Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOB VAN ASPEREN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Bob van Asperen

Periode

08-10-1947 - heden

Genre

dirigent, klassiek, klavecimbel, klavichord, orgel

Bob van Asperen

Bob van Asperen is binnen zijn specialisatie in de klassieke muziek een veelzijdig musicus. Hij geeft recitals op klavecimbel en orgel in Europa, in Noord-Amerika, Japan en Australië. Hij dirigeert ook in Nederland en soms daarbuiten. Daarnaast doceert en publiceert hij over klaviermuziek in de periode vanaf het einde van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, klavecimbel, klavichord, orgel

Genoemd in de biografie van

1946   Lucy van Dael
1966   Pieter-Jan Belder
1973   Marius van Altena
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bob van Asperen

Bob van Asperen is binnen zijn specialisatie in de klassieke muziek een veelzijdig musicus. Hij geeft recitals op klavecimbel en orgel in Europa, in Noord-Amerika, Japan en Australië. Hij dirigeert ook in Nederland en soms daarbuiten. Daarnaast doceert en publiceert hij over klaviermuziek in de periode vanaf het einde van de zestiende tot en met de achttiende eeuw. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar het werk van Girolamo Frescobaldi, de Franse klavecinisten, Antonio Soler, Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach en aan de Engelse muziek voor virginaal. Bob van Asperen reconstrueert partituren van niet eerder bekend geworden oude muziek. Hij heeft twee ensembles geformeerd, waarmee hij talrijke tournees heeft ondernomen. Hoewel hij het twintigste eeuwse repertoire niet schuwt - getuige zijn uitvoeringen van diverse soloconcerten van bijvoorbeeld Manuel de Falla, Francis Poulenc, Frank Martin en Bohuslav Martinů - ontleent hij zijn internationale reputatie als interpreet vooral aan zijn specialisatie in de oude klavecimbelliteratuur.

1947

Bob van Asperen (8 oktober 1947, Amsterdam) groeit op in Haarlem en krijgt zijn eerste muzieklessen van zijn moeder. Vervolgens krijgt hij pianoles van de Haarlemse muziekpedagoge Frieda Brackman. Bij Marjan van Harreveld studeert hij klavecimbel. In het Haarlems Jeugdorkest speelt Bob van Asperen behalve klavecimbel ook cello.

1966

Van Asperen begint zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium. Hij studeert klavecimbel bij Gustav Leonhardt en orgel bij Albert de Klerk.

1968 - 1969

In het Haarlemse Concertgebouw debuteert Bob van Asperen als solist in het klavecimbelconcert in f van J.S. Bach met het Haarlems Jeugdorkest onder leiding van André Kaart. Bob van Asperen formeert het ensemble Quadro Hotteterre met Kees Boeke, Walter van Hauwe (blokfluit) en Wouter Möller (cello). Hij geeft in de Haarlemse Bakenesserkerk zijn eerste klavecimbelrecital.

1970

Het Conservatorium van Arnhem benoemt Bob van Asperen als docent hoofdvak klavecimbel.

1971 - 1972

Bob van Asperen behaalt het solistendiploma klavecimbel aan het Amsterdams Conservatorium met de aantekening cum laude. Het jaar daarop behaalt hij het solistendiploma orgel. Het Koninklijk Conservatorium Den Haag benoemt hem tot docent hoofdvak klavecimbel.

1974

EMI / Bovema brengt de eerste lp van Bob van Asperen uit. Hij speelt werken van William Byrd, Girolamo Frescobaldi en François Couperin.

1979

Bob van Asperen leidt de eerste uitvoering sinds de zeventiende eeuw van het door hem gereconstrueerde kamerdrama De tranen van Petrus en Paulus op tekst van Joost van den Vondel. Deze tekst werd in 1646 op muziek werd gezet door Vondels lijfcomponist Cornelis Thymensz Padbrué. In ditzelfde jaar ontvangen Bob van Asperen, Jaap Schröder (viool) en Wouter Möller (cello) een Edison voor de opname van vroege klaviertrio's van Joseph Haydn.

1980

Bob van Asperen wint de Belgische Caeciliaprijs en de Deutsche Schallplattenpreis voor zijn opname van de Württemberger en Pruisische sonates voor klavecimbel solo van Carl Ph.E. Bach.

1981

In dit Telemann jaar richt Bob van Asperen het kamerorkest Melante '81 op. Zij spelen op historische instrumenten. Van Asperen leidt het ensemble als 'maestro al cembalo'.

1992

De Spaanse prijs Ondas de Música gaat naar Bob van Asperen voor zijn cd met het volledige klavecimbelwerk van Antonio Soler.

1998

Bob van Asperen krijgt nogmaals de Deutsche Schallplattenpreis, nu voor een cd ter herdenking van de Vrede van Westfalen (1648), waarop hij merendeels onbekende muziek uit die tijd speelt. De cd krijgt ook een Dix du Répertoire en een 10 van Klassik Heute.

2000

Bob van Asperen begint aan zijn Froberger-project. Hij brengt het complete werk van Johann Jakob Froberger bij elkaar voor het label Aeolus, waaronder een recent in Berlijn ontdekt manuscript en een door hemzelf gereconstrueerde suite. De composities voor klavecimbel verschijnen op zeven cd's, die diverse prijzen in de wacht slepen: de Diapason d'Or, de Dix du Répertoire, een Télérama ƒƒƒƒ en een hoge waardering van het Fono Forum. Bob van Asperen maakt voor alle opnames gebruik van zeventiende en achttiende-eeuwse instrumenten.

2003

De cd met de volledige werken voor toetsinstrumenten van Jan Pietersz Sweelinck (uitgebracht door NM Classics) krijgt een Edison. Bob van Asperen is één van de vijftien specialisten die de opnames mogelijk hebben gemaakt.

2006

Bob van Asperen heeft de partituren verzameld van het omvangrijke klavecimbelwerk van Louis Couperin, dat nooit eerder is opgenomen. Dit jaar begint hij aan de opnames die uiteindelijk 12 cd's zullen omvatten.

2009

Van Asperen voltooit het Froberger-project met een cd met composities voor orgel. Ook deze werken speelt hij op historische instrumenten.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bob van Asperen

Audio/Video Bob van Asperen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer