Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRAM VERMEULEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bram Vermeulen

Periode

13-10-1946 - 04-09-2004

Genre

cabaret, componist, gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, toetsinstrumenten, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Bram Vermeulen

Nederlandstalig zanger, componist en tekstdichter. In de jaren '70 bekend als helft van cabaret-duo Neerlands Hoop. Produceert daarna vele albums vol ingetogen liederen, die vooral in België succesvol zijn. Ontvangt in 1995 de Annie M.G. Schmidt-prijs.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Marcel Cuypers   accordeon, klarinet, mondharmonica
Frans Hendriks   drums
Peter Warnier   basgitaar
Roy Bakker   drums
Rick Vrijman   gitaar, toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1952   Gerbrand Westveen
1965   Freek de Jonge
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Bram Vermeulen

Nederlandstalig zanger, componist en tekstdichter. In de jaren '70 bekend als helft van cabaret-duo Neerlands Hoop. Produceert daarna vele albums vol ingetogen liederen, die vooral in België succesvol zijn. Ontvangt in 1995 de Annie M.G. Schmidt-prijs.

In bezetting van

De Orde   toetsinstrumenten, zang
De Paradijsvogels   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Neerlands Hoop   componist, gitaar, toetsinstrumenten, zang
Slight Ache   gitaar, toetsinstrumenten, zang

1963

Bram Vermeulen (13 oktober 1946) groeit op in een ambtenarengezin in Den Haag. Als jongste van drie zoons geniet hij een zorgeloze jeugd. Vanaf 1959 wordt hij door volleybal-trainer Kees van Zweden opgeleid tot prof-volleyballer. Als hij zestien is wordt hij verkozen tot spelverdeler van het Nederlands volleybalteam.

1965

Vermeulen gaat psychologie studeren in Amsterdam. Op een lustrum van het studentencorps waar hij lid van is stelt Jop Pannekoek (later regisseur) Vermeulen voor aan Freek de Jonge.

Freek de Jonge

1968

Samen met Freek de Jonge richt hij Neerlands Hoop op. Ze brengen een combinatie van snoeiharde teksten (De Jonge) en prachtige composities (Vermeulen). Vermeulen zorgt ook voor de vormgeving. Hoewel ze vrijwel meteen succes oogsten stuiten ze veel mensen, waaronder het officiële cabaret, tegen de borst.

Neerlands Hoop

1969

Het duo De Jonge/Vermeulen presenteert in juni in Haarlem het eerste avondvullende programma: Neerlands Hoop In Bange Dagen. Het is meteen hun landelijke doorbraak.

1979

In september besluit De Jonge een punt te zetten achter Neerlands Hoop, uit angst voor herhaling. Vermeulen is het niet met deze beslissing eens en voelt zich lange tijd verraden.

1980

Vermeulen richt een eigen groep op: De Toekomst. De groep bestaat uit Jan de Hont, die ook bij Neerlands Hoop speelde, en de leden van de groep Pee Wee & The Specials. Het album Bram Vermeulen en De Toekomst verschijnt, waarop Vermeulen de 'scheiding' met De Jonge van zich afschrijft. De singles Pauline en Politiek worden geen hits maar groeien wel uit tot klassiekers. Niet lang daarna spelen ze samen met actrice Olga Zuiderhoek op het Holland Festival, met de voorstelling De Toekomst Gaat Het Helemaal Maken, geschreven door Rik Zaal.

Pee Wee & The Specials

1981

Bram Vermeulen Voor het tweede album Doe Het Niet Alleen ontvangt Vermeulen een Edison. Het album bevat Nederlandstalige pop van hoog niveau. Daarnaast acteert Vermeulen in de film Achter Glas.

1982

Na de opnames van het album Tegen De Tijd krijgt Vermeulen een meningsverschil met de band, en in het bijzonder met Jan De Hont. De leden van De Toekomst gaan verder met Jan Rot, en Vermeulen vindt een nieuwe begeleidingsgroep in The Famous Painters (ex-Fay Lovsky), later omgedoopt in De Neefjes. De band bestaat uit Roy Bakker (drums), Rick Vrijman (toetsen, gitaar) en Eric Eldering (basgitaar). Ook gitarist Frank Ketelaar (ex-Jan van de Grond) voegt zich bij de band. Het nieuwe repertoire is muzikaal luchtiger, maar tekstueel somberder. De teksten gaan meer en meer over Vermeulen's innerlijke belevingswereld, in plaats van het afreageren op de buitenwereld zoals men van hem gewend was. Veel van deze nummers zullen later te horen zijn op het album Bram.

Fay Lovsky Jan van de Grond Groep

1983

Ditmaal zonder conflict stopt Vermeulen met De Neefjes. Samen met Edward B. Wahr (drummer, ex-Orkater) richt hij een nieuw duo op: Het Leven. Hun muziektheaterprogramma is vooral een 'Best Of'-show van Vermeulen's carrière.

Orkater

1984

Het album Bram komt uit. Ook hiervoor ontvangt Vermeulen een Edison. Daarnaast blijft Vermeulen toeren met Het Leven. Verder gaat Vermeulen zich steeds meer toeleggen op het maken van muziek voor theaterprodukties.

1985

Frans Ketelaar neemt de plaats in van Wahr, omdat laatstgenoemde terugkeert naar Orkater. Onder de naam Grond toeren Vermeulen en Ketelaar langs het theatercircuit. Deze show valt, net als Het Leven, tegen.

1988

Na een muzikale pauze van een paar jaar, waarin Vermeulen televisiewerk doet, keert hij terug met Rode Wijn. Het album wordt geproduceerd door Boudewijn de Groot en is zeer succesvol in België. De teksten zijn wederom ingetogen. Een zigeunerorkestje zorgt voor de muzikale begeleiding. Het titelnummer groeit uit tot een hymne van de gescheiden man.

Boudewijn de Groot

1989

Ook Dans Met Mij wordt geproduceerd door Boudewijn de Groot. Daarnaast is Ernst Jansz (ex-Doe Maar) op het album te horen.

Ernst Jansz

1991

Op het album Vriend en Vijand zijn de rollen omgedraaid: Boudewijn de Groot is hierop te horen als muzikant en Ernst Jansz doet, naast musiceren, de produktie. Derde bekende naam op dit album is Raymond van het Groenewoud.

Raymond van het Groenewoud

1994

Voor label Virgin neemt Vermeulen in België Achter Mijn Ogen op, een album waarop Ernst Jansz de produktie weer voor zijn rekening neemt en meerdere instrumenten bespeelt. Nog steeds is hij succesvoller in België dan in Nederland. In een film van Ben Sombogaart (Dag Juf, Tot Morgen) is Vermeulen de verteller.

1995

Vermeulen brengt een dubbel-CD uit getiteld Tijd/Vrije Tijd. Op Tijd is nieuw werk te horen. Op de mini-CD Vrije Tijd staan onder andere twee oude nummers van Neerlands Hoop, opnieuw opgenomen. Ernst Jansz is weer van de partij. Daarnaast ontvangt Vermeulen uit handen van de naamgeefster de Annie M.G. Schmidt-prijs. Vermeulen zingt het titelnummer op de Belgische cd Spelers & Drinkers (EMI, 1995), een ode aan Johan Verminnen.

1997

Het album Polonaise verschijnt. De bijbehorende voorstelling is een solo-voorstelling, Vermeulen speelt vleugel met zijn handen en percussie met zijn voeten. Ook neemt hij de gitaar en de mondharmonica weer ter hand. Zijn teksten gaan elk over een persoon aan de zelfkant van de samenleving. Voor dit programma ontvangt Vermeulen de Nationale Scheveningen Cabaretprijs.

1999

Vermeulen regisseert de theater-tournee van de a capella-groep Intermezzo. Hij produceert zelf zijn nieuwe album De Beuk Erin.

2000

Op uitnodiging van het In Flanders Fields Museum tourt Vermeulen door België met een programma dat geheel gewijd is aan de Eerste Wereldoorlog gebaseerd op een boek van de Deense schrijver Ernst Friedrich. Oorlog Aan Den Oorlog wordt slechts één keer in Nederland uitgevoerd: op 20 december in Den Bosch.

2001

Op basis van de novelle Enkele Reis Moeder gaat Bram Vermeulen langs de theaters met het programma De Verzameling.

2002

Bram Vermeulen is betrokken bij Grand Restaurant, een theatervoorstelling met leerlingen van de Komniongstheaterschool.

2003

Bram Vermeulen Vermeulen verzorgt in februari een workshop toondichter aan de Theaterschool Amsterdam. Zijn schilderijen worden in het voorjaar geëxposeerd in de Purmaryn te Purmerend. Voor de RVU maakt Vermeulen onder de titel Daar Ben Ik Weer een interactief programma voor televisie, radio en internet over reïncarnatie. Hij rondt zowel de roman De Rij als het kinderboek GROM af. In het najaar verschijnt het album De Mannen waarop onder meer bijdragen staan van gitarist Leonard Lucieer (Alamo Race Track).

Alamo Race Track

2004

In januari gaat Bram Vermeulen in het RVU-televisieprogramma In den Beginne... op zoek naar de werkelijke oorsprong van de mens. Vermeulen gaat vanaf februari samen met Wigbert van Lierde drie maanden op tournee door België met het programma Mannen Maken Oorlog. Het gelijknamige boek bevat liedteksten en tekeningen van Bram Vermeulen. In de vroege morgen van zaterdag 4 september overlijdt de 57-jarige Bram Vermeulen geheel onverwacht in zijn slaap op zijn laatste vakantiedag in Italië.

2005

In De Oude Veiling te Aalsmeer worden vanaf maart ruim een maand lang 49 schilderijen van Bram Vermeulen tentoongesteld. Veel particulieren stellen hun Vermeulen beschikbaar voor de expositie. In het weekend van 22 tot en met 24 april vinden er speciale optredens plaats in het Koningstheater te Den Bosch. Onder regie van Shireen Strooker voeren zangeres als Vincent Bijlo, Stef Bos, Peter Heerschop (Niet Uit Het Raam), Lenny Kuhr, Paul de Munnik (Acda & De Munnik), Fay Lovsky, Gé Reinders, Alex Roeka, Maarten van Roozendaal en Viggo Waas (Niet Uit Het Raam) liedjes uit van Bram Vermeulen, muzikaal ondersteund door diens vaste begeleiders Roy Bakker en Peter Wassenaar. Op 4 september wordt op Nederland 3 een documentaire uitgezonden over de zanger. Bram Vermeulen : Ik Ben Niet Echt Dood, Moet Je Weten van Peter Swart toont naast archiefbeelden interviews met familie, muzikanten en critici waaronder Ernst Jansz, Jan de Hont, Paul de Munnik en Henk van Gelder. Op woensdag 14 september brengen bevriende muzikanten en vocalisten een hommage aan Bram Vermeulen tijdens een speciale avond in Koninklijk Theater Carré. Aan de avond wordt meegewerkt door Pierre van Duijl en Marcel Cuypers, Kommil Foo, Lenny Kuhr, Stijn van der Loo, Fay Lovsky, Gerard van Maasakkers, Wil van der Meer, Jochem Myjer, Paul de Munnik, Niet Uit Het Raam, Gé Reinders, Maarten van Roozendaal, David Vos en Brams dochter Katarina Vermeulen. De regie is in handen van Shireen Strooker en de begeleiding wordt verzorgd door Roy Bakker (percussie), Jan Hautekiet (toetsten), Wigbert van Lierde (gitaar) en Peter Wassenaar (bas).

Acda en De Munnik Alex Roeka Fay Lovsky Gé Reinders Lenny Kuhr Maarten van Roozendaal Stef Bos

2006

De registratie van de hommage op 14 september 2005 in Carré verschijnt op dubbel-cd. Van dochter Katarina Vermeulen verschijnt in december het album Walk With Me.

The Rest

2007

11 oktober verschijnt het boek Bram Vermeulen: Ik Heb Een Steen Verlegd met daarin een bloemlezing uit Vermeulens liedjes, samengesteld door Paul de Munnik in samenwerking met Katarina Vermeulen.

2012 - 2014

Tijdens een afstudeerproject voor de theaterschool raakt rapper Akwasi van de groep Zwart Licht geïnspireerd door het nummer De Wedstrijd van Bram Vermeulen. Vermeulen staat centraal in Akwasi's muziektheatervoorstelling die op 14 juni tijdens Oerol op Terschelling in première gaat. Een bijbehorend album verschijnt onder de titel Daar Ergens in 2014 .

Zwart Licht

Discografie Bram Vermeulen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Bram Vermeulen

Audio/Video Bram Vermeulen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer