Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRIAN POLLARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-04-1930 - 18-12-2013

Genre

fagot, klassiek

Brian Pollard

Volgens de Engels-Nederlandse fagottist Brian Pollard is een musicus als een acteur die iets moet overbrengen. Ook vindt hij dat muziekstudenten eerst moeten proberen om hun partij te zingen. Want er is geen instrument dichterbij dan de eigen stem. Wanneer men eerst zingt en pas daarna het instrument bespeelt klinkt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

fagot

Biografie Brian Pollard

Volgens de Engels-Nederlandse fagottist Brian Pollard is een musicus als een acteur die iets moet overbrengen. Ook vindt hij dat muziekstudenten eerst moeten proberen om hun partij te zingen. Want er is geen instrument dichterbij dan de eigen stem. Wanneer men eerst zingt en pas daarna het instrument bespeelt klinkt die partij anders. Alleen studeren op het instrument mondt uit in louter techniek.

1930

Brian Pollard wordt op 5 april 1930 geboren te Padiham in Engeland. Zijn vader is werkzaam als dirigent en hoornist. De broers van Brian Pollard spelen hobo en fluit. Tijdens een concert van het Hallé Orkest raakt Pollard gebiologeerd door het hoornspel in een stuk van Tsjaikovski. Helaas denken zijn broers dat hij de fagottist aanwijst wanneer hij zijn wens om hoorn te spelen duidelijk wil maken: zij regelen dan ook fagotles voor hun jongere broer in plaats van hoornles.

1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat Pollard met zijn fagot op tournee door Groot-Brittannië met het anti-oorlogsballet van de Duitser Kurt Jooss. Hierbij moet hij vaak zelf voor onderdak zorgen. Dat varieert van een tuinhuisje bij een bordeel in Oxford tot een niet meer bestaand, door de oorlog weggevaagd verblijf in Cardiff. Als militair van het Britse bezettingsleger, en lid van het muziekkorps van de Royal Air Force, is hij gelegerd in een voormalig opleidingscentrum van Messerschmitt-piloten voor de Luftwaffe. Daar luistert hij naar grammofoonplaten van het Concertgebouworkest.

Koninklijk Concertgebouworkest

1946

Brian Pollard hoort in Londen voor het eerst live het Concertgebouworkest.

1953

In 1953 komt een telefoontje van een Nederlandse kennis over de zoektocht van het Concertgebouworkest naar een eerste fagottist. De dirigent Eduard van Beinum dirigeert in Londen The Royal Philharmonic en vraagt of Pollard in de pauze wil voorspelen. Voor de finale test vliegt Pollard op 16 maart 1953, over het door de watersnood getroffen Zeeland, naar Amsterdam en wordt aangenomen als solofagottist van het Concertgebouworkest. Zijn liefde voor het Concertgebouworkest en het Concertgebouw gaat zover dat hij soms in de Kleine Zaal, of op het plafond van de Grote zaal blijft slapen om maar op tijd te zijn voor de ochtendrepetities.

Eduard van Beinum Het Concertgebouw

1958

Binnen het kamermuziekgenre is Pollard onder andere actief als fagottist in het Danzi Kwintet, een kwintet dat zich toelegt op eigentijdse muziek, maar ook veel muziek uit de klassieke en romantische perioden speelt. Brian Pollard blijft lid van het kwintet tot de opheffing in 1978.

1995

Brian Pollard verlaat na 42 jaar het Koninklijk Concertgebouworkest en gaat met pensioen. Hij blijft echter wel actief, als solist en met kamermuziek, maar vooral ook als coach van jonge musici en lid van auditiecommissies. Ook geeft hij fagotles in Amerika, Zwitserland en Spanje.

1998

Drie jaar na zijn pensionering krijgt Brian Pollard een ooginfarct, wat betekent dat hij aan één oog helemaal blind is en met het andere slechts tien procent kan zien.

2013

Fagottist Brian Pollard overlijdt op 83-jarige leeftijd 18 december 2013 in Amsterdam.

Discografie Brian Pollard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Brian Pollard

Audio/Video Brian Pollard

Video Brian Pollard

Concertgebouworkest 1950 ...
Concertgebouworkest 1950 1960 CD box
Mozart Andante für eine O...
Mozart Andante für eine Orgelwalze K. 616 : Danzi Quintet Amsterdam
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mozart Andante für eine Orgelwalze K. 616 : Danzi Quintet Amsterdam

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer