Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BRUTAL OBSCENITY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1987 - 1994

Genre

hardcore, metal

Brutal Obscenity

Brutal Obscenity is een Haarlemse crossover van hardcore en metal. De bandleden gaan er prat op geen imago te hebben.
Volledige biografie...

Bezetting

Kees Klomp   zang
Ben Humpig   gitaar
Louis Melger   gitaar
Ernst van Baak   basgitaar
Emiel Hannink   drums

Overige muzikanten

Esther Ras   zang
Arjan (2)   gitaar
Danny Vlaskamp   gitaar
Stein   drums
Fred van Hensbergen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1989   Disturbing Foresights
1991   Osdorp Posse

Biografie Brutal Obscenity

Brutal Obscenity is een Haarlemse crossover van hardcore en metal. De bandleden gaan er prat op geen imago te hebben.

1987

De leden van Brutal Obscenity zijn in mei 1987 aanwezig bij een optreden van Claw Boys Claw en besluiten zelf een band op te richten. De eerste bezetting bestaat uit zanger Kees Klomp (Dipsticks) en bassist Ernst van Baak (Citadel, Dipsticks, Ultor, Niggler/Elixer) samen met gitaristen Ben Humpig en Danny Vlaskamp en drummer Stein. In de zomer maken Vlaskamp en Stein plaats voor Louis Melger en Fred van Hensbergen. Een week voor het tweede optreden is Van Hensbergen alweer vertrokken en neemt Stijn de Jong (Citadel, World War Rockers, Indirekt) tijdelijk de drums voor zijn rekening. De invloeden van de bandleden zijn zeer divers en variëren van vroege straight edge van 7 Seconds en Minor Threat tot jazz, hiphop en metal.

Claw Boys Claw Niggler World War Rockers

1988

Met Emiel Hannink (Paragon) als vaste drummers speelt Brutal Obscenity door het land met Silenxce, Donor, Pestilence en Courage. De eerste demo Sorry Boys And Girls… But We Don't Have An Image Hun levert de band een contract op bij het Britse label C.M.F.T.

Donor Pestilence

1989 - 1992

Het debuutalbum It's Because Of The Birds And The Flowers, waarvan de opnamen eigenlijk als demo zijn bedoeld, krijgt wereldwijd enthousiaste recensies en Brutal Obscenity speelt samen met buitenlandse bands als Hades, Metal Church, Excel, Gorilla Biscuits en Murphy's Law. De band tourt ook met de Nederlandse groepen Jewel (herfst 1989) en Disabuse (lente 1990). De opvallende, sprookjesachtige hoes van het debuut is getekend door Roel Smit, de zanger van de bands Courage en later Human Alert. In april 1990 starten de opnamen voor het tweede album met de werktitel Brutal Obscenity Plays Groovy Tunes (But Nobody Cares). Aan het eind van dat jaar verlaten zanger Klomp en gitarist Louis Melger de band vanwege muzikale meningsverschillen. Na hun afscheidsoptreden op 28 september 1990 in een uitverkochte Patronaat gaan zij verder met Down Right Groovy. Brutal Obscenity neemt enkele nummers op met rapper Def P van Osdorp Posse en leveren met hem twee tracks voor de compilatie Alle 666 Goed op Displeased Records. Klomp en gitarist Louis Melger worden in mei en juni 1991 vervangen door zangeres Esther Ras en gitarist Arjan (ex-Deadfeller). Ras is dan hardcore- en metal-DJ in Tivoli, Utrecht. Door problemen bij C.M.F.T. komt het tweede album Dream Out Loud op Prophecy, een label van Semaphore uit Schagen. Op de plaat is de bezetting te horen met zanger Kees Klomp. De kleurige hoes is opnieuw een tekening van Roel Smit. Opnamen voor een derde album, gemaakt in de Beaufort Studio's, worden als cassette verkocht tijdens optredens.

Human Alert Jewel Osdorp Posse

1993 - 1994

In de zomer van 1993 wordt drummer Emiel werd vervangen door Emile Parrera (ex-Deadfeller). Aan het eind van het jaar gaat Brutal Obscenity met Disturbing Forsights op tournee door Denemarken, Duitsland en Tsjechië. Voordat in 1994 de opnamen voor een vierde album beginnen, verlaat Esther Ras de band. Haar afscheidoptreden in de Vrije Vloer wordt het laatste optreden van Brutal Obscenity. De bandleden duiken later op in bands als The Bouncers, Ploing, Nee-He, Skytah, Possible Suspects en M.I.A.

Disturbing Foresights

Discografie Brutal Obscenity

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Brutal Obscenity

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer