Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Braak

Periode

1978 - 1984

Genre

Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Braak

Politiek geëngageerde Utrechtse groep met Nederlandstalige rock die door haar maatschappelijk betrokken songteksten het tijdsbeeld van het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig prima weergeeft.
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Kosterman   zang
Cherry Wijdenbosch   zang
Rene Brom   basgitaar
Dolf Koch (1)   gitaar
Theo Mackaay   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Simon Been   componist, piano, tekstschrijver
Bart Houwink   drums
Jan Van Den Berg   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1978   Doe Maar
1983   Fluitsma & Van Tijn
1983   Mai Tai
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Braak

Politiek geëngageerde Utrechtse groep met Nederlandstalige rock die door haar maatschappelijk betrokken songteksten het tijdsbeeld van het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig prima weergeeft.

1978

Braak komt voort uit de band Tot Wederzijds Genoegen. In januari wordt de Utrechtse groep opgericht door Simon Been, Theo Mackaay, Dolf Koch en René Brom, voorheen de begeleidingsgroep van Lenny Kuhr, aangevuld met Hans Kosterman en de in Djakarta geboren zangeres Cherry Wijdenbosch. Zij kiezen voor Nederlandstalige rockmuziek. De eerste single Uche Uche/Bunnikzijde komt uit op het Park-label. Als exponent van de eerste lichting van die stroming staan zij in december samen met Stampei en Ton van der Meer op het Nederlandstalige Rockfestival in Paradiso.

Stampei

1979

Braak staat met het nummer Gatenplant op de door de Stichting Popmuziek Nederland uitgegeven verzamelelpee Uitholling Overdwars. In dat jaar presenteert Braak zich muzikaal op vele politieke manifestaties (Nacht Tegen Van Agt, Argentinië-actie) en past enkele teksten per gelegenheid aan. De mini-elpee Demo's komt uit, waarna Peter Swinkels uit Amsterdam vaste drummer van de groep wordt. Als voorloper op een in 1980 te verschijnen volwaardige elpee verschijnt in het najaar van'79 de single Het Gat/S.O.S.

1980

Braak Grote lof in linkse kringen krijgt Braak met het theaterrockprogramma Suite Voor Een Hypochonder. Het gelijknamige, in eigen beheer uitgebrachte album is een verzameling nummers rond het thema somberheid, muzikaal verbonden tot een werkstuk van ruim een uur. Succes bij een breder publiek blijft echter uit. De groep doet een historisch optreden op Rotterdam New Pop '80 en herhaalt de Suite vele malen in het land. Uniek is een subsidie van 4000 gulden van de gemeente Utrecht voor een compositie met als thema 'de vervreemding in de jaren tachtig'.

1981

Die vervreemding begint binnen de groep zelf, als Been, Wijdenbosch, Swinkels en Brom in het voorjaar opstappen. Been en Wijdenbosch gaan verder als Cherry. Braak gaat door met Bart Houwink en Jan van de Berg en maakt de elpee Heldenkermis, waarvan ook twee singles - De Dans Van De Maagd en Tempo - getrokken worden. Op deze, door Ferdinand Bakker geproduceerde plaat, verzorgen Fay Lovski en Jetty Weels de achtergrondvocalen en speelt Robert-Jan Stips mee op toetsen. Op 28 december speelt Braak in de Utrechtse raadszaal voor een verbaasde burgemeester Vos een compositie in de lijn van de subsidieopdracht.

Cherry Fay Lovsky Ferdinand Bakker Jetty Weels

1982

Braak speelt geen rol van betekenis in de Nederlandstalige succesgolf van die periode. Wel haalt de uit Braak voortgekomen groep Cherry met het nummer Vang Me een 28e plaats in de hitparade. Tevens verschijnt de 10" elpee Cherry. Van Braak verschijnt er dat jaar geen plaatwerk.

Cherry

1983

De single Donker Om Je Heen, gezongen door Theo Mackaay, flopt. Gedesillusioneerd hierdoor besluit Braak te stoppen met optreden. Cherry haalt met de single Dame Uit Suriname de tipparade.

Cherry

1984 - 1995

André Hazes heeft een hit met het door Braak geschreven Donker Om Je Heen. Het nummer bereikt in 1984 de 27ste positie. Wanneer de mini-elpee Ik Weet Wat Je Lust en de daarvan getrokken single Je Bent Niet Vrij niet het beoogde succes opleveren, geeft de groep er de brui aan. Van Cherry verschijnt de elpee Als Je Dat Maar Weet (1984). Hans Kosterman gaat rechten studeren en start met studiegenoten een advocatenkantoor. In 1990 komt hij bij Kunstenbond FNV. Hij wordt vicevoorzitter bij Buma, vertegenwoordigt bij Buma/Stemra de rechten voor de auteurs en neemt bij Sena zorg voor de rechten van de uitvoerenden.

André Hazes Cherry

1996

Braak in 1996 Braak neemt met arrangeur en producer Raoul Zaadnoordijk een single op voor CNR. Deze nieuwe versie van Ik Ben Klaar Voor De Champagne bevat bijdragen van zangeres Wynanda Zeevaarder en bassist Jan van den Berg.

2006

Braak Het album Suite Voor Een Hypochonder komt uit op cd, opnieuw gemixt en gemasterd. Ter gelegenheid daarvan keert Braak 25 jaar na hun laatste optreden in vrijwel de originele bezetting terug op het podium. Op zondag 26 februari voert de band de suite twee maal uit in 't Hoogt te Utrecht.

2010

Kosterman brengt met het Hans Kosterman Quartet het album Geen Leugen, Geen Droom uit. Op deze Nederlandstalige jazzplaat, met teksten van Willem Velema, wordt de zanger begeleid door pianist Ernst Glerum, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Han Bennink.

Clemens van der Feen Ernst Glerum Han Bennink

Discografie Braak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Braak

Audio/Video Braak

Video Braak

Braak - Blijf nog even, t...
Braak - Blijf nog even, tot het licht wordt. (1983)
Hans Kosterman & Braak - ...
Hans Kosterman & Braak - Ik ben klaar voor de Champagne / Kramp
Hans Kosterman en Braak a...
Hans Kosterman en Braak at Citry Hall
Hans Kosterman & Braak - ...
Hans Kosterman & Braak - Kramp
BRAAK - Tempo (1981)
BRAAK - Tempo (1981)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hans Kosterman & Braak - Kramp

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer