Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRAINPOWER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto 2005

Periode

1975 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

Brainpower

Rapper wiens carrière in 1998 in een stroomversnelling raakt na het winnen van de Grote Prijs van Nederland. In 2001 verschijnt zijn langverwachte debuutalbum Door Merg & Brain. Brainpower wordt inmiddels beschouwd als een van de belangrijkste pijlers van de Nederhop.
Volledige biografie...

Bezetting

Gertjan Mulder   rap

Overige muzikanten

Uncas Huges   draaitafels
Jonas Filtenborg   drums
Anne Dirkzwager   drums
Alvin Lewis   gitaar
Pablo Penton   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1999   .nuClarity
2000   Leoni Jansen
2001   Green Lizard
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Brainpower

Rapper wiens carrière in 1998 in een stroomversnelling raakt na het winnen van de Grote Prijs van Nederland. In 2001 verschijnt zijn langverwachte debuutalbum Door Merg & Brain. Brainpower wordt inmiddels beschouwd als een van de belangrijkste pijlers van de Nederhop.

1975

Gertjan Mulder wordt op 5 februari 1975 in Antwerpen geboren als zoon van een progressieve predikant.

1986

Gertjan groeit op in Alphen a/d Rijn, waar hij als beginnend rapper één van de schaarse hiphopliefhebbers is.

1989

Mulder begint met het schrijven van Nederlandstalige raps, die hij (voorlopig) nog voor zichzelf houdt.

1994

Onder het mom van een universitaire studie Communicatiewetenschappen vertrekt de MC naar het meer hiphop gerichte Amsterdam.

1996

Gertjan werkt voor het danceblad Update Magazine, waar hij voornamelijk underground hiphop recenseert.

1997

Brainpower verzorgt gastoptredens in het hiphop-radioprogramma Dutch Masters. Daarnaast is hij veelvuldig te vinden bij jazzmuzikanten in café Meander, is hij MC bij drum‘n’bass-feesten in de Amsterdamse Roxy en is hij te zien op het podium van Paradiso als host van de populaire Bassline-clubavond.

1998

Brainpower wint De Grote Prijs Van Nederland in de categorie R&B/hiphop alsmede de publieksprijs. Verder mag hij de Award voor Beste Rapper in ontvangst nemen en sleept zijn vaste live-partner TLM de Award voor Beste DJ in de wacht. Brainpower is tevens vertegenwoordigd op het Drum Rhythm Festival en North Sea Jazz. Live wordt er opgetreden met backup-rapper Too Tall en DJ TLM, hetgeen niet betekent dat Brainpower een groep is.

1999

In gezelschap van onder andere Murth The Man-O-Script en Yukkie B is Brainpower te horen op de single Zoete Inval van de Bredase Nederhopper Extince. Zoete Inval behaalt in juli de dertigste plaats in de Top 40.

Extince Murth Mossel Yuksel Ozince

2000

In het voorjaar verzorgt Brainpower de gastvocalen op de Doe Maar-single Als Niet Als. In de door Eboman geproduceerde videoclip, die met grote regelmaat te zien is op de clipstations, is een prominente rol voor Brainpower weggelegd. Met de single Door Merg & Brain heeft de rapper zijn eerste bescheiden solosucces te pakken. Door Merg & Brain schopt het tot de tipparade.

Doe Maar Eboman

2001

Met flinke vertraging komt Brainpower’s debuutalbum Door Merg & Brain in februari uit, waarop te horen is dat de rapper zich niet van het in de Nederhop gangbare macho-idioom bedient, maar veeleer de gevoelige snaar raakt. In nummers als Je Moest Waarschijnlijk Gaan, waarin hij de zelfmoord van zijn beste vriend van zich af probeert te schrijven, en De Vierde Kaart, dat handelt over liefdesverdriet, geeft de rapper zich helemaal bloot. Het album krijgt zeer lovende recensies in de vaderlandse pers. Zijn carrière bereikt een voorlopig hoogtepunt als hij gevraagd wordt voor Pinkpop. Brainpower rapt mee op de single Down 2k1 van Green Lizard. De single Je Moest Waarschijnlijk Gaan gaat over het overlijden van een van Brainpower's beste vrienden.

Green Lizard

2002

Op 27 februari krijgt Brainpower tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Zilveren Harp uitgereikt. Hij ontvangt ook een TMF Award in de categorie Beste Hiphop Act Nationaal. In de eerste week van mei breekt Brainpower een uniek record. Nooit eerder werd namelijk een single(-clip) in één week verkozen tot Alarmschijf, Megahit én Superclip. De nieuwe single Dansplaat van Brainpower gebeurt dit wel. De plaat behaalt de eerste plaats van de hitparade. Op 5 mei reist de rapper per helikopter langs de Nederlands bevrijdingsfestivals. Behalve in Nederland heeft Brainpower ook in België een nummer 1 hit. In augustus staat de single Dansplaat op de eerste plaats van de Ultratop 50, de officiële hitparade van onze zuiderburen. Door Merg En Brain wordt opnieuw uitgebracht met een extra cd waarop remixen en livetracks staan. Het volledige repertoire van de rapper verschijnt op vinyl. Op 14 november neemt Brainpower in Barcelona de MTV Europe Music Award voor Best Dutch Act in ontvangst. In dezelfde deze week gaat One Mic, de samenwerking tussen Brainpower en de Amerikaanse rapper NAS, op de radio in première.

2003

Brainpower is te zien in de videoclip van het nummer Down Met Jou. Op 6 maart krijgt de rapper in de Heineken Music Hall een Edison Music Award uitgereikt in de categorie beste r&b/hiphop nationaal. Brainpower krijgt in april een TMF Award in de categorie Beste Rrap Nationaal. Hij speelt op 29 juni op Parkpop in Den Haag. Op 7 juli geeft Brainpower met zijn crew een optreden in Hotel Arena te Amsterdam. Voor de serie P.U.R.E. van clipzender The Box worden bestaande nummers van Brainpower in afwijkende arrangementen uitgevoerd, ondermeer met een strijkkwintet en gastmuzikanten Candy Dulfer en Berget Lewis. De registratie van het optreden verschijnt in het najaar als bonus-dvd bij een speciale editie van het album Verschil Moet Er Zijn. Brainpower speelt in augustus op Lowlands met zijn project ADHD (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Dopeness). ADHD is een kwartet dat naast Brainpower bestaat uit Man!ak, TLM en DiceCream. Op Curaçao neemt Brainpower begin september de twee nummers Eilandstijl en Nieuwe Dimensie op met de Antilliaanse rapper Ram One.

ADHD Berget Lewis Candy Dulfer DiceCream Raymzter

2004

Brainpower staat met het project ADHD op Noorderslag. In de track Doorgaan op het album 2e Jeugd van Extince wordt Brainpower in een felle rap 'gedist'. Brainpower reageert heel snel en geeft Extince er verbaal van langs in het acht minuten durende Ghostbusters, een nummer dat op zijn site is te downloaden. De ruzie tussen de twee rappers levert veel aandacht in de media op. Tijdens de uitreiking van de TMF Awards op 10 april in Ahoy' wordt Brainpower verkozen tot beste urban-act nationaal. De Beastie Boys vragen Brainpower om hun single Triple Trouble te remixen. De rapper maakt vier versies, waar de platenmaatschappij van de Beasty Boys er één uit kiest. De remix verschijnt exclusief als B-kant op de 2-track cd-single van Triple Trouble en komt alleen in Nederland uit.

Extince

2005

Persfoto 2005 Het derde studioalbum Even Stil verschijnt in mei, voorafgegaan door de single Alles. Even Stil bevat gastbijdragen van Bløf-zanger Paskal Jakobsen, de New Yorkse Kool Keith (in het nummer Magnetische Velden) en Ram1 (Volgende Dimensie). Samen met De Jeugd Van Tegenwoordig staat Brainpower in juni in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy' Rotterdam. Tijdens de tweede editie van de Dutch Mobo Awards wordt Brainpower uitgeroepen tot beste live artiest. Brainpower neemt met Freek de Jonge een nummer op voor diens TV programma (Freek) Kortgehouden! Voor Overleven Is De Kunst wordt een videoclip gemaakt die is te zien in de aflevering van 16 december. Tussen 14 en 22 december is de rapper samen met Tasha's World te zien tijdens Dommelsch Dubbel Dutch Pop-Up, een serie gratis toegankelijke concerten in Dommelsch Café's in Nederland. Het repertoire bestaat uit bekende Engelstalige duetten die speciaal voor Dubbel Dutch zijn vertaald en gezongen in het Nederlands, waaronder Crazy In Love van Beyonce & Jay-Z en Walk This Way van Run-DMC & Aerosmith.

Bløf De Jeugd van Tegenwoordig Freek de Jonge Tasha's World

2006

In het boek Tekst & Uitleg bundelt Brainpower zeventig van zijn teksten waaronder ook nooit eerder uitgebracht werk. Gitarist Alvin Lewis, toetsenist Patrick Mijnals en bassist Pablo Penton, drie leden uit de begeleidingsband van Brainpower, maken deel uit van de elfkoppige funkband Funk For Food. Brainpower is vanaf begin oktober te zien in in de succesvolle jeugdfilm Afblijven van Maria Peters naar het gelijknamige boek van kinderboekenschrijfster Carry Slee. De uit de film afkomstige single Vlinders, samen met rapper Dicecream, verschijnt eind oktober. De track staat ook op Je Weet Nix…, het debuutalbum van Dicecream dat uitkomt op Brainpowers eigen label Lyric Recordings. In samenwerking met Coca Cola brengt Brainpower eind december op zijn eigen label de compilatie Brainpower Presents: Rec Release DatvinnikCoke uit. De gelimiteerd uitgegeven cd bevat bijdragen van tien deelnemers van het urban muziekplatform Rec Release van Coca Cola en bevat een variatie aan urbanstijlen en -artiesten waaronder Alianz, Shock 'n Surprise, Sir OJ, Crackbek en Tony Shift.

Food For Funk

2007

Brainpower levert een gastbijdrage tijdens de reünieconcerten van de Dolly Dots eind mei in Ahoy'. Brainpower en Intwine schrijven samen een nummer voor de soundtrack bij de videogame Assassin's Creed. Hun single The Chosen (Assassin's Creed) verschijnt half november bij platenmaatschappij PIAS.

Dolly Dots Intwine

2008

Vanaf 22 maart gaat Brainpower met zijn vaste DJ TLM op een 22 optredens tellende theatertournee door Nederland. Een maand later verschijnen tegelijkertijd twee albums van de rapper: Hart en Hard. Hart bevat melodieuzer materiaal over thema's als woede, angst, hoop, pijn, geluk en verschillende vormen van liefde. De plaat bevat gastoptredens van Freek de Jonge, Hind, Candy Dulfer, TLM en All Star Fresh. Op Hard staat hardere hiphop, waaronder zogenaamde battle raps op rauwe beats. Gastbijdragen op Hard zijn van Dicecream, T-Slash, The Partysquad en rapper Sjaak. De productie is in handen van TLM, Oh Jay, Reverse, QF, Tease, Gaspard De La Nuit, SirOJ, Thomas Bank, Big2 en Brainpower zelf. Tijdens de State Awards, op 22 december in de Amsterdamse Melkweg, neemt Brainpower de Lifetime Achievement Award in ontvangst.

2009

De compilatie Mijn Manier (oktober) bestaat uit twee cd's en een dvd met onder meer alle hits van Brainpower. Met de gelijknamige tournee gaat de rapper langs dertig theaters in Nederland en België. Tijdens de première van Mijn Manier, op 17 oktober in de Goudse Schouwburg, krijgt Brainpower uit handen van Tjeerd Oosterhuis een Multi Platinum Combined Sales Award uitgereikt voor de verkoop van 200.000 platen.

2010

Brainpower reist samen met leden van Black Star Foundation naar Jamaica om inspiratie op te doen voor een reggaeproject. In juli treedt hij tijdens het Zwarte Cross Festival voor het eerst op met zijn zijproject Dub & Dwars. Samen met begeleidingsband Poor Man Friend en TLM speelt hij reggaeversies van enkele van zijn bestaande nummers. Zes van deze versies, plus het nieuwe titelnummer, verschijnen op het minialbum Dub & Dwars. De rapper houdt het album op 20 juli ten doop tijdens een optreden in de kleine zaal van Paradiso.

Poor Man Friend

Discografie Brainpower

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Brainpower

Audio/Video Brainpower

Video Brainpower

Alphen aan de Rijn
Alphen aan de Rijn
De Grote Prijs van Nederl...
De Grote Prijs van Nederland
Doe Maar
Doe Maar
Hiphop
Hiphop
Debuutplaat
Debuutplaat
Complete Interview
Complete Interview
Dansplaat
Dansplaat
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Grote Prijs van Nederland

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer