Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BOI AKIH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Boi Akih

Periode

1996 - heden

Genre

jazz, Molukken, singer-songwriter, wereldmuziek

Online

Officiële website

Boi Akih

Monica Akihary en Niels Brouwer, beter bekend als het duo Boi Akih, spelen in verschillende bezettingen: als duo, trio (met Michael Vatcher), kwartet (met Sandip Bhattacharya en Ernst Reijseger), de Boi Akih Group (met Ernst Glerum, Owen Hart Jr. en Marten Ornstein) en de zesmansformatie Boi Akih Group/Lagu Lagu (Reijseger, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Monica Akihary   producer, tekstschrijver, zang
Niels Brouwer   componist, gitaar, mandoline, producer, tekstschrijver

Overige muzikanten

Eric Calmes   basgitaar
Ernst Reijseger   cello
Maarten Ornstein   klarinet, saxofoon
Michael Vatcher   drums, percussie
Owen Hart Jr.   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Boi Akih

Monica Akihary en Niels Brouwer, beter bekend als het duo Boi Akih, spelen in verschillende bezettingen: als duo, trio (met Michael Vatcher), kwartet (met Sandip Bhattacharya en Ernst Reijseger), de Boi Akih Group (met Ernst Glerum, Owen Hart Jr. en Marten Ornstein) en de zesmansformatie Boi Akih Group/Lagu Lagu (Reijseger, Sean Bergin, Eric Calmes en Victor de Boo. Al deze samenstellingen hebben hun eigen geluid, vanwege het samenspel tussen de musici, die hun eigen plek zoeken in de muziek. Boi Akih heeft een eigen muzikaal vocabulaire ontwikkeld, waardoor klanken en elementen uit verschillende tradities een nieuwe betekenis krijgen. Sinds 2004 lopen hun projecten door en worden ze verder ontwikkeld: Uwa I vanaf 2004, Lagu Lagu vanaf 2005, Yalelol vanaf 2007, Soul of Songs vanaf 2009 en Philosophy of Love vanaf 2010. Het zijn stuk voor stuk exercities in grensverleggende muziek en ze worden door verschillende bezettingen uitgevoerd. In zijn composities zoekt Niels Brouwer naar het complexe in de eenvoud en naar de eenvoud in het complexe. Vanwege Akihary's Molukse en Brouwers' Nederlandse oorsprong is de muziek van Boi Akih een prisma van verschillende wortels en invloeden. Sferen en geluiden komen via geïmproviseerde paden samen op een basis van eigen composities.

1996

Monica Akihary en Niels Brouwer richten de groep Boi Akih op, die een geheel eigen sfeer creëert, geïnspireerd op en beïnvloed door zeer verschillende soorten muziek, van hedendaags tot roots, van singer/songwriter tot geïmproviseerde muziek. Boi Akih graaft in onderstromen en rekt de grenzen van tradities die het ensemble tegenkomt zo ver op, dat ze in elkaar kunnen overlopen.

1997 - 1999

Het eveneens Boi Akih getitelde debuutalbum verschijnt (via Invitation Records/EMI) in 1997. Mythen en legenden uit de Molukken vormen een inspiratiebron voor de poëtische teksten van Akihary. De naam Boi Akih is deels ontleend aan de legende Boi Ratan (Prinses Rotan). De lancering vindt plaats op 29 mei 1997 in een uitverkocht Soeterijn Theater in Amsterdam. Vanwege de enorme belangstelling speelt de groep een extra concert in een eveneens uitverkocht Betty Asfalt Complex. Boi Akih is te gast bij Margreet Dolman op het Amsterdamse AT5. Radio- en tv-optredens volgen in hetzelfde jaar: Op de radio onder meer in Volgspot (NCRV), Radiocafé (AVRO), Klassiek En Zo (AVRO), Desmet Live (Humanistische Omroep), Ophef en Vertier (VARA), Faros (Teleac/NOT) en Thema (Teleac/NOT). En op tv bij VPRO's Reiziger in Muziek. Boi Akih speelt in 1998 voor het eerst op het SJU Festival te Utrecht en op het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

2000 - 2002

Het tweede album, Above The Clouds, Among The Roots, verschijnt. Hierop vormen de menselijke motieven uit de Molukse verhalenwereld een inspiratiebron voor zowel de gedichten als de sfeer. De verhalenwereld van de Molukken is vooral een orale traditie; deze vormt een culturele én maatschappelijke betekenis voor zowel vertellers als toehoorders. Met een concert in het Bimhuis (november 2000) brengt Boi Akih de nieuwe cd onder de aandacht. Een Nederlandse tournee van 25 concerten volgt, waarbij Boi Akih onder meer in De Oosterpoort (Groningen), Vredenburg (Utrecht) en Centrum Nieuwe Muziek (Middelburg) optreedt. Album én optredens leiden tot positieve recensies. Boi Akih speelt ook live in het tv-programma Barend & Van Dorp (RTL4), en het MTNL (Migranten TV) maakt een programma over de concertserie. Boi Akih speelt tevens in het AT5-programma De Zwoele Stad. In 2001 staat Boi Akih opnieuw op het North Sea Jazz Festival en haalt daarmee zelfs het NOS Journaal.

2003

In 2003 neemt Boi Akih een derde cd op, met cellist Ernst Reijseger en tabla-speler Sandip Bhattacharya. De titel Uwa I staat voor (ver-)gezichten. In september 2003 wordt de cd - via het gerenommeerde Duitse label Enja Records - in Nederland uitgebracht, in verband met een concerttournee door Nederland van de groep (Theater aan het Vrijthof, Maastricht; Dorpskerk, Voorschoten; Moluks Historisch Museum, Utrecht; Theater de Kolk, Assen; Bimhuis, Amsterdam; Cultureel Centrum de X, Leiden; Jazzpodium DJS, Dordrecht; Hijgent Hert, Breda; Beauforthuis, Austerlitz; De Beurs, Hoofddorp; Theater Rondeel, Wijk Bij Duurstede; Junushoff, Wageningen; De Doelen, Rotterdam), direct gevolgd door een tournee door Zuid-Afrika.

2004

Begin 2004 wordt de cd Uwa I wereldwijd gereleased. Boi Akih tourt dat jaar nogmaals door Zuid Afrika (onder meer op het Oude Libertas Festival en in Stellenbosche, Kaapstad) en speelt op het Berlin Jazz Fest. Dit optreden wordt uitgezonden door de WDR. Ook speelt Boi Akih op het Festival Radio France in Montpellier te Frankrijk, hetgeen eveneens wordt uitgezonden, door de Franse Nationale Radio. Verder speelt de groep op het Kilkenny Arts Festival in Ierland en in Jazzclub Sunset te Parijs. Het duo treedt live op voor het Franse TV2 in het programma Les Mots de Minuit.

2005 - 2006

Het album Uwa I wordt begin 2005 uitgeroepen tot beste worldjazz-cd van het afgelopen jaar door het internettijdschrift Citizenjazz.com. Kort daarop reist het Boi Akih Trio naar India voor een aantal concerten in Hydrabad en Bombay. Een nieuw project van de groep gaat van start onder de titel Lagu Lagu, letterlijk vertaald als 'liedjes', al staat het tevens voor het traditionele repertoire uit de Molukken, gecomponeerd tussen 1920 en 1950. De inspiratiebron voor deze cd - door de groep in eigen beheer uitgebracht - zijn traditionele muziek afkomstig van de Molukse eilanden alsmede veldopnames uit 1948, die door Brouwer van nieuwe arrangementen worden voorzien. Zijn nieuwsgierige aard, muzikaliteit en open benadering inspireren Akihary om deze lagu lagu op een andere manier te zingen, waardoor het repertoire een heel eigen karakter krijgt. Brouwer en Akihary, ook in het dagelijks leven partners, besluiten zich steeds meer te concentreren op de duovorm van Boi Akih. De cd ontvangt lovende recensies in de Nederlandse dagbladen en muziekmagazines. Het radioprogramma Kunststof (NPS) besteedt uitgebreid aandacht aan het album. Boi Akih is tevens te gast in VPRO's Vrije Geluiden, met een optreden en een interview. Het programma wordt tot twee maal toe herhaald op de Nederlandse televisie, waardoor de verkoop van de cd enorm is. NPS Radio pakt de cd op via World Music Charts Europe en brengt hem onder de aandacht van de Europese collega's. Daardoor krijgt de cd ook uitgebreide aandacht op de BBC Radio, in het populaire wereldmuziekprogramma The Charlie Gillet Show ‒ veel later, in de zomer van 2009, zal een van de tracks van Lagu Lagu geselecteerd worden voor de jaarlijkse editie van het verzamelalbum Charlie Gillet: Sound Of The World 2009.

2007

Boi Akih hoesfoto Yalelol Begin 2007 speelt Boi Akih concerten in Duitsland, Frankrijk, en natuurlijk ook in Nederland. Ter voorbereiding van de volgende cd speelt het duo tijdens Jazz Ahead in Bremen en op het Novi Sad Jazz Festival in Servië. Begin april wordt de cd opgenomen in Amsterdam. Dat project heet Yalelol (oftewel: 'het niet-fysieke zijn') en wordt wederom door Enja Records wereldwijd uitgebracht, in september 2007. De première van de Yalelol-tournee vindt plaats in november in Das Konzerthaus te Wenen. Het duo speelt dan in nog drie steden in Oostenrijk, waarna concerten volgen in Duitsland en Nederland. De cd ontvangt een vijfsterrenrecensie van de Volkskrant en NRC Handelsblad kopt als reactie op een Bimhuis concert: “Duo Boi Akih overtuigt met intieme huiskamermuziek.” Ook de internationale pers schrijft zeer positief.

2008

In februari 2008 wordt Yalelol gereleased in Frankrijk. Het duo wordt uitgenodigd door Radio France in het Franse cultuurprogramma Equinox. Ze spelen live en er volgt een uitgebreid interview. Het concert in het Instituut Neerlandai dat hierop volgt, wordt zeer goed bezocht. Met tabla-speler Sandip Bhattacharya tourt Boi Akih in maart voor de vierde keer in Zuid-Afrika. Het trio speelt in Kaapstad en op het Festival KKNK in Oudshoorn. Net als in 2003 (Sunday Times) en 2004 (Cape Times) haalt Boi Akih ook nu weer de voorpagina's van de kranten met hun muziek. Verder is Brouwer een uur lang te gast bij de RSG (Radio Sonder Grense), in het muziekprogramma van Fritz Klaaste. Het album Lagu Lagu wordt in 2008 als special release in Indonesië uitgebracht, in samenwerking met Wartajazz.com, waarna de groep daar van 16 november t/m 1 december een tournee doet. Naast het concert in het Erasmushuis speelt Boi Akih onder meer in Bogor, Tangerang en twee keert op het Jak Jazz Festival in Jakarta. Het publiek daar maakt dat jaar voor het eerst kennis met Boi Akih. De groep wordt warm onthaald in Indonesië en ook vanwege zijn Indonesische wortels gezien als een groep van eigen bodem. Boi Akih haalt de voorpagina van de Jakarta Globe. De Jakarta Post volgt snel, evenals het tijdschrift Garuda. Het jaar wordt afgesloten met een duoconcert op het festival Stranger Than Paranoia in Tilburg.

2009

Het duo begint het jaar weer internationaal, dankzij een uitnodiging voor het festival The European Jazz Nights in Oslo. Ook hier krijgt Boi Akih volop aandacht van de Noorse pers. Zo ontvangt het duo na de prachtige cd-recensie in 2008 een geweldige concertrecensie van het Noorse jazzblad Jazznytt. Meer hoogtepunten: concerten in Strassbourg (in theater Pole Sud, als onderdeel van het jazzfestival D'Or), Parijs (Théâtre Musée Quai de Branly) en Langonnet in Bretagne met tabla-speler Sandip Bhattacharya. Tussendoor krijgt dit trio een special bij NPS Radio in de serie Beyond ,waarbij een van de concerten in het Bethaniënklooster te Amsterdam wordt opgenomen en uitgezonden. In april gaat Boi Akih met Maarten Ornstein, Eric Calmes en Victor de Boo voor een tournee naar Mexico, onder meer voor het Ollin Kan Festival, in concertzalen in Mexico City en in Chiapas, in het zuiden van Mexico. Ook het Mexicaanse publiek omarmt de muziek van Boi Akih. In de zomer speelt Boi Akih op diverse festivals, zoals het July Jazz Festival in Bulgarije, het Tabarka Jazz Festival in Tunesië en het Bray Jazz Festival in Ierland. De gezaghebbende website Allaboutjazz.com schrijft over dit concert met Sandip Bhattacharya: “This is a trio in total control of it's musical environment and it's strength lies in the musical empathy between the three musicians.” Tussen deze internationale concerten door wordt Akihary door Bobby McFerrin uitgenodigd om mee te werken aan zijn operaproject Bobble, dat wordt uitgevoerd op het Stimmen Festival in Lörach, Zuid-Duitsland. In september reist de Boi Akih Group voor de tweede keer naar Indonesië. Een bijzondere tour, omdat voor het eerst ook Ambon wordt bezocht voor twee concerten. De concerten in Jakarta, Bandung en Ambon halen de voorpagina's. Boi Akih ontvangt prachtige recensies van de Jakarta Post, dagblad Suara Maluku en Siwa Lima:“Moluccan princess and her merry men enchant.” (Jakarta Post). “De charme van Boi Akih weerlegt de opvatting van Buby Chen.” (deze legendarische Indonesische muzikant beweerde steevast dat Molukse muziek niet in de jazz past). “Boi Akih heeft deze avond onze ogen geopend dat Molukse liedjes wel degelijk als jazzmuziek van kwaliteit kunnen worden gebracht, zonder daarbij enige commercie na te jagen.” ( Suara Maluku) “De betoverende jazzklanken van Boi Akih.” (Siwa Lima). Boi Akih speelt tevens op de verjaardag van Ambon Stad voor zo'n kleine 20 duizend mensen op het Vrijheidplein. Als dank daarvoor wordt de hele groep ontvangen door de burgemeester van Ambon Stad. Het trio speelt in oktober in Zuid-Duitsland, onder meer op het Worldmusic Festival in Elmau en in jazzclub Unterfahrt in München. Voor de concertserie van Jazzimpuls in 2009-2010 treedt Monica Akihary onder haar eigen naam op met het project Soul of Songs: in haar herkenbare eigen stijl zingt ze stukken van onder anderen Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell en Miles Davis, maar ook Billy Holiday's God Bless The Child. Op 1 december wordt de groep genomineerd voor de MCN Global Act Award 2009, een prijs voor de artiest of groep die toonaangevend en succesvol is in de wereldmuziek in Nederland.

Discografie Boi Akih

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Boi Akih

Audio/Video Boi Akih

Video Boi Akih

BOI AKIH Liquid Songs li...
BOI AKIH  Liquid Songs live at the Bimhuis
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BOI AKIH  Liquid Songs live at the Bimhuis

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer