Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

C-MON & KYPSKI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

C-Mon & Kypski

Periode

2000 - heden

Genre

hiphop

Online

Twitter
YouTube

C-Mon & Kypski

C-Mon & Kypski is een viermansformatie die in hun eigen thuisstudio componeren en produceren. Eind 2002 debuteert de groep met het instrumentale album Vinyl Voodoo waarop diverse stijlen (van funk en rock tot polka) worden gecombineerd met hiphop en turntablism. Kypski is zesvoudig nationaal scratchkampioen.
Volledige biografie...

Bezetting

Simon Akkermans   draaitafels, producer
Thomas Elbers   draaitafels, producer
Daniel Rose   basgitaar, gitaar
Jori Collignon   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Marc Assies   VJ
Roel Oudenijhuis   VJ

Genoemd in de biografie van

1987   Kyteman
2000   Shane Shu
2003   Benny Sings
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie C-Mon & Kypski

C-Mon & Kypski is een viermansformatie die in hun eigen thuisstudio componeren en produceren. Eind 2002 debuteert de groep met het instrumentale album Vinyl Voodoo waarop diverse stijlen (van funk en rock tot polka) worden gecombineerd met hiphop en turntablism. Kypski is zesvoudig nationaal scratchkampioen.

1990 - 2001

C-Mon (spreek uit Simon) en Kypski leren elkaar kennen aan het eind van de basisschool. Ze delen hun liefde voor skateboarden en hiphop (Public Enemy, De La Soul, NWA) en zijn allebei bezig met het maken van tape-mixjes. Al snel besluiten ze hun krachten te bundelen en beginnen ze beats te maken voor een groot aantal Utrechtse hiphopgroepen. Een goede leerschool, maar de twee willen meer kwijt in hun muziek, en menen dat de raps ten koste gaan van het experiment. Onder invloed van DJ Shadow beginnen ze daarom instrumentale tracks te maken, gebaseerd op hiphop: beats en samples, aangevuld met scratches. De muziek krijgt hierdoor een filmisch karakter. Intussen is Kypski (Thomas Elbers) uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse scratchers. Hij wint maar liefst vier keer de landelijke Turntablized wedstrijd (in 2001 voor het laatst) en vertegenwoordigt Nederland in 1999 tijdens de DMC World Finals in New York. Hoewel de twee al vele opnamen hebben gemaakt en muziek voor film, reclame en theater hebben gemaakt, is het wachten nog steeds op een eigen cd. Er zijn vergevorderde plannen om een eerste EP bij major V2 uit te brengen, maar de platenmaatschappij haakt op het laatste moment af. C-Mon & Kypski besluiten dan de 12" Junkie HC/Giants Of Jazz in eigen beheer (Dexdexter Records) uit te brengen.

2002

C-Mon en Kypski verzorgen het intro en outro van de cd Homegrown, een compilatie van het Nationaal Pop Instituut met daarop talentvolle aankomende Nederlandse hiphopacts. De cd trekt veel aandacht. In het voorjaar vraagt het Utrechtse theater Huis aan de Werf aan Kypski om een zogenaamde testcase te verzorgen. Hij besluit samen met Kypski de uitdaging aan te gaan en hun studiomuziek live te gaan brengen, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van computers. De band die zij samenstellen bestaat uit Daniel Rose (bas, gitaar) en Jori Collignon (toetsen). Op het podium samplen C-Mon en Kypski de instrumenten en platen, zodat er een organische mix van beats, instrumenten en scratches ontstaat. Hun eerste optredens maken indruk: zij winnen de Festival aan de Werf Publieksprijs en de Holland Casino Let's Play Award. Het label Supertracks (o.a. Black Market Audio en Bastian) toont interesse en tekent in augustus een contract met het duo. In september verschijnt de EP Vinyl Voodoo, op 9 november gevolgd door de gelijknamige cd, die bestaat uit elf instrumentale tracks.

Bastian Black Market Audio

2003

Het duo speelt in het tweede weekend van januari zowel op Eurosonic als op Noorderslag. Kypski is op 25 januari gastmuzikant tijdens Trigger Action, Une Nuit Urbaine, een speciaal optreden van Mimezine in Vredenburg te Utrecht in samenwerking met het Radio Filharmonisch Orkest, De Aarlanderveense Fanfare, Welf Turboacoustic Percussion, The Royal Wind Music en een VJ. C-Mon & Kypski verzorgen op 21 februari een benefietoptreden op de Dam tijdens de Europese actiedag tegen de oorlog in Irak. Jori Collignon wint met zijn band Nobody Beats The Drum in december de finale Dance/Producers van de Grote Prijs van Nederland. Hij maakt daarnaast als zanger ook deel uit van de Nederlandstalige band Amigos Electricos.

Mimezine Nobody Beats The Drum The Royal Wind Music

2004

C-Mon & Kypski Op het album C-Mon Cereal staan remixen verzameld die C-Mon heeft gemaakt voor acts als Senna, Raymzter, Benny Sings, Pete Philly, Opgezwolle en The Proov. Niet lang daarna verschijnt de cd Static Traveller. Op het tweede album van C-Mon & Kypski zijn gitarist Daniel Rose en toetsenist Jori Collignon nadrukkelijker aanwezig. Op Static Traveller klinken C-Mon & Kypski dan ook meer als een band dan als een studioproject. In de ingenieuze videoclip bij het nummer Shitty Bum wordt Olivier Tuinier (de acteur uit Het Zakmes) belaagd door animaties. De clip is in Nederland niet zo vaak op de televisie te zien, maar wordt wel 240.000 keer gedownload van de site van de band. Tijdens de liveshows zorgt het VJ-collectief Subliminal Mess (Marc Assies en Roel Oudenijhuis) voor de visuals.

2005

C-Mon & Kypski C-Mon & Kypski worden uitgenodigd voor South By South West (SXSW), de jaarlijkse muziekconventie in Austin, Texas in maart. Tijdens de Muzikantendag in de Melkweg te Amsterdam op 21 mei krijgt Simon Akkermans een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste DJ/Producer. De muziekprijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. De winnaars zijn door een internetstemming op de website van het NPI door hun collega-muzikanten gekozen. De cd Feel1Vibe Mixtape bevat een selectie van de beste tracks uit de platenkast van C-Mon & Kypski. Naast eigen nummers bevat de mix tracks van o.a. DJ Format, The Herbaliser, Pete Philly & Perquisite en Foreign Exchange. In september worden C-Mon & Kypski uitgenodigd voor een showcase tijdens de CMJ Music Marathon in New York. Anders dan tijdens de show op SXSW treden ze ditmaal niet met volledige band op maar als duo. Muziek van C-Mon & Kypski is te horen in een internationale televisiereclamespot van Coca Cola. Het label Supertracks Records brengt eind oktober in samenwerking met Fonos.nl de dubbel-cd Dutch Rare Groove uit. De eerste cd bestaat uit vergeten funkbreaks uit Nederland van o.a. de Houseband, Rogier van Otterloo en de Dutch Rhythm Steel & Show Band. Op de tweede cd met de titel Dutch Rare Food staan nieuwe bewerkingen van deze tracks door C-Mon & Kypski. Het duo gebruikt samples van de eerste cd en werken samen met o.a. Pete Philly, Paradox (Illicit), Colin Benders (de trompetist van Relax), zanger U-Gene en Oscar Harris.

Houseband Oscar Harris Relax Rogier van Otterloo UJ

2006

C-Mon & Kypski Terug van hun reis door Marokko voor opnamesessies besluiten C-Mon & Kypski hun contract niet meer te verlengen bij het reorganiserende Supertracks. In het kader van Dutch Rare Groove treedt C-Mon & Kypski 12 maart op samen met Oscar Harris, Black Market Audio en DJ en 'funkoloog' Sjeng Stokkink tijdens Weekend van de Nederlandse pop op 3FM Serious Radio. De DRG band onder leiding van bassist Peter Smid gaat in mei met Sjeng Stokkink en C-Mon & Kypski op tournee met de Dutch Rare Groove Live ON tour. De band bestaat naast Black Market Audio en Oscar Harris verder uit Louis Debij (drums), Jimmy Bellmartin (zang), Arend Bouwmeester en Pieter Engels (saxofoon), Wouter van Bemmel (trompet) en Fred van Zegveld (Hammondorgel). C-Mon & Kypski staan 15 juni op Sonar, een van de belangrijkste festivals in Europa voor elektronische muziek. De resultaten van de opnamen in Marokko zijn te horen op de single Bumpy Road (6 oktober) het album Where The Wild Things Are (20 oktober). Het vierde album bevat gastbijdragen van Pete Philly, de Amerikaanse rapper Sadat X (Brand Nubian), Voicst, Kain (The Last Poets), Benjamin Herman en de Amsterdam Klezmer Band. De titel van de plaat is afgeleid van het kinderboek uit 1963 van Maurice Sendak.

Amsterdam Klezmer Band Benjamin Herman Jimmy Bellmartin Pete Philly & Perquisite Voicst

2007

C-Mon & Kypski De single Make My Day bevat zang van Pete Philly. Samen met de Amsterdam Klezmer Band staat het duo tussen eind februari en eind april op podia in Nederland, België (Turnhout), Duitsland (Berlijn en Keulen) en Frankrijk (Parijs). Van 12 tot en met 25 maart gaat C-Mon & Kypski op tournee door de Verenigde Staten touren met onder meer een optreden in Austin, Texas tijdens het SXSW festival. Eind mei staat C-Mon & Kypski op Pinkpop. De band wordt door het showcasefestival CMJ in New York uitgenodigd te spelen op de editie die plaatsvindt van 16 tot en met 20 oktober. De rapgroep staat op de openingsavond in de kleine Cakeshop club tijdens een Nederlandse presentatie onder de vlag Damn!

2008

Na anderhalf jaar sluit C-Mon & Kypski midden januari de tournee van Where The Wild Things Are af met optredens in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. Tijdens het groots opgezette Circus C-Mon & Kypski doen bijna alle gastmuzikanten van het album uit 2006 mee: Jiggy Djé, Space Kees, Benjamin Herman, Kyteman, Voicst en de Amsterdam Klezmer Band. C-Mon & Kypski doen binnen korte tijd twee keer een tournee door de Verenigde Staten. Van maart tot mei speelt de groep in Austin, Texas (tijdens het SXSW festival), New York (The Filmore NY), Chicago en Los Angeles (The Roxy Theatre). Een maand later vliegt het gezelschap opnieuw de oceaan over op uitnodiging van het Wakarusa Festival (7 juni), waar artiesten als The Flaming Lips, Emmylou Harris en Ben Folds optreden. De andere steden tijdens de tournee zijn Minneapolis, Chicago, Bellevue en Boulder. De band staat in juli op de 33ste editie van North Sea Jazz. Na The Complete Jazz Compilation brengt het duo aan het eind van het jaar de tweede compilatie in een serie van vier uit. Zoals de titel aangeeft staat op The Rock Compilation rock centraal. De plaat bevat onder meer samenwerkingen van Andy Tielman (naar aanleiding van een optreden tijdens VPRO's 50 jaar Nederpopquiz), Voicst en zZz (een speciale versie van het nummer Running With The Beast).

2009

C-Mon & Kypski Tijdens de eerste editie van het Gala van de Popmuziek, op 20 mei in de Rabozaal van de Melkweg, wint Jori Collignon een Duiveltje in de categorie Beste Toetsenist. Deze muziekprijs is een initiatief van de afdeling Pop van het Muziek Centrum Nederland (voorheen Nationaal Pop Instituut). De winnaars zijn door een internetstemming door hun collega-muzikanten gekozen. De band beschrijft het album We Are Square (oktober) als meer uptempo met meer gitaren. Net als op eerdere platen bevat de cd meerdere gastbijdragen, onder meer van Benjamin Herman en Kyteman.

Benjamin Herman Kyteman

2010

Tijdens het festival Noorderslag, op 16 januari in Groningen, gaat C-Mon & Kypski een eenmalige samenwerking aan met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley uit London. Het optreden bevat gastbijdragen van Jiggy Djé, Benjamin Herman en Jules Deelder, Giovanca, Torre Florim (De Staat), Dio, Janne Schra (Room Eleven) en Anneke van Giersbergen (Agua de Annique). C-Mon & Kypski is de huisband tijdens VPRO's Nederpopshow, een popprogramma dat wordt opgenomen in Trouw te Amsterdam en vanaf maart elke zaterdag laat op de avond wordt uitgezonden. Na een korte Franse tournee, met onder meer een festival tijdens het festival GaroRock, begint de band op 23 april een Amerikaanse tournee met een dj-set tijdens de afterparty in de toonaangevende Webster Hall te New York. Na drie New York volgen optredens in Los Angeles, San Francisco en Chicago. In juli keert de band samen met Nobody Beats The Drum terug naar de VS voor optredens in Buffalo, Brooklyn, Philadelphia, Boston, Pittsburgh en Mariaville. 30 juli start in Johannesburg een korte tournee door Zuid-Afrika die op 6 augustus eindigt op het Oppikoppi Festival in Northam. Op 12 augustus staat het Sziget Festival in Hongarije op het programma. Aan het eind van het jaar start DJ Kypski het soloproject Partyscratch waarbij hij het scratchen weer terugbrengt naar de dansvloer. In december verschijnt zijn track Froghopper Refurb exclusief als download bij de dancesite Beatport.

Agua de Annique Giovanca Jules Deelder Nobody Beats The Drum Room Eleven

2011

Kypski brengt in januari zijn eerste EP Partyscratch 1 uit via Beatport, een maand later gevolgd door een tweede EP op Boemklatsch Records. Hij maakt deel uit van de liveband van Caro Emerald en werkt samen met het Jong Nederlands strijkkwartet Matangi. C-Mon produceert het tweede album Play Me van GRAM.

Caro Emerald GRAM Matangi Quartet

2012

DJ Kypski treedt met Matangi onder de naam Electromantique in januari op tijdens Noorderslag in Groningen. Tijdens hun optreden combineren de muzikanten klassieke muziek met moderne elektronica.

Discografie C-Mon & Kypski

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's C-Mon & Kypski

Audio/Video C-Mon & Kypski

Video C-Mon & Kypski

C-Mon & Kypski - More Is ...
C-Mon & Kypski - More Is Less
C-Mon & Kypski - Shitty Bum
C-Mon & Kypski - Shitty Bum
C-mon en Kypski - What's ...
C-mon en Kypski - What's happening
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
C-mon en Kypski - What's happening

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer