Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CALEFAX RIETKWINTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Calefax

Periode

1985 - heden

Genre

basklarinet, fagot, hedendaags, hobo, klarinet, klassiek, saxofoon

Online

Website

Calefax Rietkwintet

Het Calefax Rietkwintet speelt klassieke en hedendaagse muziek met een 'popmentaliteit'. De musici spelen staand en doorgaans uit het hoofd. Het ensemble dat in 2010 25 jaar bestaat heeft het rietkwintet op de kaart gezet. Het repertoire groeit gestaag door nieuw werk en arrangementen van klassiekers. Calefax Rietkwintet geeft zo'n ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basklarinet, fagot, hobo, klarinet, saxofoon

Bezetting

Oliver Boekhoorn   hobo
Ivar Berix   klarinet
Raaf Hekkema   saxofoon
Jelte Althuis   basklarinet
Alban Wesly   fagot

Overige muzikanten

Lucas van Helsdingen   altsaxofoon, basklarinet
Eduard Wesly   hobo

Genoemd in de biografie van

1985   Willem Van Manen
1993   Irene Maessen
1997   Ron Ford
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Calefax Rietkwintet

Het Calefax Rietkwintet speelt klassieke en hedendaagse muziek met een 'popmentaliteit'. De musici spelen staand en doorgaans uit het hoofd. Het ensemble dat in 2010 25 jaar bestaat heeft het rietkwintet op de kaart gezet. Het repertoire groeit gestaag door nieuw werk en arrangementen van klassiekers. Calefax Rietkwintet geeft zo'n tachtig concerten per jaar, is inmiddels internationaal een begrip en krijgt veel navolging.

1985

Voor het 100-jarig bestaan van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam schrijft Willem van Manen een opera. Vier jongens uit het schoolorkest - Raaf Hekkema en Lucas van Helsdingen (beiden altsaxofoon), Alban Wesly (fagot) en Eduard Wesly (hobo) - vormen een blaaskwartet en vragen Van Manen een werk voor hen te schrijven. Van Manen voegt een klarinet aan het gezelschap toe en schrijft het 'Barlaeus Blaaskwintet'. Op 21 november gaat dit kwintet in première met de leraar Duits, Geert Kapteijns, als gelegenheidsklarinettist. Het ensemble noemt zich Calefax, naar een woord dat Raaf Hekkema al sinds zijn jeugd op een pakhuis op Bickerseiland in Amsterdam ziet staan.

1987

Klarinettist Ivar Berix completeert de vaste Calefaxbezetting.

1992

Channel Classics brengt de eerste cd uit van het rietkwintet. Blikvanger is 'Circusmuziek' van Ton ter Doest, een origineel werk voor blaaskwintet. Ter Doest vervangt een van de saxofoons door een basklarinet en Lucas van Helsdingen neemt die partij voor zijn rekening. De bezetting hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot bevalt zo goed dat Calefax dit verder gaat ontwikkelen.

1994 - 1995

Lucas van Helsdingen, toch meer saxofonist dan basklarinettist, verlaat het gezelschap. Jelte Althuis neemt zijn plaats in. Het Duitse label MDG biedt Calefax een contract aan voor acht cd's. De eerste cd op dit label, met composities van Maurice Ravel en Claude Debussy, trekt internationaal de aandacht.

1997

Eduard Wesly verlaat Calefax en Oliver Boekhoorn vervangt hem. Het gezelschap krijgt de Philip Morris Kunstprijs. Calefax gebruikt een deel van het geld dat aan de prijs verbonden is om Eduard Wesly de opdracht te geven een aantal preludes en fuga's van Dmitri Sjostakovitsj te bewerken.

2000 - 2001

De cd met Bachs 'Kunst der Fuge' verschijnt. Raaf Hekkema tekent voor de bewerkingen voor rietkwintet. Internationaal geldt de cd als een van de meest spraakmakende producties van dit Bachjaar. In 2001 krijgt Calefax de Kersjes van de Groenekanprijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

2005

De eerste VSCD Klassieke Muziekprijs voor de beste prestatie van het voorgaande seizoen op het gebied van de kamermuziek gaat naar Calefax. Calefax gebruikt een deel van het geld dat aan de prijs verbonden is voor een vergaande professionalisering van het ensemble. Het gezelschap brengt met jazzbassist Tony Overwater de eerste live-cd uit. Ze spelen de 'Ellingtonsuites' op deze cd tijdens het North Sea Jazzfestival. Op 1 oktober presenteert Calefax zich tijdens de Chamber Music Meeting aan een keur aan internationale programmeurs.

2006

Met dank aan de Chamber Music Meeting reist Calefax voor het eerst in zijn geschiedenis af voor concerten in de Verenigde Staten. Ook de relatie met andere landen komt in een stroomversnelling. Onder de naam Calefax Edition start het gezelschap een eigen uitgeverij om de vele eigen arrangementen internationaal toegankelijk te maken.

2008

Calefax debuteert in de Wigmore Hall in Londen. Adam Gatehouse, editor van Live Music op BBC 3, prijst Calefax als "one of the most exciting ensembles to have come my way".

2009

Na jaren studie realiseert Calefax een transcriptie van een aantal 'Studies for Player Piano' van Conlon Nancarrow. Deze extreem complexe muziek verschijnt op cd; de plaat markeert tevens een jarenlange samenwerking met pianist Ivo Janssen die op de cd meespeelt. Vervolgens reist Calefax naar Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Engeland, waarbij naast Ivo Janssen ook slagwerker Arnold Marinissen, pianist Michiel Braam en organist Geert Bierling het ensemble versterken. Ook houdt Calefax de eerste Toegiftenwedstrijd voor rietkwintet, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Heleen Verleur wint de wedstrijd met haar compositie 'Across'. Om de groeiende drukte het hoofd te bieden stelt Calefax in de persoon van Liesbeth Kok een manager aan. Samen met Speeltheater Holland maakt het vijftal de jeugdvoorstelling 'Amerika America'.

2010

Calefax viert het 25-jarig jubileum. Het gezelschap is te gast bij het tv-programma 'De Wereld Draait Door' en Vrij Nederland noemt het rietkwintet in een artikel de "boyband van de klassieke muziek".

2012

Calefax organiseert een compositiewedstrijd. Het beste stuk voor rietkwintet wordt tijdens het jaarlijkse PAN festival uitgevoerd in het Muziekgebouw aan 't IJ.

2013

Het kwintet levert een bijdrage aan de soundtrack van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. De film draait vanaf 23 september met succes in de Nederlandse bioscoop. Op 1 december start in de Toonzaal in Den Bosch een tournee met animator Wouter van Reek, bekend van de VPRO-animatieserie Keepvogel. Van Reek gaat met zijn live animaties een directe dialoog aan met de muziek. Op het programma staat onder meer muziek van Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Sergej Prokofiev en Arvo Pärt.

2014

Het nieuwe concertseizoen van Calefax wordt geopend met het programma 'The roaring twenties'. Op 22 september wordt het eerste concert, gegeven in Wigmore Hall in Londen, live uitgezonden door BBC Radio 3. Tevens vindt de release van de gelijknamige cd plaats.

Discografie Calefax Rietkwintet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Calefax Rietkwintet

Audio/Video Calefax Rietkwintet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer