Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRIGITTE KAANDORP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Brigitte Kaandorp

Periode

10-03-1962 - heden

Genre

cabaret, Nederlandstalig, ukelele, zang

Online

Officiële website

Brigitte Kaandorp

Comedienne, die begint als dè vertolkster van de Nieuwe Lulligheid (vakkundig geklets in de ruimte). Naarmate ze langer in het vak zit, krijgen de programma's ook inhoudelijk meer lading.
Volledige biografie...

Instrumenten

ukelele, zang

Overige muzikanten

Ton Nieuwenhuizen   basgitaar
Jeroen Molenaar   drums
Gert Wantenaar   toetsinstrumenten
Erwin van Ligten   gitaar

Genoemd in de biografie van

1983   Rob ten Bokum
1990   Herman Finkers
2000   Lee Towers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Brigitte Kaandorp

Comedienne, die begint als dè vertolkster van de Nieuwe Lulligheid (vakkundig geklets in de ruimte). Naarmate ze langer in het vak zit, krijgen de programma's ook inhoudelijk meer lading.

1983

Brigitte Kaandorp (Haarlem, 10 maart 1962) wint met haar verhalende cabaret met liedjes het Camerettenfestival.

1984

Het theaterprogramma Waar Gaat Zij Helemaal Alleen Heen? gaat van start.

1986

Kaandorp tweede programma Laat Mij Maar Even gaat de theater in. In de show worstelt ze met het leven en zichzelf in het bijzonder. Het album Brigitte Kaandorp verschijnt, met daarop nummers uit haar eerste theaterprogramma's en enkele speciaal voor deze CD geschreven liederen. Opgenomen in het theater met publiek en in de studio met orkest.

1988

Met haar derde theaterprogramma, Kouwe Drukte, trekt Kaandorp volle zalen. De inhoud: gezellig 'thuis' geïnstalleerd, realiseert ze zich ineens dat ze een paar honderd mensen op bezoek krijgt die willen weten hoe het met haar gaat.

1990

Brigitte Kaandorp 2 komt uit, met daarop liedjes uit verschillende theatershows. Het grappige nummer Duet, dat de comedienne samen met Herman Finkers zingt, wordt een hit.

Herman Finkers

1991

Kunst is de alweer het vierde avondvullende programma. Over de pier van IJmuiden, de betekenis van de rustige blik in de ogen van een man en de vraag hoe het toch mogelijk is dat er nog meisjes zijn die bij de HEMA werken.

1993

Brigitte staat met Paul Haenen op de planken in het toneelstuk De Vrouw Van De Zanger.

Paul Haenen

1995

Kaandorp maakt een nachtclubprogramma op locatie: Chez Marcanti Plaza. Deze produktie schrijft en speelt ze samen met haar vaste regisseur Bert Klunder.

1996

De vijfde theatershow is te zien in ons land: ...En Vliegwerk

1997

Kaandorp is gastvocaliste op Herman Finkers album Geen Spatader Veranderd.

1998

De comedienne werkt met eindexamenstudenten van de Kleinkunst Academie aan de anti-musical Miss Kaandorp (Brigitte, de Musical). De musical gaat 'over het leven van Brigitte Kaandorp'. De hoofdrol wordt gespeeld door Joke de Druyf, die op haar beurt weer wordt gespeeld door Kaandorp. Bert Klunder speelt Brigittes manager. Ook doet de comedienne een Best Of-toer met een orkest. In november en begin december wordt door een onderzoeksbureau aan 700 volwassen Nederlanders gevraagd welke Bekende Nederlander hun voorkeur geniet. Kaandorp wordt daarop uitgeroepen tot populairste Nederlandse artieste.

1999

Kaandorp staat op de Herman Finkers compilatie Zijn Minst Beroerde Liedjes. Zij besluit er een jaartje tussen uit te gaan om tot rust te komen.

2000

Kaandorp staat in het theater met Badwater. De regie is in handen van Bert Klunder. Er verschijnt een cd met liedjes. Ook werkt ze aan haar eerste film Babs. Een muzikale comedie waar ook Lee Towers, Mathilde Santing en Rob Bolland rollen in hebben. De twaalf liedjes van de film zijn gecomponeerd door de gebroeders Bolland.

Bolland & Bolland Lee Towers Mathilde Santing Rob Bolland

2001

Kaandorp vervolgt haar Badwater-toernee tot en met half juni. Aan het eind van die maand worden alle theatershows verzameld op de 9-cdbox Theaterdoos. De box bevat niet eerder op cd uitgebrachte shows zoals Chez Marcanti Plaza en Miss Kaandorp en niet eerder uitgebrachte liedjes (ondermeer uit haar eerste voorstelling Waar Gaat Zij Helemaal Alleen Heen).

2002

Kaandorp zingt het door Theo Nijland gecomponeerde liedje Naar Huis, de titelsong bij Loenatik De Moevie van regisseur Bobby Eerhart. De film gaat in september in première en de soundtrack komt uit bij het label Basta.

2004 - 2005

Brigitte Kaandorp Na een korte afwezigheid keert de cabaretière terug in het theater met 1000 & 1 Dag waarmee ze optreedt in het seizoen 2004-2005. De voorstelling is een verhaal met een happy end over een sprookjesprins en een arm weesmeisje dat van zeer goede komaf blijkt te zijn. Kaandorp wordt begeleidt door Erwin van Ligten (muzikale leiding, gitaren), Jeroen Molenaar (drums), Ton Nieuwenhuizen (basgitaar) en Gert Wantenaar (toetsen). De regie is in handen van Bert Klunder.

2006

Brigitte Kaandorp krijgt op 6 februari tijdens het Harpen Gala in 't Spant te Bussum een Gouden Harp uitgereikt. Het album Als De Herfst Je Overvalt (11 februari) bevat dertien opnieuw gearrangeerde liedjes uit het repertoire van de zangeres, opgenomen samen met het Metropole Orkest. De cd bevat onder meer een duet met Theo Nijland. Op 22 mei ontvangt Kaandorp in de Philharmonie te Haarlem De Olifant, de Haarlems Dagblad Kunst & Cultuurprijs 2006. Cabaretier en regisseur Bert Klunder, met wie de cabaretière bijna twintig jaar heeft samengewerkt, overlijdt op 14 juni in het ziekenhuis van Alkmaar aan een hersenbloeding. In het seizoen 2006-2007 gaat de voorstelling 1000& 1 Dag nogmaals langs de theaters. De gemeente Amsterdam verbiedt Brigitte Kaandorp op zondagmiddag 17 december een protestsong tegen de bio-industrie te zingen op de Dam tijdens een manifestatie van stichting Varkens in Nood.

2007

Kaandorp is op 4 februari in het Koningstheater te Den Bosch een van de vele artiesten tijdens Een Vrolijke Avond Voor Bert Klunder, een hommage aan de in 2006 overleden cabaretier. De opbrengst van de avond komt ten goede aan Klunders dochter Madelief.

2008

Voor de regionale televisiezenders RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, TV West en Omroep Brabant trekken Brigitte Kaandorp en Cor Bakker tijdens de zomer per camper door Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In het programma Tussen Cor & Kaandorp komt het duo onder meer elke uitzending een bekende Nederlander of muzikant tegen. Tijdens hun trektocht treden Bakker en Kaandorp ook op met cabaret en liedjes, zoals op 22 augustus bij Bloomingdale in Bloemendaal aan Zee. 16 september start de tournee van het soloprogramma Zó waarin Kaandorp duidelijkheid probeert te scheppen in een onduidelijke wereld. Op 10 oktober verschijnt de dvd-box Ik Ben Een Vakvrouw met alle elf theatershows van Brigitte Kaandorp uit de periode 1987-2006.

Cor Bakker

2009

Brigitte Kaandorp Op 28 maart, na afloop van een van de tien optredens die Brigitte Kaandorp geeft in Koninklijk Theater Carré, krijgt de cabaretière een lintje van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en wordt zij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De tournee van Zó eindigt op 13 juni in Parktheater Eindhoven.

2010

Op 8 april 2010 zingt Brigitte Kaandorp met het Metropole Orkest onder leiding van dirigent Arjan Tien in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Het concert is een vervolg op een optreden met het orkest in 2004. Naast de uitvoering van eigen geliefd repertoire, waaronder Leven Zonder Angst, Koeien, Jan (De Hond Zegt Waf) en Zeewind, zingt Kaandorp een gedeelte uit Die Walküre van Richard Wagner op het programma, waarbij ze acht sopranen tegelijk vertolkt. Begeleid door een feestband onder leiding van Cor Bakker gaat de cabaretière enkele theaters langs met Op Naar De Kuip, een show waarmee Kaandorp wil eindigen met een stadionconcert in De Kuip te Rotterdam. Vooralsnog staan in november en december Haarlem, Rotterdam (Oude Luxor Theater), Den Haag, Utrecht en Antwerpen op het programma. Brigitte Kaandorp werkt aan de voorstelling Cabaret Voor Beginners.

2011

Brigitte Kaandorp wint 17 april de Annie M.G. Schmidtprijs 2010 voor het lied Lente uit haar theatervoorstelling Zó. Lente gaat over Kaandorps dochter die thuiskomt met liefdesverdriet. De muziek is geschreven door Theo Nijland. De jury spreekt over 'briljante muziek door fraaie modulaties' en 'simpele, maar uiterst beeldende taal'.

Theo Nijland

Discografie Brigitte Kaandorp

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Brigitte Kaandorp

Audio/Video Brigitte Kaandorp

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer