Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BORIS LENSKY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website MCO

Periode

07-07-1883 - 31-01-1972

Genre

klassiek, viool

Boris Lensky

Bioscoopviolist Boris Lensky stelt zelf zijn eigen partituur samen uit werken van klassieke componisten, zoals Wagner en Moszowski. Waar andere bioscopen een explicateur in dienst hebben om het verhaal wat te verduidelijken heeft Cinema Palace in Amsterdam genoeg aan de violist Lensky die, samen met zijn eigen orkest, de stomme ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Boris Lensky

Bioscoopviolist Boris Lensky stelt zelf zijn eigen partituur samen uit werken van klassieke componisten, zoals Wagner en Moszowski. Waar andere bioscopen een explicateur in dienst hebben om het verhaal wat te verduidelijken heeft Cinema Palace in Amsterdam genoeg aan de violist Lensky die, samen met zijn eigen orkest, de stomme film met zijn muziek weet te ondersteunen. Dat hij af en toe experimenteert met jazzmuziek in Cinema Palace wordt onmiddellijk door de filmrecensent afgestraft: "veel jazz-tsjing-boem met saxophoon-gejammer. Dat moet Boris Lensky niet doen."

1883 - 1902

Boris Lensky wordt op 7 juli 1883 geboren te Haarlem. Zijn eigenlijke naam is Jonas (John) Chits. Hij gaat viool studeren aan het conservatorium in Den Haag en in 1898, op vijftienjarige leeftijd, wint hij de Prix d'Excellence. Hij vervolgt zijn vioolstudie in Brussel waar hij les krijgt van de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe.

1903 - 1911

Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als violist in het Concertgebouworkest (onder leiding van Willem Mengelberg) vertrekt Boris Lensky, vanwege een financieel aantrekkelijk aanbod van een impresario, voor een engagement in een Londense music hall. Ook speelt hij een tijdje in een theater aan het Londense Piccadilly Circus. Daarnaast maakt hij verschillende concertreizen, niet alleen in Nederland maar ook door Europa. Uiteindelijk kiest hij voor een loopbaan als violist in amusementstheaters, onder de naam Boris Lensky.

Koninklijk Concertgebouworkest Willem Mengelberg

1912 - 1913

Boris Lensky besluit een overstap in zijn carrière te maken: hij gaat viool spelen bij Cinema Palace in Amsterdam (de latere discotheek Roxy). Als bioscoopviolist begeleidt hij de stomme film, iets wat volgens krantenberichten meer gewaardeerd wordt dan de film zelf.

1914

Vanwege zijn succes als stehgeiger in de bioscoop besluit Lensky zelf een film te schrijven. In 1914 acteert hij in zijn eigen film 'De viool' (ook bekend als 'De Stradivarius') van Filmfabriek Hollandia. Tijdens de première in Cinema Palace te Amsterdam zorgt Boris Lensky met zijn orkest voor de achtergrondmuziek. In andere filmhuizen wordt gebruikgemaakt van een grammofoonplaat tijdens de voorstelling.

1919

Lensky verlaat de Cinema Palace om films te gaan begeleiden in de Nöggerath Bioscoop in de Reguliersbreestraat in Amsterdam.

1923

Boris Lensky legt zich toe op het lesgeven en begint het vioolinstituut 'Boris Lensky'.

1924

Het grote Tuschinski Theater wordt de werkplek van bioscoopviolist Lensky en zijn orkest. Met Max Tak, de orkestleider van het Tuschinski Theater, groeit Lensky uit tot de populairste Amsterdamse bioscoopmusicus. Echter niet voor lang want op het moment dat de geluidsfilm zijn intrede doet besluit Lensky over te stappen naar de radio. Hij vormt een duo met de pianist Pierre Palla. Hun debuut op de radio is op zondag 30 november bij de HDO met een klassiek programma.

Max Tak

1928

Boris Lensky start een trio met cellist W.J. Amende en pianist G. Verheij. Samen verzorgen zij in november een optreden bij de AVRO. Ook wordt Lensky vaste kracht als begeleider en lid van het Omroeporkest. Hij is vaak op de radio te horen, in recitals en in het populaire programma 'De bonte dinsdagavondtrein'. Niet alleen voor de AVRO speelt Lensky maar ook de NCRV en de VARA vormen zijn werkterrein.

1930

Boris Lensky wordt aangesteld als concertmeester in het orkest van Kovacs Lajos (Louis Schmidt).

1940 - 1945

De Tweede Wereldoorlog maakt een einde aan zijn radiocarrière: als Joods muzikant is Boris Lensky niet langer meer welkom bij de AVRO. Lensky moet onderduiken. Na de oorlog treedt hij nog een tijd op als restaurantpianist.

1958

Boris Lensky wordt in 1958 voor zijn verdiensten uitgebreid gehuldigd in Amsterdam.

1972

Op 31 januari 1972 overlijdt Boris Lensky te Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Boris Lensky

Audio/Video Boris Lensky

Video Boris Lensky

Sint Nicolaasliedjes - Bo...
Sint Nicolaasliedjes - Boris Lensky op 78 toeren
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Sint Nicolaasliedjes - Boris Lensky op 78 toeren

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer