Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CALLE REAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Calle Real

Periode

1999 - heden

Genre

flamenco, wereldmuziek

Online

Website

Calle Real

Nederlands-Spaans, twaalf zangeressen tellend flamencokoor met zevenkoppig begeleidingsensemble, gespecialiseerd in de muziek van de provincie Huelva.
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Onno Kramer   gitaar
Michael Benedik   gitaar
Rudolf Nottrot   viool
Maria Martínez Ayerza   fluit
Niek Stafleu   cello
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Calle Real

Nederlands-Spaans, twaalf zangeressen tellend flamencokoor met zevenkoppig begeleidingsensemble, gespecialiseerd in de muziek van de provincie Huelva.

1999 - 2009

Flamencogitarist Frans Nottrot, in 1985 oprichter van de Nederlandse flamencogroep Cuadro Flamenco, richt in 1999 flamencokoor Calle Real op, waarvan hij sindsdien artistiek en zakelijk leider is. Nottrot is ook flamencogitaardocent, en om beginnende flamencodanseressen en -gitaristen vertrouwd te maken met de flamencoritmes (compases), roept hij een palmas-groep in het leven; palmas zijn de handenklappatronen van de flamenco. Als hij de deelnemers vraagt bij het klappen te zingen, is het eerste Nederlandse flamencokoor geboren. Nottrot kiest aanvankelijk voor het repertoire uit de provincie Huelva in het westen van Andalusië, waar hij enkele jaren eerder de flamenco van het platteland ontdekte toen hij met collega-gitarist Juan Díaz in het dorp Alosno de plaatselijke sevillanas (lichte flamencostijl, van oorsprong uit Sevilla) en fandangos (een van de belangrijkste flamencostijlen, oorsprong: Alosno) begeleidde. Later voegt hij daaraan de cantes (liederen) uit andere Spaanse streken (Sevilla, Málaga, Cádiz) toe. Nottrot maakt zelf de arrangementen, waarin hij soms wel, soms niet dicht bij de traditie blijft, en componeert ook zelf enkele nummers. Het koor van telt twaalf Spaanse en Nederlandse zangeressen, onder wie soliste Inmaculada de la Huerta. Nottrot arrangeert ook de muziek van het begeleidend ensemble dat drie gitaren telt, een viool, fluit, cello en percussie. Het gezelschap reist regelmatig af naar Zuid-Spanje, zoals in het voorjaar van 2001 voor een studie- en concertreis, en in de zomer van 2006. In april 2009 verschijnt de in eigen beheer uitgebrachte cd Fandangos Y Sevillanas.

Discografie Calle Real

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Calle Real

Audio/Video Calle Real

Video Calle Real

Fandango de Alosno en can...
Fandango de Alosno en cané bajo
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fandango de Alosno en cané bajo

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer