Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CAESAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Caesar in 1996

Periode

1994 - 2008

Genre

alternative, indie

Caesar

Amsterdams trio dat opvalt met gitaarpopliedjes, geworteld in de sixties, maar voorzien van scherpe jaren negentig-randjes.
Volledige biografie...

Bezetting

Sem Bakker   basgitaar
Roald van Oosten   gitaar, zang
Marit de Loos   drums, zang

Overige muzikanten

Marien Dorleijn   achtergrondzang, gitaar, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1978   Frans Hagenaars
1991   Remko Schouten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Caesar

Amsterdams trio dat opvalt met gitaarpopliedjes, geworteld in de sixties, maar voorzien van scherpe jaren negentig-randjes.

1986

In de Hoeve te Hoofddorp staat Roald van Oosten voor het eerst op het podium als toetsenist van de symfonische hardrockband Ebony Eye.

Ebony Eye

1991 - 1993

De band Little Furry Things brengt in de eerste helft van de jaren negentig vanuit uitvalsbasis Amsterdam diverse demo-cassettes uit. In de band vinden we naast Van Oosten ook Robert Moorman (Grumpyhead) en Jeroen Klein (o.a. Daryll-Ann).

Daryll-Ann Grumpyhead Little Furry Things

1994

Van Oosten en drumster Marit de Loos lopen al een tijdje rond met het idee samen een bandje te beginnen. Eind van het jaar loopt een beschonken Van Oosten in een kroeg de al even dronken Sem Bakker tegen het lijf. Bas heeft hij nog nooit gespeeld, maar Bakker is bereid dat te leren en Caesar is geboren. Al een maand later neemt het kersverse trio zijn eerste demo op.

1995

Nog drie demo's volgen. Er zit duidelijk een stijgende lijn in de muziek. Dat constateren ook manager Ferry Rosenboom en producer Frans Hagenaars, die samen het label (Nothing Sucks Like) Electrolux hebben opgericht. Voor dit label neemt Caesar in het najaar de vinylsingle Goodbye To Barruschna op. De plaat wordt in een oplage van 400 stuks tegelijkertijd uitgebracht met singles van de Nederlandse bands 13, Scram C Baby, Slide en Visions Of Johanna, eveneens in gelimiteerde oplages.

13 Scram C Baby Slide

1996

Caesar in 1996 Roseboom en Hagenaars dopen Electrolux om in Excelsior. Caesar is de eerste band die een album op het nieuwe label mag uitbrengen. In juni ziet het debuut Clean het levenslicht. De pers reageert verheugd en de plaat haalt zelfs de Moordlijst. Als de jonge band dan meteen voor Lowlands wordt gevraagd, krijgt het debuut een gouden randje en lijkt Caesar een veelbelovende toekomst in het verschiet te hebben. Bij optredens heeft Caesar niet over belangstelling te klagen. De band onderneemt een goed bezochte tournee met labelgenoot Daryll-Ann. Ook deelt Caesar vaak het podium met andere Excelsior-bands als Johan, Benjamin B. en Scram C Baby.

1997

Op Noorderslag laat Caesar een uitstekende indruk achter en de band gaat weer met Frans Hagenaars de studio in om te werken aan de tweede plaat getiteld No Rest For The Alonely.

1998

Caesar speelt ondermeer op Noorderslag, Pinkpop en Lowlands. Conamus ziet Caesar als een veel belovende act en geeft ze daarom een zilveren harp. De cd No Rest For The Alonely krijgt uitstekende kritieken. De single Situation Complications wordt veel gedraaid, maar haalt de hitparade niet. Wel bezorgen de goede recensies en de vele airplay het album een bescheiden notering in de albumlijst. Het optreden op Lowlands is alleszins geslaagd. Het onder de bandleden favoriete Before My Head Explodes wordt alsnog op single uitgebracht maar het duurt tot begin '99 voordat de plaat op de playlist van 3FM terecht komt. No Rest For The Alonely verschijnt in Engeland met als titel No Rest For The Lonely. In mei tourt het trio onder de vlag van het Britse muziekweekblad Melody Maker door Engeland.

1999

Caesar begint het jaar met een optreden op Noorderslag en een Edison- nominatie. De band kruipt in het kader van de Marlboro Flashbacks in de huid van verschillende Motown-artiesten. In september vliegt Caesar naar Chicago om met Steve Albini de derde plaat Leaving Sparks te gaan opnemen. Albini produceerde eerder al de Nederlandse bands Gore, The Ex en Cords. Een akoestische live-uitvoering van het nummer Before My Head Explodes verschijnt op de cd Twee Meter Sessie NL 1. De band is ook te gast in de televisieversie van het programma.

Cords Gore The Ex

2000

Op 6 maart verschijnt het derde album Leaving Sparks. De cd wordt voorafgegaan door het mini-album Stellar Road. Live wordt Caesar versterkt door een vierde man in de persoon van Marien Dorleijn (Nimbus). Caesar neemt een bijdrage op voor een Doe Maar-tribute. Ze kiezen het nummer Doris Day. De band moet het optreden op Dijkpop afzeggen nadat bassist Sem Bakker aangereden wordt door een niet oplettende motoragent. Caesar speelt op Pinkpop. Bij het vierde deel van de strip Barabaraal verschijnt een splitsingle van Caesar en Shellac, de band van producer Steve Albini.

Doe Maar Moss

2001

Na een half jaar rust start Caesar met demo-opnamen voor een album dat gepland staat voor 2002. In mei doet de band enkele Europese voorprogramma's voor de Amerikaanse muzikant Stephen Malkmus.

2002

Caesar speelt de hoofdrol in Shooting Stars, een fictieve rockumentary over een bekende Nederlandse popgroep geregisseerd door Ronen Abas en Guy Mel. De film is twee jaar eerder in twaalf dagen opgenomen. Marien Dorleijn verlaat in december Caesar om zich volledig te richten op zijn eigen band Nimbus. Hij is nog wel te horen op het vierde album dat een jaar later verschijnt.

2003

Op het vierde, door Frans Hagenaars geproduceerde album Caesar klinkt de band fel en onstuimig. In maart reist de band naar Amerika, onder meer voor een optreden tijdens South By South West. De groep keert eind oktober terug voor een optreden tijdens de CMJ Music Marathon in New York.

2004

Caesar In maart verzorgt Caesar enkele optredens in Frankrijk. In september gaat op het Nederlands Filmfestival in Utrecht de film Zoenen Of Schoppen in première (regie: Janice Pierre). Roald van Oosten schrijft de soundtrack. Tijdens de Amerikaanse tournee van Solex in oktober speelt Marit de Loos mee op drums.

Solex

2005

Tijdens het 'sabbatical year' van de band Caesar begint zanger/gitarist Roald van Oosten het project Ghost Trucker met leden uit Alamo Race Track en Kopna Kopna. De band doet onder meer een VPRO 3voor12-sessie in januari tijdens Noorderslag in Groningen. Tijdens de 25e editie van het Nederlandse Film Festival in oktober gaat de tien minuten durende korte film Brommermeisjes van Janneke van Heesch in première. De muziek is geschreven en geproduceerd door Roald van Oosten. Hij is ook verantwoordelijk voor de soundtrack bij de film Based On A True Story van W. Stokman en alle muziek in het televisieprogramma Ik Heb Een Plan van Susan Koenen en Anneloor van Heemstra bij de Humanistische Omroep. Caesar doet in november twee try-outs (in Joure en Emmeloord) als voorbereiding op een tournee in januari en februari 2006 ter promotie van de rond die tijd te verschijnen verzamelplaat.

Ghost Trucker

2006

Caesar De compilatie Before My Band Explodes bevat b-kantjes, covers, demo's, live-opnamen en favoriete albumtracks.

2008

In februari maakt Roald van Oosten officieel bekend dat Caesar het voor gezien houdt. Op 3 april neemt de band afscheid van het publiek in de Melkweg te Amsterdam.

2011

Roald van Oosten maakt de soundtrack bij de verfilming van het boek Dagen Van Gras door regisseur Tomas Kaan. De film gaat op 25 september in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is later te zien op televisie. Met Bart Hoevenaars (ex-Mono) schrijft hij de muziek bij de mimevoorstelling Fauna van Sanne van Rijn die van 5 tot met 8 oktober in Frascati te Amsterdam wordt opgevoerd.

2012

Van Oosten is verantwoordelijk voor de muziek voor spotjes die de PvdA inzet tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Discografie Caesar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Caesar

Audio/Video Caesar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer