Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

BURMA SHAVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Burma Shave

Periode

1984 - 2006

Genre

crossoverrock

Online

Officiële website

Burma Shave

Crossoverband uit Den Haag, vernoemd naar een nummer van Tom Waits. Vermengt rock, funk en hiphop tot een swingend geheel. Met name de meerstemmige vocalen van Martin en Prins springen in het oog. Valt op met de debuutsingle Hippies. In eigen land blijft de grote doorbraak uit maar in Frankrijk ...
Volledige biografie...

Bezetting

Niels Göbel   gitaar
Lennart Bes   drums
Remco Prins   gitaar, zang
Thyn Teeuwissen   sampler
Selwyn Slop   basgitaar

Overige muzikanten

Michiel de Vos   basgitaar
Paul Krispijn   achtergrondzang, basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1985   Frank van der Weij
1989   Michel Schoots
2001   Remmelt, Muus & Femke
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Burma Shave

Crossoverband uit Den Haag, vernoemd naar een nummer van Tom Waits. Vermengt rock, funk en hiphop tot een swingend geheel. Met name de meerstemmige vocalen van Martin en Prins springen in het oog. Valt op met de debuutsingle Hippies. In eigen land blijft de grote doorbraak uit maar in Frankrijk is er wel succes.

1984

Burma Shave Burma Shave is vernoemd naar een nummer van Tom Waits. De bandleden Remco Prins (gitaar, zang), Paul Krispijn (zang), Niels Göbel (gitaar), Michiel de Vos (bas) en Lennart Bess (drums) laten zich in de beginperiode inspireren door new-wave en pop uit de vroege jaren tachtig. Het eerste optreden vindt in november plaats.

1990

De banddoet enkele optredens in Finland, waaronder het Down By The Laituri festival waar ze Michel Schoots van de Urban Dance Squad ontmoeten.

Michel Schoots

1992

Burma Shave's debuutalbum, geproduceerd door Michel Schoots, bevat een cross-over van rock, funk, blues en rap. De plaat komt in de lente uit bij het onafhankelijke label Top Hole. De band speelt op het Metropolis-festival in Rotterdam en het voorprogramma van Primus, staat op de Nummi Rock en Ilosaari Rock festivals in Finland en toert door Frankrijk, waar ze de interesse van de plaatselijke tak van platenmaatschappij Sony wekken. Die biedt ze een contract aan op het sublabel Squatt.

1993

Burma Shave Voor Squatt worden in de ICP Studio's te Brussel, onder leiding van Michel Schoots, nieuwe vocalen aan het debuut toegevoegd, twee nummers vervangen en het hele album geremixt. In de zomer wordt het debuutalbum onder de titel Stash uitgebracht in Europa. De singles Movin' Up The Cattle en Hippies worden regelmatig door MTV uitgezonden. Burma Shave reist opnieuw naar Frankrijk voor ondermeer optredens in het Parijse l'Olympia en tijdens het Printemps de Bourges festival. In België speelt de band op festivals als Rockwood en Dour. In deze periode worden ook Zweden, Duitsland en Polen voor het eerst bezocht.

1995 - 1996

In het voorjaar neemt Burma Shave in de Londense Eastcoat Studio met producer Philip Bagenal het tweede album Zeal op. De plaat is donkerder, zwaarder en minder poppy dan het debuut en bevat ook metalinvloeden. Ondanks positieve recensies verkoopt Zeal minder goed dan zijn voorganger. De band blijft wel onverminderd optreden in clubs en op festivals in binnen- en buitenland waaronder de Haagse KoninginneNach.

1997 - 2000

Het label Sony laat Burma Shave vallen en in de zomer, na een tour in Finland, verlaat bassist Michiel de Vos de band. Na enige tijd stilte pakken de vier overgebleven bandleden de draad weer op. Paul Krispijn neemt de bas over en gitarist Remco Prins wordt leadzanger. Burma Shave werkt aan nieuw materiaal waarbij de groep terugkeert naar het oorspronkelijke geluid gecombineerd met samples uit alle mogelijke soorten muziek.

2001

Burma Shave nemen hun derde album op in de Pablo Y Pablo Studio in het Belgische Tienen, opnieuw met Michel Schoots als producer.

2002

Het album Smile City wordt afgerond in de Sahara Studio te Den Haag en later dat jaar door Michel Schoots en Peer Rave (Rollins Band) gemixt in de Markant Studio's.

2003

Burma Shave De formatie Burma Shave wordt uitgebreid met Thijn Teeuwissen. Deze drummer van Grof Geschut is in Burma Shave verantwoordelijk voor samples en andere geluidseffecten. Smile City komt in september uit.

Grof Geschut

2004

In april is het precies twintig jaar geleden dat Burma Shave werd opgericht. De groep viert haar jubileum op 17 juni in het Paard te Den Haag. Een groot aantal collega-muzikanten verleent zijn medewerking aan deze avond: Richard Janssen (Fatal Flowers), Andy Ninvalle (BaggaBownz), Femke Japing (Remmelt, Muus & Femke), Henk Koorn (Hallo Venray), Dyzack, Rob Bolland (Bolland & Bolland), Boozy (NAOP), Laura Moerland (Kinkster) en Melle de Boer (Smutfish). Drummer Lennart Bes speelt ook in The Dust Bowl Drifters (met leden van o.a. Orange Sunshine en de eerste jaren onder de naam The Lonesome Fugitives) en The Polar Exploration Ship, de band van Selwyn Slop (ex-Incense).

Bolland & Bolland Dyzack Fatal Flowers Hallo Venray Incense Kinkster N.A.O.P. The Dust Bowl Drifters

2005 - 2006

Bassist Paul Krispijn vertrekt met zijn gezin naar Finland. Selwyn Slop (ex-Incense) is zijn vervanger. Het laatste optreden is in 2006

Incense

2011

In mei keert Burma Shave terug op het podium voor een serie reünieconcerten in de oorspronkelijke bezetting met Paul Krispijn (zang), Remco Prins (gitaar, zang), Niels Göbel (gitaar), Michiel de Vos (bas) en Lennart Bess (drums).

Discografie Burma Shave

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Burma Shave

Audio/Video Burma Shave

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer