Van Den Berghe (Nederlandse première: 11 februari) draait om een Belgisch gezin in de Amsterdamse kraakscene van de jaren zeventig. Bob Fosko speelt in de film een uitbuitende huisbaas. Hij is in mei samen met Marjolein Meijers te zien als de mannelijke helft van het duo De Berini's in het programma Opgevoerd. Fosko is de vervanger van Hans Kemeling die de Berini's in 2006 verruilde voor een carrière als decormaker.

2011

Bob Fosko in 2011 De cd Klassiek Raggen (april) van Bob Fosko & Kollektief Roest En Wrakhout bevat klassieke bewerkingen van onder meer de Raggende Manne, waaronder de nummers Poep In Je Hoofd en Nee's Niks. De arrangementen zijn van violist Ben Mathot. Het tienkoppige collectief wordt gevormd door leden van het Ricciotti Ensemble. Fosko en het orkest gaan met het repertoire langs festivals en zalen. Songteksten en teksten van hoorspelen voor de Raggende Manne, inclusief tekstmateriaal uit de periode daarna, staan gebundeld in het boek Blind Op Me Oge: Verzamelde Teksten (uitgeverij Nieuw Amsterdam).

Ben Mathot Ricciotti Ensemble

2013

Bob Fosko doet met onder meer Frédérique Spigt mee aan Ontspoord van het Amsterdamse gezelschap De Toneelmakerij. Het muziektheaterstuk is een bewerking van The Trestle At Pope Lick Creek van de Amerikaanse schrijfster Naomi Wallace en is vanaf 19 september te zien in Theater Bellevue, Amsterdam.

Frédérique Spigt

2015 - 2019

Onder zijn eigen naam (Geert Timmers) is hij te zien in de Parade-voorstelling Bingo, die met het festival meereist naar Australië.
Hij acteert in de televisieseries Goede Tijden, Slechte Tijden en Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen.
In 2019 verschijnt een nieuw album van De Raggende Manne. Net nadat de reünietour is geboekt krijgt Timmers te horen dat hij slokdarmkanker heeft. De tour gaat desondanks door.

2020

Met zijn Groep Fosko, waar ook zijn dochter deel van uitmaakt, werkt hij aan een nieuw album. In het televisieprogramma Mondo treedt hij op en vertelt daar dat hij zich steeds zieker voelt. Het geplande optreden van Groep Fosko op 11 maart in Paradiso haalt hij niet. Geert Timmers overlijdt op 28 februari op 64-jarige leeftijd in Amsterdam.

Discografie Bob Fosko

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bob Fosko

Audio/Video Bob Fosko

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer