Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

CALYX

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1973 - heden

Genre

country, pop/rock

Online

Officiële website

Calyx

Countrygroep uit de Rijnmond onder leiding van Wim Pols. De groep houdt in 1986 op te bestaan waarna Wim Pols de Country Trail Band opricht. Midden jaren negentig is hij tevens actief in de christelijke close harmony groep Outbound. In 1998 begint voor Calyx een tweede leven. Pols maakt door ...
Volledige biografie...

Bezetting

Paul Van Dongen   basgitaar, zang
Ralph Vinjé   gitaar
Cor Verhaegh   pedalsteel
Dirk Van Der Brink   gitaar, pedalsteel
Ton van Leeuwen   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Leo van Reeven   gitaar, pedalsteel
Cock Breeman   pedalsteel
Ruud Van De Meeberg   drums
Bob Benard   basgitaar
Ad Troost   gitaar

Biografie Calyx

Countrygroep uit de Rijnmond onder leiding van Wim Pols. De groep houdt in 1986 op te bestaan waarna Wim Pols de Country Trail Band opricht. Midden jaren negentig is hij tevens actief in de christelijke close harmony groep Outbound. In 1998 begint voor Calyx een tweede leven. Pols maakt door de jaren tevens nog enkele soloalbums en is presentator van radio- en tv-programma's bij de Evangelische Omroep.

1973

Calyx wordt opgericht in Hoek van Holland door Wim Pols (zang, gitaar), Wim van Eldert (drums, zang, gitaar), Paul van Dongen (basgitaar), Ralph Vinjé (viool, gitaar) en Dirk van der Brink (steelgitaar). De naam Calyx is Latijn voor bloemkelk omdat de jongens bloemrijke muziek willen maken.

1976 - 1977

Het eerste titelloze album verschijnt. Calyx wint de Zilveren Gitaar op het Uden-Festival als beste moderne countrygroep.

1978 - 1980

Twee singles verschijnen er bij Bovema-Negram (Western Express in '78 en Red Haired Cowgirl een jaar later). Bezettingswisselingen achtervolgen de groep. Bob Benard vervangt bassist Paul van Dongen, gitarist Ad Troost vervangt Ralph Vinjé. Steelgitarist Leo van Reeven vervangt Dirk van der Brink, die op zijn beurt weer plaats maakt voor Cock Breeman (naar de Hobo String Band). Drummer Ruud van de Meeberg treedt op als tweede (inval)drummer. In 1980 verschijnt Lighted Night, het eerste soloalbum van Wim Pols.

Wim Pols

1981 - 1986

Calyx is inmiddels een vertrouwd gezicht op de vaderlandse podia. Er verschijnen nog drie albums, totdat Wim Pols besluit om Calyx in te ruilen voor de christelijke Country Trail Band.

Country Trail Band

1996

Wim Pols is tevens actief in de close harmony groep Outbound. Samen met de drie Apeldoornse gezusters Pot (Thecla, Bea en Mirjam) dragen zij het christelijk gedachtegoed uit op het album The Road Of Love.

Outbound

1998

Pols blaast Calyx nieuw leven in naar aanleiding van zijn 25-jarig jubileum als artiest. Het lijkt hem een leuk idee om een Kerst-cd op te nemen met de oude vrienden met wie hij ooit Calyx is gestart. Het album Country Christmas With Wim Pols krijgt een nominatie voor Nederlands country album van het jaar. Van de close harmony groep Outbound verschijnt het tweede album The Roots Run Deep.

1999 - 2003

Calyx treedt op als begeleidingsband van George Hamilton IV tijdens zijn Nederlandse tournee. De groep bestaat naast Wim Pols uit sologitarist Leo van Reeven, drummer Wim van Eldert, pianist Ton van Leeuwen, bassist Paul van Dongen, gitarist Ralph Vinjé en steelgitarist Cor Verhaegh, die voorheen als sessiemuzikant op vele cd's te horen is geweest (o.a. Grant & Forsyth).

Discografie Calyx

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Calyx

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer