Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BODINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bodine

Periode

1978 - 1992

Genre

hardrock, metal

Online

Fansite

Bodine

Band die samen met Picture aan het begin van de jaren tachtig de Nederlandse hardrock een eigen gezicht geeft, vanaf het tweede album versterkt met Arjen Lucassen, die later met Vengeance en zijn Ayreon-project hoge ogen gooit.
Volledige biografie...

Bezetting

Armand van der Hoff   basgitaar
Rheno Xeros   gitaar
Gerard Haitsma   drums
Arjen Lucassen   gitaar
Jan van Feggelen   zang

Overige muzikanten

Axel Langemeijer   zang
Erik van de Ven   gitaar
Oscar Holleman   gitaar
Robert Soeterboek   zang
Jeroen Bos (1)   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1982   Hammerhawk
1984   Vengeance
1994   Ayreon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bodine

Band die samen met Picture aan het begin van de jaren tachtig de Nederlandse hardrock een eigen gezicht geeft, vanaf het tweede album versterkt met Arjen Lucassen, die later met Vengeance en zijn Ayreon-project hoge ogen gooit.

1978

Bodine wordt opgericht door ex-Park Lane-zanger Jay van Feggelen (voorheen ook solo onder de naam Solomon Kane), maar krijgt pas serieuze vormen als hij tijdens een jamsessie tegen een aantal Haagse muzikanten aanloopt.

Solomon Kane

1980

De band valt bij radio-dj Alfred Lagarde uitermate in de smaak en komt onder contract bij diens oude collega Chiel Montagne, die de studio en productiemaatschappij Rhinoceros bezit.

Alfred Lagarde Bert van Rheenen

1981

Bodine Release van de eerste langspeelplaat op het label van Chiel Montagne. De LP wordt gepromoot middels een fotosessie met de (dan nog) sterkste man van Nederland: Gerard Du Prie.

1982

Bodine Zanger Axel Langemeijer en gitarist Arjen Lucassen komen de gelederen versterken ten koste van Van Feggelen. Hun toetreding heeft een heavier koers tot gevolg, waarbij veel ruimte is voor dubbele gitaarpartijen.

1983

Bassist Armand van der Hoff kan zijn christelijke levensovertuiging niet langer combineren met het spelen in een rockband en houdt het voor gezien. De baspartijen voor de CD Three Times Running worden daarop ingespeeld door Lucassen. Voor het livewerk wordt Jeronimo (Jeroen Bos) aangetrokken.

1984

Tot veler verbazing accepteert Arjen Lucassen een aanbieding van het dan nog opkomende Vengeance. Het betekent het voorlopige einde van Bodine.

Vengeance

1989

Jeroen Bos en drummer Gerard Haitsma bundelen de krachten met de gitaristen Oscar Holleman (Vengeance) en Erik van de Ven.

1991

Zanger Robert Soeterboek (ex-Vulture) treedt tot de nieuwe formatie toe, maar verder dan de oefenruimte komt het gezelschap niet.

Vulture

1992

Oud-zanger Jay van Feggelen wordt om assistentie gevraagd bij het schrijven van teksten en neemt vervolgens toch zijn oude plaats achter de microfoon weer in. Na één demo en een handvol optredens valt de groep echter weer uiteen, naar het zich laat aanzien nu definitief.

1996

Het Pseudonym-label, dat zich toelegt op het op cd uitbrengen van historisch Nederlands rockmateriaal, brengt de drie LP's van Bodine op twee cd's opnieuw uit.

2003

Op 19 maart overlijdt geheel onverwachts tekenaar en zanger Axel Langemeijer.

Discografie Bodine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bodine

Audio/Video Bodine

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer